MEFV geni ekzon 10 bölgesinde heterozigot mutasyonu olan Ailevi Akdeniz Ateşi hastalarının değerlendirilmesi
Evaluation of patients with Familial Mediterranean Fever carrying a heterozygous mutation in exon 10 of the MEFV gene
  1. Tez No: 1018158
  2. Yazar: GÜLŞAH GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞENUR PAÇ KISAARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz ateşi, MEFV, ekzon 10, heterozigot, kolşisin, çocuk, akut faz reaktanları, ISSF, Familial Mediterranean fever, MEFV, exon 10, heterozygous, colchicine, pediatric, acute-phase reactants, ISSF
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
MEFV GENİ EKZON 10 BÖLGESİNDE HETEROZİGOT MUTASYONU OLAN AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ HASTALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Bu çalışmada, MEFV (Mediterranean Fever) geninin ekzon 10 bölgesinde heterozigot mutasyonu bulunan pediatrik hastalarda klinik ve laboratuvar özelliklerin, kolşisin kullanımına göre oluşturulan gruplarda karşılaştırılması ve tedavi ile ilişkili değişkenlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Çocuk Romatoloji Polikliniği'nde 1990–2025 yılları arasında izlenen, MEFV ekzon 10'da heterozigot mutasyonu saptanan ve en az 6 ay takip edilen 18 yaş altı 100 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar kolşisin kullanım durumuna göre; kolşisin başlanıp kesilmeyen (Grup 1, n=67), kolşisin başlanıp sonradan kesilen (Grup 2, n=12) ve kolşisin hiç başlanmayan (Grup 3, n=21) olarak üç gruba ayrıldı. Demografik özellikler, klinik bulgular (ateş, karın ağrısı, artrit, göğüs ağrısı, egzersiz sonrası bacak ağrısı), atakta akut faz reaktan (AFR) yüksekliği, subklinik inflamasyon, komorbiditeler, sekel bulguları (amiloidoz, splenomegali, büyüme geriliği), MEFV varyantları, kolşisin tedavi özellikleri ve laboratuvar parametreleri kaydedildi. İstatistiksel analizlerde p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastaların medyan yaşı gruplar arasında benzerdi (Grup 1: 13 yıl; Grup 2: 14,5 yıl; Grup 3: 13 yıl; p=0,386) ve cinsiyet dağılımı farklılık göstermedi (p=0,909). Başvuru yaşı (p=0,013), klinik başlangıç yaşı (p=0,043) ve takip süresi (p=0,001) gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi. En sık heterozigot varyant M694V olup gruplar arasında mutasyon dağılımı açısından fark saptanmadı (p=0,908). Kolşisin öncesi dönemde ateş ve karın ağrısı Grup 1 ve Grup 2'de Grup 3'e göre daha yüksekti (her ikisi için p<0,001). Egzersiz sonrası bacak ağrısı Grup 1'de daha sık görüldü (p=0,023). Atakta AFR yüksekliği Grup 1'de daha yüksek saptandı (p=0,003); subklinik inflamasyon oranları benzerdi (p=0,714). Kolşisin başlama yaşı Grup 2'de daha düşüktü (p=0,020); günlük kolşisin dozu Grup 1'de daha yüksekti (p=0,005). Kolşisin sonrası ISSF skorları her iki tedavi grubunda medyan 0'a geriledi ve gruplar arasında fark yoktu (p=0,599). Başvuru anında CRP (p=0,044) ve SAA (p=0,022) Grup 1'de daha yüksek bulundu. Son muayenede laboratuvar parametreleri gruplar arasında farklılık göstermedi. Tüm viii gruplarda amiloidoz ve splenomegali saptanmadı; büyüme geriliği oranları benzerdi (p=0,297). En sık komorbidite juvenil idiopatik artrit (%5) idi. Sonuç: MEFV ekzon 10 heterozigot mutasyonu taşıyan pediatrik olgularda kolşisin başlama/başlamama durumuna göre klinik özelliklerde farklılıklar izlenmekle birlikte, genetik varyant dağılımı ve uzun dönem sekel bulguları açısından belirgin farklılık saptanmadı. Bu hasta grubunda klinik bulguların ve özellikle atak sırasında inflamatuvar belirteç yüksekliğinin dikkatle değerlendirilmesi, gereksiz uzun süreli kolşisin kullanımının önlenmesi ve uygun izlem stratejisinin belirlenmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF PATIENTS WITH FAMILIAL MEDITERRANEAN FEVER CARRYING A HETEROZYGOUS MUTATION IN EXON 10 OF THE MEFV GENE ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the clinical and laboratory characteristics of pediatric patients with a heterozygous exon 10 MEFV mutation and to compare findings according to colchicine use. Methods: In this retrospective study, 100 pediatric patients (<18 years) followed at Erciyes University Pediatric Rheumatology Clinic between 1990 and 2025, with a heterozygous exon 10 MEFV mutation and at least 6 months of follow-up, were included. Patients were classified into three groups based on colchicine use: continued colchicine (Group 1, n=67), discontinued colchicine (Group 2, n=12), and no colchicine (Group 3, n=21). Demographic data, clinical features, acute-phase reactant (APR) elevation during attacks, subclinical inflammation, comorbidities, long-term sequelae (amyloidosis, splenomegaly, growth failure), MEFV variants, colchicine-related variables, ISSF scores, and laboratory parameters at baseline and last visit were recorded. A p value <0.05 was considered significant. Results: Median age and sex distribution were similar among groups (p=0.386 and p=0.909, respectively). Age at presentation (p=0.013), age at symptom onset (p=0.043), and follow-up duration (p=0.001) differed significantly. The most common heterozygous variant was M694V, with no difference in variant distribution across groups (p=0.908). Before colchicine, fever and abdominal pain were significantly more frequent in Groups 1–2 than in Group 3 (both p<0.001). Exercise-induced leg pain was more common in Group 1 (p=0.023). APR elevation during attacks was higher in Group 1 (p=0.003), while subclinical inflammation rates were comparable (p=0.714). Colchicine initiation age was lower in Group 2 (p=0.020), and daily colchicine dose was higher in Group 1 (p=0.005). Post-treatment ISSF decreased to a median of 0 in both treated groups without between-group differences (p=0.599). At baseline, CRP (p=0.044) and SAA (p=0.022) were higher in Group 1, whereas laboratory findings at the last visit were similar among groups. No patients had amyloidosis or splenomegaly; growth failure rates did not differ (p=0.297). Juvenile idiopathic arthritis (5%) was the most common comorbidity. x Conclusion: In pediatric patients with heterozygous exon 10 MEFV mutations, clinical differences are observed according to colchicine use; however, variant distribution and long-term sequelae were not different. Careful clinical assessment—particularly documenting inflammatory marker elevation during attacks—is crucial to guide appropriate follow-up and to avoid unnecessary long-term colchicine therapy.