Yapay zekâ destekli sohbet botlarına maksiller darlık hakkında yöneltilen soruların içerik ve bilgi kalitesinin analizi
Analysis of the content and information quality of responses to questions about maxillary constriction directed to artificial intelligence-supported chatbots
  1. Tez No: 1018237
  2. Yazar: GİZEM MİNE TÜRKSEVER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET PALA MUTLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, sohbet botları, maksiller darlık, klinik doğruluk, bilgi kalitesi, Artificial intelligence, chatbots, maxillary constriction, clinical accuracy, information quality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın Amacı: Bu çalışmanın amacı, yapay zekâ destekli sohbet botlarının maksiller darlık hakkında yöneltilen hasta odaklı sorulara verdikleri yanıtları içerik kapsamı, bilgi kalitesi, klinik doğruluk, güvenilirlik, okunabilirlik ve zamansal tutarlılık açısından değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada ChatGPT, Gemini ve Microsoft Copilot olmak üzere üç farklı yapay zekâ destekli sohbet botu incelendi. Maksiller darlıkla ilgili tanı, tedavi ve sonuç başlıklarını kapsayan 30 soruluk bir soru seti oluşturuldu. Sorular her bir sohbet botuna aynı ifadelerle ve üç farklı zamanda yöneltildi. Elde edilen yanıtlar körleme protokolüne uygun olarak kodlandı ve üç bağımsız değerlendirici tarafından değerlendirildi. Yanıtların bilgi kalitesi DISCERN ve Global Quality Score (GQS), klinik doğruluğu Clinical Accuracy Score (CAS), kaynak güvenilirliği JAMA kriterleri ve okunabilirliği Flesch Okunabilirlik Ölçeği ile incelendi. Gözlemciler arası uyum ve zamanlar arası uyum sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ile değerlendirildi. Bulgular: Yapay zekâ sohbet botlarının maksiller darlık hakkında genel bilgi sunabildiğini ancak yanıtların zaman içerisinde değişkenlik gösterebildiğini ortaya koydu. ChatGPT'nin bilgi sunumu ve okunabilirlik açısından Gemini ve Copilot'a göre daha yüksek skorlar elde ettiği görüldü. Bununla birlikte, tüm botlarda klinik doğruluk düzeyi sınırlı kaldı. JAMA kriterleri açısından ise botların akademik kaynak gösterme performansının yetersiz olduğu belirlendi. Sonuçlar: Yapay zekâ destekli sohbet botları, maksiller darlık konusunda hastalara hızlı ve anlaşılır bilgi sunma potansiyeline sahiptir. Ancak yanıtların zamansal tutarlılığının düşük olması, klinik doğruluk düzeylerinin sınırlı kalması ve güvenilir akademik kaynak gösterme eksiklikleri nedeniyle bu sistemlerin ortodontik hasta bilgilendirmesinde yalnızca destekleyici araçlar olarak kullanılması gerektiği düşünülmektedir. Klinik tanı ve tedavi planlamasında uzman ortodontist değerlendirmesi temel alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the responses generated by artificial intelligence-supported chatbots to patient-oriented questions about maxillary constriction in terms of content scope, information quality, clinical accuracy, reliability, readability, and temporal consistency. Materials and Methods: Three artificial intelligence-supported chatbots, ChatGPT, Gemini, and Microsoft Copilot, were examined. A 30-question set covering diagnosis, treatment, and outcomes related to maxillary constriction was prepared. The same questions were directed to each chatbot in identical wording at three different time points. The responses were coded according to a blinding protocol and evaluated by three independent reviewers. Information quality was assessed using DISCERN and the Global Quality Score (GQS), clinical accuracy using the Clinical Accuracy Score (CAS), source reliability using the Journal of the American Medical Association (JAMA) criteria, and readability using the Flesch Reading Ease Scale. Interobserver and temporal agreement were analyzed using the intraclass correlation coefficient (ICC). Results: The findings showed that artificial intelligence chatbots could provide general information about maxillary constriction; however, their responses varied over time. ChatGPT achieved higher scores than Gemini and Copilot in terms of information presentation and readability. Nevertheless, clinical accuracy remained limited in all chatbots. According to the JAMA criteria, the academic referencing performance of the chatbots was insufficient. Conclusions: Artificial intelligence-supported chatbots may provide patients with rapid and understandable information about maxillary constriction. However, due to low temporal consistency, limited clinical accuracy, and inadequate academic referencing, these systems should be used only as supportive tools in orthodontic patient education. Specialist orthodontic evaluation should remain the primary basis for clinical diagnosis and treatment planning.