Kronik spontan ürtiker hastalarında serum Claudin-3 ve intestinal fatty acid binding protein düzeylerinin hastalık şiddetiyle ilişkisi ve hastalığın patogenezindeki potansiyel rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between Claudin 3 and iFABP levels and disease severity in patients with chronic spontaneous urticaria and their potential role in the pathogenesis of the disease
- Tez No: 1018175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Kronik spontan ürtiker, Claudin-3, İntestinal Fatty Acid Binding Protein, bağırsak geçirgenliği, UAS7, bağırsak-deri ekseni, hastalık şiddeti, Chronic spontaneous urticaria, Claudin-3, Intestinal Fatty Acid Binding Protein, intestinal permeability, UAS7, gut-skin axis, disease severity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik spontan ürtiker (KSÜ), bilinen bir tetikleyici olmaksızın ≥6 hafta süren tekrarlayan ürtika ve/veya anjiyoödem atakları ile karakterize mast hücre aracılı kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Bağrısak-deri ekseni ve bağırsak geçirgenliği artışı KSÜ patogenezinde potansiyel rol oynamaktadır. Bu vaka-kontrol çalışmasında, KSÜ hastalarında serum Claudin-3 ve İntestinal Fatty Acid Binding Protein (IFABP/FABP2) düzeylerinin hastalık şiddeti (UAS7 skoru) ile ilişkisini incelemeyi ve bu belirteçlerin hastalığın patogenezindeki potansiyel rolünü değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu vaka-kontrol çalışmasına, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniği'nde takip edilen 18-65 yaş arası KSÜ tanılı 83 hasta ve yaş-cinsiyet bakımından uyumlu 84 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Hastalık aktivitesi UAS7 ile, yaşam kalitesi DLQI ile, anksiyete düzeyi GAD-7 ile değerlendirildi. Serum Claudin-3 ve IFABP düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Rutin hematolojik, biyokimyasal, immünolojik ve koagülasyon parametreleri incelendi. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman korelasyon ve lojistik regresyon testleri kullanıldı (p<0,05 anlamlı kabul edildi). Bulgular: KSÜ hastalarında serum Claudin-3 ve IFABP düzeyleri sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı farklılık göstermedi (p>0,05). Sosyodemografik özellikler (yaş, cinsiyet, VKİ vb.) açısından Claudin-3 ve IFABP düzeyleri arasında belirgin ilişki saptanmadı. Hastalık şiddetine göre alt gruplarda (hafif, orta, şiddetli; UAS7 skoruna göre) Claudin-3 düzeyleri anlamlı farklılık gösterdi (p<0,05), ancak IFABP düzeyleri arasında anlamlı fark gözlenmedi. Spearman korelasyon analizinde UAS7 skoru ile Claudin-3 arasında pozitif ilişki saptandı (p<0,05), IFABP ile anlamlı korelasyon bulunmadı. DLQI, GAD-7 gibi klinik/psikometrik parametreler ile Claudin-3 ve IFABP düzeyleri arasında belirgin ilişki izlenmedi. Çok değişkenli regresyon analizinde Claudin-3 düzeyi, şiddetli KSÜ (UAS7 ≥28) için bağımsız belirleyici olarak saptanmadı; IFABP de bağımsız ilişki göstermedi. İmmünolojik, koagülasyon ve diğer laboratuvar parametreleri ile de belirgin korelasyon izlenmedi. Sonuç: Bu çalışmada serum Claudin-3 ve IFABP düzeyleri KSÜ hastalarında sağlıklı kontrollerden farklı bulunmamış, ancak Claudin-3 düzeyleri hastalık şiddetiyle anlamlı ilişki göstermiştir. Bulgularımız, bağırsak bariyer belirteçlerinin KSÜ patogenezindeki rolünün sınırlı ve şiddete bağlı olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Chronic spontaneous urticaria (CSU) is a chronic inflammatory skin disease mediated by mast cells, characterised by recurrent episodes of urticaria and/or angioedema lasting ≥6 weeks without a known trigger. The gut-skin axis and increased intestinal permeability play a potential role in the pathogenesis of CSU. In this case-control study, we aimed to investigate the relationship between serum Claudin-3 and Intestinal Fatty Acid Binding Protein (IFABP/FABP2) levels and disease severity (UAS7 score) in CSU patients, and to evaluate the potential role of these markers in the pathogenesis of the disease. Materials and Methods: This case-control study included patients aged 18–65 years diagnosed with CSU who were being followed at the Dermatology and Venereology Outpatient Clinic of Dicle University Faculty of Medicine, along with an age- and sex-matched healthy control group. Disease activity was assessed using the UAS7, quality of life using the DLQI, and anxiety levels using the GAD-7. Serum Claudin-3 and IFABP levels were measured using the ELISA method. Routine haematological, biochemical, immunological and coagulation parameters were examined. Statistical analyses utilised the Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman correlation and logistic regression tests (p<0.05 was considered statistically significant). Results: Serum Claudin-3 and IFABP levels in CSU patients did not show a significant difference when compared with the healthy control group (p>0.05). No significant association was found between Claudin-3 and IFABP levels and sociodemographic characteristics (age, gender, BMI, etc.). Claudin-3 levels showed significant differences across subgroups based on disease severity (mild, moderate, severe; according to UAS7 score) (p<0.05), but no significant difference was observed in IFABP levels. In the Spearman correlation analysis, a positive correlation was found between the UAS7 score and Claudin-3 (p<0.05); no significant correlation was found with IFABP. No significant association was observed between clinical/psychometric parameters such as DLQI and GAD-7 and the levels of Claudin-3 and IFABP. In the multivariate regression analysis, Claudin-3 levels were not identified as an independent predictor of severe CSU (UAS7 ≥28); IFABP also showed no independent association. No significant correlations were observed with immunological, coagulation, or other laboratory parameters. Conclusion: In this study, serum Claudin-3 and IFABP levels were found to be no different in patients with CSU compared with healthy controls; however, Claudin-3 levels showed a significant association with disease severity. Our findings suggest that the role of intestinal barrier markers in the pathogenesis of CSU may be limited and severity-dependent.