Huzursuz bacak sendromu olan bireylerde korneal subbazal sinir pleksusu değişikliklerinin in-vivo korneal konfokal mikroskopi ile değerlendirilmesi
Evaluation of corneal subbasal nerve plexus changes in patients with restless legs syndrome via in-vivo corneal confocal microscopy
  1. Tez No: 1018193
  2. Yazar: MURAT GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REFİK OLTULU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Huzursuz bacak sendromu, Konfokal mikroskopi, Restless legs syndrome, Confocal microscopy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Huzursuz Bacak Sendromu Hastalarında Kornea Subbazal Sinir Pleksusu Değişikliklerinin İn-vivo Korneal Konfokal Mikroskopi ile Değerlendirilmesi Amaç: Huzursuz bacak sendromu (HBS) hastalarında in vivo korneal konfokal mikroskopi yardımıyla kornea subbazal sinir pleksusu değişikliklerinin değerlendirilmesi ve bu hastalarda subbazal sinir pleksusu parametrelerinin kontrol grubu ile karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: HBS hastalığı nedeniyle Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Kliniğinde takip edilen hastalardan, çalışmanın kriterlerini sağlayan 50 adet HBS tanılı hasta ve 24 adet sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Çalışma tek merkezli kesitsel bir klinik araştırma olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya dâhil edilen tüm olgulara, detaylı ön ve arka segment muayenesi, Cochet-Bonnet Estezyometre ile kornea hassasiyeti ölçümü ve konfokal lazer tarayıcı mikroskop ile kornea subbazal sinir pleksusu görüntülemesi yapıldı. International Restless Legs Syndrome Study Group (IRLSSG) tarafından geliştirilen şiddet skalası, HBS hastalarını gruplandırmak için kullanıldı. Hastalar hafif-orta ve ağır-çok ağır olmak üzere şiddet skorlarına göre iki gruba ayrıldı. Sinir liflerini işaretlemek için ImageJ (Wayne Rasband and contributors, National Institutes of Health, USA; ver. 1.53f ) yazılımı için hazırlanmış açık kaynaklı yarı otomatik bir eklenti (Neuron J by Erik Meijering; ver. 1.4.3) kullanıldı. Bu işaretlemeler yapıldıktan sonra, yazılım tarafından 400×400 mikron görüntülerde hesaplanan toplam sinir uzunluğu mm/mm² birimlerine dönüştürüldü ve sinir lifi uzunluğu (NFL) olarak kaydedildi. Her seçilen görüntüdeki sinir lifi yoğunluğu (NFD) ve sinir dalı yoğunluğu (NBD), manuel olarak hesaplandı ve dönüştürüldü. Elde edilen sonuçlar gruplar arasında istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında NFD değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p<0,001). Ağır-çok ağır HBS grubunda NFD değerlerinin diğer gruplara göre daha düşük olduğu görüldü. Post-hoc analizlerde, kontrol grubu ile ağır-çok ağır HBS grubu ve hafif-orta HBS grubu ile ağır-çok ağır HBS grubu arasında anlamlı fark bulundu (sırasıyla p<0,001 ve p=0,003), ancak kontrol grubu ile hafif-orta HBS grubu arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,084). NBD değerleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi (p=0,679). NFL değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulundu (p<0,001). Ağır-çok ağır HBS grubunda NFL değerlerinin daha düşük olduğu saptandı. Post-hoc analizlerde, kontrol grubu ile ağır-çok ağır HBS grubu ve hafif-orta HBS grubu ile ağır-çok ağır HBS grubu arasında anlamlı fark olduğu görüldü (sırasıyla; p<0,001 ve p=0,001), ancak kontrol grubu ile hafif-orta HBS grubu arasında anlamlı fark izlenmedi (p=0,284). Estesyometre değerlerinde gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: HBS hastalarında kontrol grubuna göre NFL ve NFD değerlerinde anlamlı değişiklikler görülmüştür. Üstelik bu değişiklikler, hastalık şiddetiyle paralel şekilde gerçekleşmiştir. İn vivo korneal konfokal mikroskopi küçük sinir lifi nöropatisini non-invaziv olarak değerlendirmeye olanak sunduğu için gelecekte HBS hastalığının tanı,tedavi ve takibinde önemli bir yer edinebilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Corneal Subbasal Nerve Plexus Changes in Patients with Restless Legs Syndrome via In-Vivo Corneal Confocal Microscopy Objective: To evaluate the changes in the corneal subbasal nerve plexus in patients with restless legs syndrome (RLS) using in-vivo corneal confocal microscopy, and to compare these subbasal nerve plexus parameters with a healthy control group Materials and Methods: The study included 50 patients diagnosed with RLS who met the study criteria and were followed up at the Neurology Clinic of Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital, as well as 24 healthy control subjects. The study was conducted as a single-center, cross-sectional clinical trial. All participants underwent a detailed anterior and posterior segment examination, corneal sensitivity measurement using a Cochet-Bonnet Esthesiometer, and corneal subbasal nerve plexus imaging via confocal laser scanning microscopy. The severity scale developed by the International Restless Legs Syndrome Study Group (IRLSSG) was used to classify the RLS patients. Patients were divided into two groups based on their severity scores: mild-to-moderate and severe-to-very severe. An open-source, semi-automated plugin (Neuron J by Erik Meijering; ver. 1.4.3) designed for ImageJ software (Wayne Rasband and contributors, National Institutes of Health, USA; ver. 1.53f) was used to trace the nerve fibers. After these tracings, the total nerve length calculated by the software from 400×400-micron images was converted to mm/mm² units and recorded as nerve fiber length (NFL). Nerve fiber density (NFD) and nerve branch density (NBD) in each selected image were calculated manually and converted. The results were statistically evaluated between the groups. Results: A statistically significant difference was observed between the groups in NFD values (p<0.001). NFD values were lower in the severe-to-very severe RLS group compared to the other groups. In post-hoc analyses, a significant difference was found between the control group and the severe-to-very severe RLS group, as well as between the mild-to-moderate RLS group and the severe-to-very severe RLS group (p<0.001 and p=0.003, respectively). However, no significant difference was found between the control group and the mild-to-moderate RLS group (p=0.084). No statistically significant difference was observed between the groups regarding NBD values (p=0.679). A significant difference was found between the groups in terms of NFL values (p<0.001). NFL values were lower in the severe-to-very severe RLS group. In post-hoc analyses, a significant difference was observed between the control group and the severe-to-very severe RLS group, and between the mild-to-moderate RLS group and the severe-to-very severe RLS group (p<0.001 and p=0.001, respectively); however, no significant difference was found between the control group and the mild-to-moderate RLS group (p=0.284). No significant difference was detected between the groups in esthesiometer values. Conclusion: Significant changes were observed in NFL and NFD values in patients with RLS compared to the control group. Moreover, these changes occurred in parallel with the disease's severity. Since in vivo corneal confocal microscopy enables non-invasive evaluation of small nerve fiber neuropathy, it may play a significant role in the diagnosis, treatment, and follow-up of RLS in the future.