Okul öncesi öğretmenlerinin dijital yeterlikleri, teknolojik araç gereç kullanımına yönelik tutumları ile eğitim teknolojilerine ilişkin inançları arasındaki ilişki
The relationship between preschool teachers' digital competencies, their attitudes toward the use of technological tools and their beliefs regarding educational technologies
  1. Tez No: 1018307
  2. Yazar: FİLİZ BAGAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER NAYCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim inançları, Eğitim teknolojisi, Çocuk-okul öncesi, Educational beliefs, Education technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin dijital yeterliklerini, teknolojik araç gereç kullanımına yönelik tutumlarını ve eğitim teknolojilerine ilişkin inançlarını çeşitli demografik değişkenlere göre incelemektir. Ayrıca eğitim teknolojilerine ilişkin inanç, teknolojik araç gereç kullanımına yönelik tutum ve dijital yeterliğin birbiriyle ilişkisinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden nedensel karşılaştırma ve korelasyonel araştırma desenleri kullanılmıştır. Araştırma 2024-2025 eğitim öğretim yılında Şırnak merkez ve ilçelerinde görev yapan 313 okul öncesi öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak üç ayrı ölçek kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analiziyle ulaşılan sonuçlar incelendiğinde, değişkenler arasında yer alan yaş ile hizmet içi eğitimin öğretmenlerin dijital yeterlikleri üzerinde etkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Buna karşın söz konusu değişkenlerin eğitim teknolojilerine yönelik inanç ile teknolojik araç gereç kullanım tutumları üzerinde belirgin bir etkiye sahip olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca ulaşılan bulgular bağlamında cinsiyet, medeni durum ve okulun bulunduğu yer ile mesleki kıdem değişkenlerinin hem öğretmenlerin dijital yeterlikleri hem eğitimde teknoloji kullanımına ilişkin inançları hem de teknolojik araç gereçleri kullanmaya yönelik tutumları üzerinde belirgin bir etkiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma okul öncesi öğretmenlerinin mesleki gelişim faaliyetleri ile dijital yeterliklerinin desteklenmesinin önemini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte öğretmenlerin eğitim teknolojilerine yönelik inanç ve eğitimde teknolojik araç gereç kullanımına yönelik tutumlarının demografik değişkenlerden ziyade kişisel merak, zaman içinde gelişen mesleki yaklaşımlar, teknolojik gelişmeler, beklentiler, mesleki deneyimler vb. durumlardan etkilendiğini düşündürmektedir. Dolayısıyla benzer araştırmanın farklı zaman dilimlerinde gerçekleştirilmesi farklı sonuçları doğuracaktır. Araştırma Şırnak il merkezi ve ilçelerinde görev yapan öğretmenler ile sınırlandırılmıştır. Aynı çalışmanın farklı zamanlarda farklı bölgelerde ve farklı örneklem gruplarıyla yapılması alana katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine preschool teachers' digital competencies, their attitudes toward the use of technological tools, and their beliefs regarding educational technologies in relation to various demographic variables. Additionally, the study aims to examine the relationship among beliefs regarding educational technologies, attitudes toward the use of technological tools, and digital competencies. The study employed causal-comparative and correlational research designs, which are quantitative research methods. The study was conducted with 313 preschool teachers working in the city center and districts of Şırnak during the 2024–2025 academic year. Three separate scales were used as data collection instruments within the scope of the study. An analysis of the data revealed that age and in-service training—two of the variables under examination—have a significant effect on teachers' digital literacy. However, it was found that these variables do not have a significant effect on teachers' beliefs regarding the use of educational technology or their attitudes toward the use of technological tools. Furthermore, based on the findings, it was concluded that the variables of gender, marital status, school location, and years of professional experience did not have a significant effect on teachers' digital competencies, their beliefs regarding the use of technology in education, or their attitudes toward the use of technological tools. The study highlights the importance of supporting preschool teachers' professional development activities and digital competencies. However, it suggests that teachers' beliefs regarding educational technologies and their attitudes toward the use of technological tools in education are influenced more by factors such as personal curiosity, professional approaches that evolve over time, technological advancements, expectations, and professional experiences—rather than by demographic variables. Consequently, conducting a similar study at different time periods would yield different results. This study was limited to teachers working in the central city and districts of Şırnak. Conducting the same study at different times, in different regions, and with different sample groups would contribute to the field.