Pediatri kliniklerinden istenen kadın hastalıkları ve doğumkonsültasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of consultations for obstetrics and gynecological conditions requested from pediatric clinics
- Tez No: 863096
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TEZOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: adölesan, adölesan gebeliği, jinekolojik problemler, menstrüel bozukluk, adolescent, adolescent pregnancy, gynecological problems, menstrual disorders
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Jinekolojik sorunlar her yaşta ortaya çıkabilen sağlık problemleridir. Adölesan dönemde sık görülen jinekolojik sorunlar dismenore, premenstrüel sendrom, menstruasyon düzensizlikleri, disfonksiyonel uterus kanamaları, polikistik over sendromu, puberte bozuklukları, genital organ anomalileri, cinsellik ve üreme sağlığı sorunları başlıkları altında ele alınmaktadır. Çocukluk çağında da erken puberte, genital inflamasyon, genital travma, çocukluk çağı masturbasyonu jinekolojik sorunlar arasında yer alır. Bu sorunlar nedeniyle pediatri kliniklerinden kadın hastalıkları ve doğum konsültasyonları istenebilmektedir. Literatürde 18 yaş altı popülasyonda jinekolojik problemlerin incelendiği çalışmalar mevcuttur, ancak ülkemizde bu konuda yapılmış yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır. Çalışma için Mersin Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan 23/11/2022 tarihli ve 2022/767 sayılı kararla onay alınmıştır. Tanımlayıcı türdeki çalışmanın verileri, Mersin Üniversitesi Hastanesi'nin pediatri kliniklerine 1 Ocak 2015-31 Aralık 2022 tarihleri arasında başvuran ve Kadın Hastalıkları ve Doğum konsültasyonu istemi olan 0-18 yaş arası hastaların, hastane otomasyon sistemindeki dosya kayıtlarının geriye dönük incelenmesiyle elde edildi. Anamnez, konsültasyon istem ve jinekoloji cevap notları incelendi. Konsültasyon tarihleri ve konsültasyon istemi yapan birimler kaydedildi. Hastaların yaşı, kronik hastalık varlığı, başvuru yakınması, konsültasyon istenme nedenleri, tanımlanan jinekolojik problemler ile tedavi ve izlem planları tanımlayıcı veri olarak toplandı. Bu çalışmada 943 konsültasyon değerlendirildi. Konsültasyon isteyen birimlere bakıldığında, polikliniklerden 622 (%66), çocuk acil servisinden 279 (%29,5), yataklı servislerden 38 (%4,1) ve çocuk yoğun bakım ünitesinden 4 (%0,4) konsültasyon istemi yapıldığı görüldü. Konsülte edilen preadölesan dönemdeki hastaların (n=14) yaş ortancası 8 (7 – 9) yıl idi ve bu hastaların persistan vajinal akıntı, vajinal kanama veya perine travması nedeniyle konsülte edildiği görüldü. Vajinal akıntısı olanlarda (n=8), akıntının lökore olarak değerlendirildiği ve tedavisiz izlendiği; vajinal 6 kanama nedeniyle başvuran 4 çocuktan 2'sinde kazaya bağlı genital travma, 1'inde idrar yolu enfeksiyonu, 1'inde kanama bozukluğu tanımlandığı; perine travması nedeniyle başvuranlara (n=2) cilt yaralanma bulgularına yönelik medikal tedavi düzenlendiği saptandı. Konsülte edilen adölesan dönemdeki 929 hastanın yaş ortancası 16 (14 – 17) yıl idi ve bu hastaların 208'inde (%22,4) adölesan gebeliği mevcuttu. Gebe olan adölesanların ortanca (ÇAA) yaşı 17 (16 – 18) yıl saptandı. Erken adölesan gebeliği iki (%1), orta adölesan gebeliği 53 (%25,5) ve geç adölesan gebeliği 153 (%73,6) adölesanda görüldü. Gebe adölesanların en sık başvuru ve konsültasyon nedeni karın ağrısıydı (93/208, %44,7). On dört adölesan (14/208, %6,7) rutin gebelik izlemi için konsülte edilmiş idi. Gebe adölesanların diğer başvuru ve konsültasyon nedenleri sıklık sırasında göre vajinal kanama, erken membran rüptürü, travma, intihar girişimi, vajinal akıntı, bulantı-kusma, nöbet geçirme, şiddete maruz kalma, göğüs ağrısı ve nefes darlığı, döküntülü hastalık, fetal hareketlerde azalma, ekstremitelerde ödem ve doğum eylemi idi. Beş adölesanın konsülte edilme nedeni doğum sonrası kanamaydı. Gebelik dışı nedenlerle konsülte edilen 721 adölesan mevcuttu. Menstrüel bozukluklar (n=608) sıklık sırasına göre düzensiz mensler (%56,5), dismenore (%14,8) ve amenore (%13,1) şeklindeydi. Düzensiz mensler içinde en sık menoraji veya menometroraji (%22,3) gözlendi. Düzensiz mensler içinde paterni olmayan düzensiz sikluslar ikinci sıklıkta (%15,6), oligomenore üçüncü sıklıkta (%14,8) ve polimenore dördüncü sıklıkta (%3,8) görüldü. Dismenoreli 107 adölesanın tamamı primer dismenore olarak değerlendirildi. Amenoreli 94 adölesanın 29'u (%30,9) primer amenore ve 65'i (%69,1) sekonder amenore tanısı aldı. Primer amenorede en sık etyoloji hipogonadotropik hipogondizm iken sekonder amenorede en sık etyoloji polikistik over sendromu (PKOS) idi. Hipogonadotropik hipogondizme bağlı primer amenoreli adölesanların çoğu kronik hastalığı olan adölesanlardı. Erken kadın doğum konsültasyonları, jinekolojik sağlığa odaklanarak, adölesan dönemde ortaya çıkabilecek sorunların erken tanısını ve tedavisini mümkün kılar. Bu konsültasyonlar, menstrüel sağlık, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, doğum kontrol yöntemleri, adet düzensizlikleri gibi konularda gençlerin bilgi sahibi olmalarını ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmelerini destekler. Ayrıca, erken dönemde yapılan kadın doğum konsültasyonları, 7 gençlerin jinekolojik sağlıklarıyla ilgili olası endişelerini paylaşma ve profesyonel bir sağlık uzmanından destek alma konusunda