Acil servise baş dönmesi şikayeti ile başvuran hastalarda skorlama sistemlerinin santral patolojileri tespitindeki etkinliğin karşılaştırılması: Prospektif, gözlemsel kohort çalışması
Comparison of the effectiveness of clinical scoring systems for detecting central pathologies in patients presenting to the emergency department with dizziness: A prospective, observational cohort study
  1. Tez No: 1018483
  2. Yazar: ARDA TUNA PAKKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL KOMUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Baş dönmesi, Sudbury vertigo risk skoru, TriAGe+ skoru, VAIN triadı, Santral patoloji, Dizziness, Sudbury vertigo risk score, TriAGe+ score, VAIN triad, Central pathology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Vertigo ve dizziness şikayeti ile başvuran hastalarda santral ve periferik patolojileri saptamak mortalite ve morbidite açısından büyük önem arz etmektedir. Bu ayrımı belirlemek için çeşitli skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmanın primer amacı acil servise vertigo veya dizziness ile başvuran hastalarda skorlama sistemlerinin santral patolojilerin tespitindeki gücünü belirlemek ve birbirlerine üstünlüklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif gözlemsel kohort çalışması olarak tasarlanmıştır. Çalışmamız 01.12.2025-14.04.2026 tarihleri arasında 3. basamak bir hastanenin acil servisine baş dönmesi şikayetiyle başvuran hastalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Dahil etme kriterlerini taşıyan hastalarda ilk başvuru anında bir araştırmacı tarafından skorlamaların içerdiği kriterler değerlendirilmiştir. Ardından Sudbury Vertigo Risk Skoru, TriAGe+ Skoru, VAIN Triadı bu parametreler üzerinden hesaplanmıştır. Ardından skorlama sistemlerinin santral patolojiyi öngörmedeki etkinlikleri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Skorlama sistemlerinin santral patolojileri tespitindeki tanısal performansı incelendi. Sudbury Vertigo Risk Skoru en yüksek performansa sahip skor olarak görüldü. Skorlama sistemlerinin EAA'ları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Skorlama sistemlerinin düşük riskli olarak sınıfladığı hasta gruplarında santral patolojiyi dışlamadaki etkinlikleri incelendiğinde: Sudbury Vertigo Risk Skoru için sensitivite %73,99 spesifite %78,13; TriAGe+ skoru için sensitive %34,46, spesifite %90,63; VAIN Triadı için ise sensitivite %9,12, spesifite %96,88 olarak hesaplandı. Skorlama sistemlerinin yüksek riskli olarak sınıfladığı hasta gruplarında santral patolojiyi tespit etmedeki etkinlikleri incelendiğinde: Sudbury Vertigo Risk Skoru için sensitivite %53,13, spesifite %94,93; TriAGe+ skoru için sensitivite %62,5, spesifite %71,28; VAIN Triadı için ise sensitivite %40,63, spesifite %93,24 olarak hesaplandı. Sonuçlar: Çalışmamızın sonucunda, üç skorlama sistemi de benzer tanısal güç sergilemiştir. Sudbury Skorlaması, en yüksek tanısal performansa sahiptir. TriAGe+ Skoru daha güçlü bir kanıt tabanına sahipken, VAIN Triadının validasyonu henüz tamamlanmamış olduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Detecting central and peripheral pathologies in patients presenting with vertigo and dizziness is of great importance in terms of mortality and morbidity. Various scoring systems have been developed to make this distinction. The primary aim of this study is to determine the power of these scoring systems in detecting central pathologies in patients presenting to the emergency department with vertigo or dizziness, and to compare their superiority to one another. Material and Method: This study was designed as a prospective observational cohort study. It was conducted on patients presenting to the emergency department of a tertiary care hospital with the complaint of dizziness between 01.12.2025 and 14.04.2026. In patients who met the inclusion criteria, the parameters included in the scoring systems were assessed by a researcher at the time of initial presentation. The Sudbury Vertigo Risk Score, the TriAGe+ Score, and the VAIN Triad were then calculated based on these parameters. Subsequently, the effectiveness of the scoring systems in predicting central pathology was evaluated statistically. Results: The diagnostic performance of the scoring systems in detecting central pathologies was examined. The Sudbury Vertigo Risk Score was found to be the score with the highest performance. When the AUCs of the scoring systems were compared, no statistically significant difference was found. When the effectiveness of the scoring systems in ruling out central pathology among the patient groups they classified as low-risk was examined: sensitivity was 73.99% and specificity 78.13% for the Sudbury Vertigo Risk Score; sensitivity 34.46% and specificity 90.63% for the TriAGe+ Score; and sensitivity 9.12% and specificity 96.88% for the VAIN Triad. When the effectiveness of the scoring systems in detecting central pathology among the patient groups they classified as high-risk was examined: sensitivity was 53.13% and specificity 94.93% for the Sudbury Vertigo Risk Score; sensitivity 62.5% and specificity 71.28% for the TriAGe+ Score; and sensitivity 40.63% and specificity 93.24% for the VAIN Triad. Conclusion: As a result of our study, all three scoring systems demonstrated similar diagnostic power. The Sudbury Score has the highest diagnostic performance. It should be kept in mind that, while the TriAGe+ Score has a stronger evidence base, the validation of the VAIN Triad has not yet been completed.