Eğme yüküne maruz yapıştırma bağlantılarında nanoyapı ve parça takviyesinin bağlantı momenti üzerindeki etkisi
The effect of nanostructure and component reinforcement on the bond moment in adhesive joints subjected to bending load
  1. Tez No: 1018195
  2. Yazar: MURAT KILBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Otomotiv Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Automotive Engineering, Aeronautical Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eğilme momenti, Karbon fiber takviyeli polimer, Nanokompozitler, Sayısal analiz, Bending moment, Carbon fiber reinforced polymer, Nanocomposites, Numerical analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, tek bindirmeli birleştirmelerde (SLJ) eğilme performansının artırılmasını, ince cidarlı metalik ek elemanlar ve nano yapılı takviyeli yapıştırıcıların kullanımıyla incelemektedir. Deneysel ve sayısal analizlerde, karboksil-fonksiyonelleştirilmiş karbon nanotüplerin (CNT-COOH) yapısal epoksi yapıştırıcıya (DP460) ilavesi ile birleştirme bölgesine gömülü ince cidarlı AA2024-T3 alüminyum ve karbon fiber takviyeli kompozit ek elemanların etkileri araştırılmıştır. Ek eleman uzunlukları (25–10 mm) değiştirilerek dört noktalı eğilme altında yük transferi değerlendirilmiştir. %1 CNT-COOH ilavesi, maksimum eğilme momentini yaklaşık %10 artırmış; alüminyum ve kompozit ek elemanlar bu oranı sırasıyla %93,1 ve %128,1'e yükseltmiştir. CNT-COOH ile güçlendirilmiş yapıştırıcı ve ince cidarlı ek eleman kombinasyonu en yüksek yapısal iyileşmeyi sağlamıştır. Sonlu elemanlar analizleri, ek elemanların burkulma davranışı ve eğilme rijitliğinin birleştirme performansı üzerinde belirleyici etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the improvement of the bending method in single lap rupture (SLJ) using thin-walled metallic splice elements and nanostructured reinforced insulation. In SEL and digital analyses, the addition of carboxyl-functionalized carbon nanotubes (CNT-COOH) to flexible epoxy insulation (DP460) and dispersibly embedded thin-walled AA2024-T3 aluminum and carbon fiber experimental composite splice elements were investigated. Load transfer was evaluated by varying splice lengths (25–10 mm) under four-point bending. The addition of 1% CNT-COOH increased the maximum bending moment by approximately 10%; this ratio was increased to 93.1% and 128.1% for aluminum and composite splice elements, respectively. The investigation of CNT-COOH-reinforced insulation and thin-walled splice elements resulted in significant stability improvement. Finite element analyses showed that the buckling performance and bending rigidity of the splice elements have a significant impact on the fracture performance of the splice elements.