Gebelikte non-obstetrik cerrahi: Fetal ve obstetrik sonuçların obstetrik perspektiften değerlendirilmesi, retrospektif kohort çalışması
Non-obstetric surgery during pregnancy: An obstetric perspective on fetal and obstetric outcomes – a retrospective cohort study
- Tez No: 1018524
- Danışmanlar: DR. ERGÜL DEMİRÇİVİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Non-obstetrik cerrahi, Fetal büyüme kısıtlılığı, Preterm doğum, Obstetrik komplikasyonlar, Pregnancy, Non-obstetric Surgery, Fetal Growth Restriction, Preterm Birth, Obstetric Complications
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Gebelik sırasında uygulanan non-obstetrik cerrahi ve invaziv girişimlerin fetal, obstetrik ve neonatal sonuçlar üzerindeki etkileri konusunda mevcut veriler sınırlı ve çelişkilidir. Bu çalışmada, gebelik döneminde non-obstetrik cerrahi uygulanan olguların fetal ve maternal obstetrik sonuçlarının obstetrik/perinatal perspektiften değerlendirilmesi amaçlandı. Bu retrospektif kohort çalışmasında, Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. Süleyman Yalçın Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2015–2025 yılları arasında gebelik sırasında nonobstetrik cerrahi veya invaziv girişim uygulanan ve gebelik sonlanım verilerine ulaşılabilen 112 gebe incelendi. Primer sonlanım; spontan abortus, intrauterin fetal ölüm, preterm doğum, fetal büyüme kısıtlılığı, düşük doğum ağırlığı, preeklampsi, eklampsi ve postpartum hemorajiden oluşan kompozit obstetrik komplikasyon olarak tanımlandı. Maternal, cerrahi ve obstetrik değişkenlerin sonlanımlar üzerindeki etkileri değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen 112 gebenin 104'ü (%92,9) doğumla sonuçlanırken, 8'inde (%7,1) gebelik kaybı meydana geldi. Kompozit obstetrik komplikasyon oranı %46,4 (52/112) olarak bulundu. Doğum yapan olgularda preterm doğum oranı %31,7, düşük doğum ağırlığı oranı %27,9 ve fetal büyüme kısıtlılığı oranı %23,1 idi. Komplikasyon gelişen olgular daha ileri yaşta olup daha yüksek maternal komorbidite oranına sahipti. Ayrıca cerrahi ve anestezi süreleri komplikasyon gelişen grupta anlamlı olarak daha uzundu. Birinci trimesterde gerçekleştirilen girişimlerde kompozit komplikasyon oranı ikinci ve üçüncü trimesterlere göre daha yüksekti (%69,6, %40,6 ve %40,0; p=0,046). Çok değişkenli Firth lojistik regresyon analizinde maternal komorbidite kompozit obstetrik komplikasyon gelişimi açısından bağımsız belirleyici olmaya en yakın faktör olarak bulundu (OR: 2,34; xii %95 GA: 1,00–5,50; p=0,051). Cerrahinin aciliyeti, trimesteri ve maternal yaş bağımsız anlamlılık göstermedi. Gebelik sırasında uygulanan non-obstetrik cerrahi girişimlerde obstetrik komplikasyonlar özellikle maternal komorbidite, ileri maternal yaş ve erken gebelik döneminde gerçekleştirilen girişimlerle ilişkili görünmektedir. Cerrahinin teknik özelliklerinden ziyade maternal faktörlerin obstetrik sonuçlar üzerinde daha belirgin etkileri olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle gebelikte non-obstetrik cerrahi gerektiren olguların multidisipliner yaklaşımla ve yakın obstetrik takip altında yönetilmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Evidence regarding the impact of non-obstetric surgery during pregnancy on fetal, obstetric, and neonatal outcomes remains limited and inconsistent. This study aimed to evaluate fetal and maternal obstetric outcomes in pregnant women undergoing non-obstetric surgical or invasive procedures from an obstetric and perinatal perspective. This retrospective cohort study included 112 pregnant women who underwent nonobstetric surgery or invasive procedures at Prof. Dr. Süleyman Yalçın Training and Research Hospital between 2015 and 2025 and whose pregnancy outcomes were available. The primary outcome was a composite obstetric complication defined as the occurrence of any of the following: spontaneous abortion, intrauterine fetal death, preterm birth, fetal growth restriction (FGR), low birth weight, preeclampsia, eclampsia, or postpartum hemorrhage. Maternal, surgical, and obstetric factors associated with adverse outcomes were analyzed. Of the 112 included pregnancies, 104 (92.9%) resulted in delivery, while pregnancy loss occurred in 8 cases (7.1%). The overall rate of composite obstetric complications was 46.4% (52/112). Among women who delivered, the rates of preterm birth, low birth weight, and FGR were 31.7%, 27.9%, and 23.1%, respectively. Women with complications were significantly older and had a higher prevalence of maternal comorbidities. Surgical and anesthesia durations were also significantly longer in the complication group. Procedures performed during the first trimester were associated with a higher rate of composite complications compared with those performed during the second and third trimesters (69.6%, 40.6%, and 40.0%, respectively; p=0.046). In multivariable Firth logistic regression analysis, maternal comorbidity was the factor most strongly associated with composite xiv obstetric complications (OR: 2.34, 95% CI: 1.00–5.50; p=0.051), whereas maternal age, trimester of surgery, and surgical urgency were not independently associated with adverse outcomes. Obstetric complications following non-obstetric surgery during pregnancy appear to be more closely related to maternal characteristics, particularly maternal comorbidity, advanced maternal age, and procedures performed during early gestation, rather than to technical aspects of surgery itself. These findings underscore the importance of multidisciplinary management and close obstetric surveillance in pregnant women requiring non-obstetric surgical interventions.