Kum zeminde derin karıştırma kolonlarında polimer fiber kullanımının mekanik özelliklere etkisi
The effect of using polymer fiber in deep mixing columns in sand soil on mechanical properties
  1. Tez No: 1018223
  2. Yazar: TUĞBA BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ŞADOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon lifler, Lifler, Sentetik lifler, Carbon fibers, Fibers, Synthetic fibers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Geleneksel yöntemlerin yüksek maliyetlerine karşı ekonomik çözüm sunan lif takviyesinin; yol temelleri, şev stabilitesi ve derin karıştırma gibi projelerde zemin özelliklerini iyileştirmek amacıyla kullanımı her geçen gün artmaktadır. Lif donatılar zemin içinde kullanıldıklarında, gerilmeleri üstlenip, dağıtma eğilimi oluşturmaktadır. Üretim teknolojilerinde yaygın olarak kullanılmakta olan 3D baskı tekniğinin inşaat sektöründe de kullanılmaya her geçen gün popülerliği artmaya devam etmektedir. Bu çalışmada 3D baskı tekniğiyle PLA ve PA6 filamentlerinden üretilen lifler kullanılarak çimento ile stabilize edilen kum zeminin basınç dayanımına katkısı serbest basınç dayanımı deneyleri ile laboratuvar ortamında incelenmiştir. Derin karıştırma yöntemini temsil edecek şekilde hazırlanan numunelerde; 18 mm uzunluğundaki lifler %1, %1,5 ve %2 oranlarında; 24, 36 ve 48 mm uzunluğundaki lifler ise %0,5, %1,0 ve %1,5 oranlarında kullanılmıştır. Deney sonuçları değerlendirildiğinde her bir lif boyu için farklı bir optimum oran olduğu görülmüştür. PA6 filamenti ile üretilen 48mm liflerin %0,5 oranında en yüksek dayanımı sağladığı ve basınç dayanımını %67 oranında artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The use of fiber reinforcement, which offers an economic solution to the high costs of traditional methods, has been increasing day by day to improve soil properties in projects such as road bases, slope stability, and deep mixing. When fiber reinforcements with high tensile strength are used within the soil, they tend to absorb and distribute stresses. The popularity of the 3D printing technique, which is widely utilized in production technologies, also continues to grow daily in the construction sector. In this study, the contribution of fibers produced from PLA and PA6 filaments using the 3D printing technique to the compressive strength of cement-stabilized sandy soil was investigated in a laboratory environment through unconfined compressive strength tests. In the specimens prepared to represent the deep mixing method, 18 mm long fibers were used at ratios of %1, %1,5, and %2, while 24, 36, and 48 mm long fibers were used at ratios of %0,5, %1, and %1,5. When the experimental results were evaluated, a different optimum ratio was observed for each fiber length. It was determined that 48 mm long fibers produced with PA6 filament provided the highest strength at a usage ratio of %0,5 and increased the unconfined compressive strength by %67.