İyonik sıvılar kullanılarak sulu çözeltilerden metilen mavisi giderimi:İzomer etkisinin incelenmesi
Removal of methylene blue from aqueous solutions using ionic liquids: An investigation of the isomer effect
- Tez No: 1018523
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT AKKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metilen mavisi, sıvı-sıvı ekstraksiyon, hidrofobik iyonik sıvılar, izomer etkisi, Methylene blue, liquid liquid extraction, hydrophobic ionic liquids, isomer effect
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında; N-Oktil-4-metilpiridinyum hekzaflorofosfat, N-Oktil-3- metilpiridinyum hekzaflorofosfat ve N-Oktil-2-metilpiridinyum hekzaflorofosfat hidrofobik iyonik sıvıları sentezlendi. Sentezlenen bu hidrofobik iyonik sıvılar, seyreltici olarak diklorometan içerisinde çözündürülmesiyle hazırlanan organik fazlar kullanılarak, sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemiyle sulu çözeltilerden metilen mavisi giderimi deneysel çalışmaları yapılmıştır. Optimum ekstraksiyon verimini bulmak için ekstraksiyon süresi, sulu faz/organik faz oranı, iyonik sıvı derişimi gibi parametreler çalışılmış ve iyonik sıvıların ekstraksiyon verimine izomer yapısının etkisi incelenmiştir. Deneysel incelemelerin sonucunda, optimum verim sterik etkinin en az olduğu N-Oktil-4-metilpiridinyum hekzaflorofosfat hidrofobik iyonik sıvısında gerçekleşmiştir. Optimum koşullar altında (100 ppm iyonik sıvı derişimi, 30 saniye ekstraksiyon süresi), 20 ppm derişimindeki sulu metilen mavisi çözeltilerinde %97.65 gibi yüksek bir giderim verimliliğine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the hydrophobic ionic liquids N-Octyl-4-methylpyridinium hexafluorophosphate, N-Octyl-3-methylpyridinium hexafluorophosphate, and N- Octyl-2-methylpyridinium hexafluorophosphate were synthesized. Experimental studies on the removal of methylene blue from aqueous solutions were conducted using liquid-liquid extraction methods, employing organic phases prepared by dissolving these synthesized hydrophobic ionic liquids in dichloromethane as a solvent. To determine the optimal extraction yield, parameters such as extraction time, aqueous phase/organic phase ratio, and ionic liquid concentration were investigated, and the effect of the isomeric structure on the extraction yield of the ionic liquids was examined. The experimental results showed that the optimal yield was achieved in the hydrophobic ionic liquid N-octyl-4-methylpyridinium hexafluorophosphate, where steric effects were minimal. Under optimal conditions (100 ppm ionic liquid concentration, 30-second extraction time), a high removal efficiency of 97.65 % was achieved in aqueous methylene blue solutions at a concentration of 20 ppm.