güven oluşturabilir. Bu süreç, genç kadınların sağlıklı bir cinsel gelişim ve yaşam sürmelerine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Gynecological issues are health problems that can arise at any age. Common gynecological problems during adolescence include dysmenorrhea, premenstrual syndrome, menstrual irregularities, dysfunctional uterine bleeding, polycystic ovary syndrome, puberty disorders, genital anomalies, and issues related to sexuality and reproductive health. In childhood, early puberty, genital inflammation, genital trauma, and childhood masturbation are among the gynecological problems. Due to these issues, consultations from pediatric clinics to obstetrics and gynecology services may be requested. While there are studies examining gynecological problems in the population under 18 in the literature, there are not enough studies conducted on this topic in our country. Approval was obtained from the Mersin University Clinical Research Ethics Committee on 23/11/2022 with decision number 2022/767 for the study. The data of the descriptive study were obtained by retrospectively examining the medical records of patients aged 0-18 who applied to the pediatric clinics of Mersin University Hospital and requested Obstetrics and Gynecology consultation between January 1, 2015, and December 31, 2022, from the hospital automation system. Anamnesis, consultation request, and gynecology response notes were reviewed. Consultation dates and units requesting consultation were recorded. Descriptive data such as patients' age, presence of chronic disease, presenting complaint, reasons for consultation, identified gynecological problems, and treatment and follow-up plans were collected. In this study, 943 consultations were evaluated. When the units requesting consultation were examined, it was observed that 622 (66%) were requested from outpatient clinics, 279 (29.5%) from the pediatric emergency service, 38 (4.1%) from inpatient services, and 4 (0.4%) from the pediatric intensive care unit. The median age of preadolescent patients (n=14) who were consulted was 8 (7-9) years, and it was observed that these patients were consulted due to persistent vaginal discharge, vaginal bleeding, or perineal trauma. Among those with vaginal discharge (n=8), the discharge was evaluated as leukorrhea and followed without treatment; among those presenting with vaginal bleeding 9 (4 out of 4), genital trauma due to accident was identified in 2 patients, urinary tract infection in 1 patient, and bleeding disorder in 1 patient; for those presenting with perineal trauma (n=2), medical treatment was arranged for cutaneous injury findings. The median age of adolescent patients (n=929) consulted was 16 (14- 17) years, and 208 (22.4%) of these patients had adolescent pregnancy. The median age (IQR) of pregnant adolescents was 17 (16-18) years. Early adolescent pregnancy was observed in two (1%), mid-adolescent pregnancy in 53 (25.5%), and late adolescent pregnancy in 153 (73.6%) adolescents. The most common reason for consultation among pregnant adolescents was abdominal pain (93/208, 44.7%). Fourteen adolescents (14/208, 6.7%) were consulted for routine pregnancy follow-up. The other reasons for consultation among pregnant adolescents, in order of frequency, were vaginal bleeding, early membrane rupture, trauma, suicide attempt, vaginal discharge, nauseavomiting, seizure, exposure to violence, chest pain, and dyspnea, rash, decreased fetal movements, edema in the extremities, and labor. The reason for consultation for five adolescents was postpartum bleeding. There were 721 adolescents consulted for reasons other than pregnancy. The most common menstrual disorders were irregular menstruation (56.5%), dysmenorrhea (14.8%), and amenorrhea (13.1%). Among irregular menstruation, menorrhagia or menometrorrhagia (22.3%) was observed most frequently. The causes of menorrhagia were dysfunctional uterine bleeding or bleeding disorder, and endometrial hyperplasia was reported in one patient. Among irregular menstruation, irregular cycles without a pattern were observed in the second most frequent (15.6%), oligomenorrhea in the third most frequent (14.8%), and polymenorrhea in the fourth most frequent (3.8%). All 107 adolescents with dysmenorrhea were evaluated as primary dysmenorrhea. Of the 94 adolescents with amenorrhea, 29 (30.9%) were diagnosed with primary amenorrhea and 65 (69.1%) with secondary amenorrhea. The most common etiology in primary amenorrhea was hypogonadotropic hypogonadism, while in secondary amenorrhea, polycystic ovary syndrome (PCOS) was the most common etiology. Most of the adolescents with primary amenorrhea due to hypogonadotropic hypogonadism had chronic illnesses. 10 Early obstetric consultations focusing on gynecological health enable early diagnosis and treatment of problems that may arise during adolescence. These consultations support young people in gaining knowledge about menstrual health, sexually transmitted infections, contraceptive methods, and menstrual irregularities, and in developing healthy lifestyle habits. Additionally, early obstetric consultations can build trust in sharing concerns about gynecological health and seeking support from a professional health expert. This process can contribute to young women's healthy sexual development and life.