Vajinal akıntısı olan kadınlarda cinsel yolla bulaşan hastalık ve idrar yolu enfeksiyon etkenlerinin araştırılması
Investigation of sexually transmitted diseases and urinary tract infections in women with vaginal discharge
- Tez No: 1018522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AVCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel temasla bulaşan hastalıklar, Kadın hastalıkları, Lactobacillus, Mikrobiyoloji, İdrar yolları enfeksiyonla, Sexually transmitted diseases, Lactobacillus, Microbiology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada vajinal akıntı şikâyeti bulunan kadınlarda, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) ve idrar yolu enfeksiyonu (İYE) etkenlerini araştırmak ve vajinal floranın bu enfeksiyonların gelişimi üzerine olası etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran ve spekulum muayenesi sırasında vajinal akıntı tespit edilen 100 kadın hasta dahil edilmiştir. Katılımcılardan hasta bilgileri ve klinik şikayetlerinin sorgulandığı anket formunun doldurulması istenmiştir. Her hastadan üçer adet vajinal sürüntü örneği alınmıştır. Bu örneklerden ilkine boyasız direkt mikroskobik inceleme, Gram ve Giemsa boyama işlemleri uygulanmıştır. Gram boyanan preparatlar Nugent skorlama sistemine göre puanlanarak vajinal flora değerlendirilmiştir. İkinci örnek vajinal kültürü için, üçüncü örnek ise CYBH etkenlerini saptamak amacıyla real-time polimeraz zincir reaksiyonu (real-time PCR) testi için kullanılmıştır. Bunlara ek olarak hastalardan İYE tanısına yönelik idrar kültürü için orta akım idrar örneği de alınmıştır. Bulgular: Bu çalışmada Nugent skoru ile 55 (%55) hastaya bakteriyel vajinozis (BV) tanısı konulmuştur. Vajinal kültür sonuçlarına göre 28 hastada (%28) bakteri üremesi, 24 hastada (%24) vulvovajinal kandidiyazis (VVK) ve beş hastada (%5) ikili üreme (maya ve bakteri) saptanmıştır. Real-time PCR yöntemi ile 84 hastada (%84) Gardnerella vaginalis (G. vaginalis), 56 hastada (%56) Ureaplasma parvum (U. parvum), 25 hastada (%25) Mycoplasma hominis (M. hominis), 17 hastada (%17) Ureaplasma urealyticum (U. urealyticum) izole edilmiştir. Trichomonas vaginalis (T. vaginalis) real-time PCR yöntemi ile beş hastada saptanırken direkt mikroskobik inceleme ve Giemsa boyama yöntemleri ile üç hastada tespit edilmiştir. BV tanısı alan olguların tamamında (n=55/55) G. vaginalis saptanmış olup aralarındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.001). Benzer şekilde U. parvum, M. hominis ve U. urealyticum türleri BV' li olgularda anlamlı derecede yüksek olarak tespit edilmiştir. (sırasıyla p=0.001, p<0.001, p=0.009). Çalışmaya dahil edilen hastaların sekizi (%8) İYE tanısı almıştır. İYE etkeni olarak kültürde altı hastada Escherichia coli (E. coli), iki hastada ise Streptococcus agalactiae (S. agalactiae) izole edilmiştir. İYE tanısı alan hastaların dördü aynı zamanda Nugent skorlama sistemi kullanılarak BV tanısı alırken, dördü ara değer olarak raporlanmıştır. Nugent skoru ile idrar kültürü sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. (p=0.490) Sonuç: Çalışmamızda vajinal akıntısı bulunan hastalar en sık BV, ikinci sıklıkla VVK tanısı almıştır. G. vaginalis, U. parvum, U. urealyticum ve M. hominis türleri BV olgularında daha fazla izole edilmiştir. Bu durum bu bakterilerin varlığı ile BV arasındaki ilişkiyi desteklemektedir. Ayrıca İYE tanısı alan hastalarda eş zamanlı BV ve ara değer saptanmış olması, sağlıklı vajinal floranın bozulmasının İYE gelişiminde rolü olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the agents of sexually transmitted diseases (STDs) and urinary tract infections (UTIs) in women with vaginal discharge complaints and to examine the potential effects of vaginal flora on the development of these infections. Materials and Methods: The study included 100 female patients who presented to the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic of Bolu Abant İzzet Baysal University Training and Research Hospital and were found to have vaginal discharge during speculum examination. Participants were asked to complete a questionnaire regarding patient information and clinical complaints. Three vaginal swab samples were collected from each patient. The first sample was subjected to saline wet mount microscopic examination, Gram staining, and Giemsa staining. Vaginal flora was evaluated by scoring Gram-stained smears according to the Nugent scoring system. The second sample was used for vaginal culture, and the third sample was utilized for real-time polymerase chain reaction (real-time PCR) testing to detect STD pathogens. Additionally, midstream urine samples were collected simultaneously for urine culture to diagnose UTI. Results: In this study, 55 (55%) patients were diagnosed with bacterial vaginosis (BV) based on Nugent scores. According to vaginal culture results, bacterial growth was detected in 28 patients (28%), vulvovaginal candidiasis (VVC) in 24 patients (24%), and dual growth (yeast and bacteria) in five patients (5%). Using the real-time PCR method, Gardnerella vaginalis (G. vaginalis) was isolated in 84 patients (84%), Ureaplasma parvum (U. parvum) in 56 (56%), Mycoplasma hominis (M. hominis) in 25 (25%), and Ureaplasma urealyticum (U. urealyticum) in 17 (17%). Trichomonas vaginalis (T. vaginalis) was detected in five patients by real-time PCR, whereas it was identified in three patients by saline wet mount and Giemsa staining. G. vaginalis was detected in all cases diagnosed with BV (n=55/55), and the association between them was statistically significant (p<0.001). Similarly, U. parvum, M. hominis, and U. urealyticum species were found to be significantly higher in cases with BV (p=0.001, p<0.001, and p=0.009, respectively). Eight (8%) of the patients included in the study were diagnosed with UTI. As UTI pathogens, Escherichia coli (E. coli) was isolated in six patients and Streptococcus agalactiae (S. agalactiae) in two patients in urine cultures. Four of the patients diagnosed with UTI also received a BV diagnosis via the Nugent scoring system, while the other four were reported as intermediate. No statistically significant correlation was found between Nugent scores and urine culture results (p=0.490). Conclusion: In our study, BV was the most frequent diagnosis among patients with vaginal discharge, followed by VVC. G. vaginalis, U. parvum, U. urealyticum, and M. hominis species were isolated more frequently in BV cases. This situation supports the association between the presence of these bacteria and BV. Furthermore, the detection of concurrent BV or intermediate Nugent scores in patients with UTI indicates that the disruption of healthy vaginal flora may play a role in the development of UTI.