Yaşlı bireylerde ağrının düşme korkusu kaçınma davranışı ve düşme öz farkındalığı üzerine etkisi
Investigation of the effect of pain on fear of falling, avoidance behaviour, and fall self-awareness in elderly individuals
  1. Tez No: 1018458
  2. Yazar: BUKET ÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE KÜTMEÇ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı Bireyler, Ağrı, Düşme korkusu, Kaçınma davranışı, Öz farkındalık, Hemşirelik, Elderly individual, Pain, Fear of falling, Avoidance behaviour, Self-awareness, Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yaşlı bireylerde ağrının düşme korkusuna bağlı kaçınma davranışı ve düşme öz farkındalığı üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı kesitsel desendeki bu çalışma, Nisan - Aralık 2025 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 65 yaş ve üzeri 300 yaşlı birey ile yürütülmüştür. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Geriatrik Ağrı Ölçeği, Düşme Korkusuna Bağlı Kaçınma Davranışı Anketi ve Yaşlılarda Düşme ile İlgili Öz Farkındalık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler, t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 73,87±8,31 olup, %86,7'si kronik hastalığa sahiptir. Katılımcıların ağrı düzeyi puan ortalaması 60,20±25,36; düşme korkusuna bağlı kaçınma davranışı puan ortalaması 23,59±13,31; düşme öz farkındalığına ilişkin puan ortalaması 73,89±10,37'dir. Çalışmada yaş arttıkça ağrı şiddeti, düşme korkusuna bağlı kaçınma davranışı ve düşme öz farkındalığının anlamlı şekilde arttığı belirlenmiştir (p<0,001). Korelasyon analizi sonucunda geriatrik ağrı ile düşme korkusuna bağlı kaçınma davranışı arasında pozitif yönde yüksek (r=0,765; p<0,001), düşme öz farkındalığı ile orta düzeyde (r=0,586; p<0,001) anlamlı ilişki saptanmıştır. Regresyon analizine göre ağrı şiddetinin kaçınma davranışındaki değişimin %58,5'ini, düşme öz farkındalığındaki değişimin ise %34,4'ünü açıkladığı saptanmıştır. Bulgular, ağrı şiddeti arttıkça kaçınma davranışının ve düşme riskine yönelik öz farkındalığın arttığını göstermektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda; yaşlı sağlığı hizmetlerinde ağrı yönetiminin, düşme önleme stratejilerinin bir parçası haline getirilmesi ve klinik değerlendirmelerde ağrı şiddeti ile birlikte düşme korkusuna bağlı kaçınma davranışının de değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of pain on avoidance behaviour related to the fear of falling and self-awareness of falls in older adults. This descriptive cross-sectional study was carried out with 300 older adults aged 65 and over who attended Adana City Training and Research Hospital between April and December 2025. Data were collected using the Demographic Information Form, the Geriatric Pain Scale, the Fear of Falling-Related Avoidance Behaviour Questionnaire and the Fall-Related Self-Awareness Scale for Older Adults. Descriptive statistics, t-tests, ANOVA, correlation and regression analyses were used in the analyses. The mean age of the participants was 73.87 ± 8.31, and 86.7 per cent had a chronic condition. The mean pain score for participants was 60.20±25.36; the mean score for avoidance behaviour related to fear of falling was 23.59±13.31; and the mean score for self-awareness of falling was 73.89±10.37. The study found that pain intensity, avoidance behaviour related to fear of falling and self-awareness of falling increased significantly with increasing age (p<0.001). Correlation analysis revealed a strong positive relationship (r = 0.765; p < 0.001) between geriatric pain and avoidance behaviour related to fear of falling, and a moderate positive relationship (r = 0.586; p < 0.001) with self-awareness of falling. According to the regression analysis, it was found that pain intensity accounted for 58.5 per cent of the variation in avoidance behaviour and 34.4 per cent of the variation in self-awareness of the risk of falling. The findings indicate that as pain intensity increases, both avoidance behaviour and self-awareness of the risk of falling increase. In light of these results, it is recommended that pain management be incorporated as part of fall prevention strategies in elderly healthcare services, and that avoidance behaviour associated with the fear of falling be assessed alongside pain intensity during clinical evaluations.