Sübstitüe fenetilaminlerden sentezlenen açil tiyoürelerin antioksidan etkilerinin incelenmesi
Investigation of the antioxidant effects of acyl thioureas synthesized from substituted phenethylamines
  1. Tez No: 1018196
  2. Yazar: DİLAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN ÖZGERİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: ABTS, Antioksidan kapasite, Benzoiltiyoüre kompleksleri, DPPH, N-benzoil tiyoüre, ABTS, Antioxidant capacity, Benzoylthiourea complexes, DPPH, N-benzoyl thiourea
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, sübstitüe fenetilaminlerden türetilen yeni açil tiyoüre bileşiklerinin sentezi, yapısal karakterizasyonu ve antioksidan aktivitelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tiyoüre türevleri, yapılarında bulunan tiyokarbonil (C=S) fonksiyonel grubu ve heteroatom içeriği (N, S) sayesinde yüksek reaktiviteye sahip olup, çeşitli biyolojik aktiviteler sergileyen önemli bileşiklerdir. Reaktif oksijen türlerinin (ROS) neden olduğu oksidatif stresin birçok hastalığın oluşumunda rol oynaması, yeni antioksidan ajanların geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu kapsamda, benzoik asitten hareketle açil klorür ve ardından izotiyosiyanat ara ürünü elde edilmiş, bu ara ürünün farklı sübstitüe fenetilamin türevleri ile reaksiyonu sonucunda hedef açil tiyoüre bileşikleri (45–49) sentezlenmiştir. Bileşiklerin yapıları FT-IR, 1H NMR ve 13C NMR spektroskopik teknikleri ile karakterize edilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin antioksidan aktiviteleri DPPH, ABTS ve CUPRAC yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Sonuçlar, bileşiklerin anlamlı düzeyde serbest radikal süpürücü ve indirgeme kapasitesine sahip olduğunu göstermiştir. Özellikle elektron verici gruplar içeren türevlerin daha yüksek aktivite sergilediği gözlenmiş olup, bu durum yapı-aktivite ilişkisi açısından değerlendirilmiştir. Bu etkinin, moleküldeki sülfür atomunun elektron verici karakteri ve aromatik sübstitüentlerin elektronik etkileri ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak, sübstitüe fenetilamin temelli yeni açil tiyoüre türevleri başarıyla sentezlenmiş, karakterize edilmiş ve antioksidan potansiyelleri ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular, bu bileşiklerin potansiyel antioksidan ajanlar olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the synthesis, structural characterization, and antioxidant activities of novel acyl thiourea derivatives obtained from substituted phenethylamines were investigated. Thiourea derivatives are important compounds exhibiting various biological activities due to their high reactivity, which arises from the presence of the thiocarbonyl (C=S) functional group and heteroatoms (N, S) in their structures. The involvement of reactive oxygen species (ROS) in oxidative stress-related diseases necessitates the development of new antioxidant agents. In this context, acyl chloride was first obtained from benzoic acid, followed by the formation of an isothiocyanate intermediate. The target acyl thiourea compounds (45–49) were then synthesized via the reaction of this intermediate with various substituted phenethylamine derivatives. The structures of the synthesized compounds were characterized using FT-IR, 1H NMR, and 13C NMR spectroscopic techniques. The antioxidant activities of the synthesized compounds were evaluated using DPPH, ABTS, and CUPRAC assays. The results demonstrated that the compounds possess significant radical scavenging and reducing capacities. In particular, derivatives containing electron-donating groups exhibited higher antioxidant activity, which was evaluated in terms of structure–activity relationships. This effect is thought to be associated with the electron-donating nature of the sulfur atom in the molecule and the electronic effects of aromatic substituents. In conclusion, novel substituted phenethylamine-based acyl thiourea derivatives were successfully synthesized, structurally characterized, and their antioxidant potentials were demonstrated. The findings indicate that these compounds may serve as promising candidates for potential antioxidant agents.