Yüzer dalgakıranlarda bağlantı tiplerinin statik ve dinamik koşullar altında incelenmesi
An analysis of connection types in floating breakwaters under static and dynamic conditions
- Tez No: 1018313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS DEVRAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: SAP2000, Sonlu elemanlar analizi, SAP2000, Finite element analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yüzer dalgakıran sistemlerinde bağlantı rijitliğinin yapısal performans üzerindeki etkisini Singapur Yat Limanı hidrodinamik koşulları altında incelemektedir. Esnek (M1), yarı-rijit (M2) ve tam rijit (M3) bağlantı konfigürasyonları, 15 farklı dalga senaryosu altında sayısal analiz yöntemleriyle test edilmiştir. Araştırma sonucunda, bağlantı rijitliğindeki değişimlerin betonarme gövde (ponton) üzerindeki global gerilme dağılımını anlamlı düzeyde değiştirmediği; gövde davranışının temel olarak hidrostatik kaldırma kuvveti ve dalga basıncı tarafından yönetildiği saptanmıştır. Ancak, sistemin yük aktarım bileşenleri olan kazık kafesleri ve konnektör pimlerindeki (2D42) iç kuvvetlerin bağlantı tipine son derece duyarlı olduğu belirlenmiştir. Tam rijit (M3) modelin dinamik yükleri sönümleyemeyerek kritik noktalarda aşırı gerilme yığılmalarına yol açtığı, buna karşın esnek ve yarı-rijit modellerin dinamik enerjiyi sönümleyerek yapısal bileşenleri güvenli tarafta tuttuğu tespit edilmiştir. En elverişsiz yapısal tepkilerin yüksek dalga dikliğine sahip kısa periyotlu fırtına dalgalarında oluştuğu doğrulanmıştır. Yapısal sürdürülebilirlik için ponton alt tabliyelerinde ardgerme uygulamalarının ve dinamik etkileri minimize eden esnek bağlantı çözümlerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of connection stiffness on the structural performance of floating breakwater systems under the hydrodynamic conditions of the Singapore Marina. Flexible (M1), semi-rigid (M2), and fully rigid (M3) connection configurations were tested using numerical analysis methods under 15 different wave scenarios. The results of the study indicate that changes in connection stiffness do not significantly alter the global stress distribution on the reinforced concrete hull (pontoon); it was determined that the hull behavior is primarily governed by hydrostatic buoyancy and wave pressure. However, it was determined that the internal forces in the pile cages and connector pins (2D42) which are the load-transferring components of the system are highly sensitive to the connection type. It was found that the fully rigid (M3) model fails to dissipate dynamic loads, leading to excessive stress concentrations at critical points, whereas the flexible and semi-rigid models dissipate dynamic energy, keeping the structural components on the safe side. It has been confirmed that the most unfavorable structural responses occur in short-period storm waves with high wave steepness. For structural sustainability, it is recommended to prioritize post-tensioning applications in pontoon bottom plates and flexible connection solutions that minimize dynamic effects.