Akut koroner arter hastalığı tanısı alan olgularda işe dönüşün değerlendirilmesi
Evaluation of return to work in cases diagnosed with acute coronary artery disease
- Tez No: 1018238
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL DEMİRAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, Öz yeterlilik, İş sağlığı ve güvenliği, Acute coronary syndrome, Self-efficacy, Occupational health and safety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı Bilim Dalı
Özet
ÖZET Dünyada olduğu gibi ülkemizde de koroner arter hastalığı (KAH) en sık izlenen kronik hastalıklardan biri olup, hastalık sonrası işe dönüş klinik iyileşmenin ötesinde çok boyutlu bir süreçtir. Bu çalışma KAH geçiren çalışan bireylerde işe dönüş sürecini ve bunu etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Hastane yatışı sırasında bilgilendirilip onamları alınan olgulara başlangıçta sosyodemografik özellikler, sağlık durumu, iş öyküsü ve işe dönüşe yönelik düşünceler ile öz yeterliliklerini içeren anket uygulanmıştır. İş ortamındaki riskler değerlendirilmiş ve iş sırasında harcanan ortalama ve pik metabolik eşdeğer (MET) değerleri hesaplanmıştır. Birinci ayda yüz yüze değerlendirme tekrarlanarak işe dönüş durumları ve gerekli tetkik sonuçları doğrultusunda işe uygunluk açısından öneriler verilmiştir. Üçüncü ay ve birinci yıl takiplerinde telefon görüşmeleri ile işe dönüş durumu, öz yeterlilik ve verilen önerilere uyum sorgulanmıştır. Bu çalışmada koroner arter hastalığı tanısı alan 54 olgu değerlendirilmiştir. İşe dönüş oranları 1. ayda %53,7, 3. ayda %66,6 ve 1. yılda %72,2 olarak saptanmıştır. Fonksiyonel faktörlerden rapor süresi ve fiziksel kapasite; iş ile ilişkili faktörlerden ergonomik riskler ve yüksek fiziksel iş yükü işe dönüş ile ilişkili bulunmuştur. Psikososyal risklerden; öz yeterlilik ve kendini çalışmaya yeterli hissetme işe dönüşün en güçlü öngördürücüleri olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, KAH sonrası işe dönüşün optimize edilmesi için multidisipliner yaklaşım, psikososyal destek ve yapılandırılmış rehabilitasyon programlarının geliştirilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As in the rest of the world, coronary artery disease (CAD) remains one of the most prevalent chronic diseases in our country, and return to work after CAD is a multidimensional process extending beyond clinical recovery. This study aimed to evaluate the return to work process and its determinants among employed individuals with CAD. Participants who provided informed consent during hospitalization completed a structured baseline questionnaire assessing sociodemographic characteristics, health status, occupational history, return to work perceptions, and self-efficacy. Workplace risks were evaluated, and average and peak metabolic equivalent (MET) levels were calculated. At one month, return to work status was reassessed face-to-face and fitness-for-work recommendations were provided based on clinical findings. At three months and one year, telephone follow-ups assessed return to work status, self-efficacy, and adherence to recommendations. A total of 54 patients were included. Return to work rates were 53.7% at one month, 66.6% at three months, and 72.2% at one year. Duration of sick leave, physical capacity, ergonomic risks, and high physical workload significantly influenced return to work. Self-efficacy and perceived work ability were the strongest predictors. In conclusion, optimizing return to work following CAD requires a multidisciplinary approach, the provision of psychosocial support, and the development of structured rehabilitation programs.