İnfertilite endikasyonu ile laparoskopi uygulanan hastalarda cerrahi sonrası spontan gebeliği öngören faktörlerin retrospektif analizi: Tersiyer merkez deneyimi
Retrospective analysis of factors predicting spontaneous pregnancy after laparoscopy in patients undergoing laparoscopy for infertility: Tertiary center experience
- Tez No: 1018527
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, laparoskopi, spontan gebelik, endometriozis, tubal açıklık, Infertility, laparoscopy, spontaneous pregnancy, endometriosis, tubal patency
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, infertilite endikasyonu ile laparoskopi uygulanan hastalarda cerrahi sonrası spontan gebeliği öngören faktörlerin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Ocak 2021-Ağustos 2025 tarihleri arasında infertilite endikasyonu ile tanısal ve/veya operatif laparoskopi uygulanan hastalar dahil edildi. Toplam 153 hasta analiz edildi. Hastaların demografik özellikleri, infertiliteye ilişkin klinik verileri, laparoskopik bulguları, uygulanan cerrahi işlemler ve postoperatif gebelik sonuçları değerlendirildi. Çalışmada postoperatif ilk 12 ay içinde spontan gebelik oranı %34,6 olarak saptandı. Spontan gebelik gelişen hastaların yaş medyanı, gebelik gelişmeyenlere göre daha düşüktü. Endometriozis varlığı ve tubal açıklık durumu spontan gebelik gelişimi ile ilişkili bulundu. Infertilite nedeniyle laparoskopi uygulanan hastalarda cerrahi sonrası spontan gebelik olasılığı değerlendirilirken yaş, endometriozis varlığı ve tubal açıklık durumu dikkate alınmalıdır. Bu faktörlerin cerrahi sonrası izlem süresi ve yardımcı üreme tekniklerine yönlendirme zamanlamasının belirlenmesinde yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to retrospectively evaluate the factors predicting spontaneous pregnancy after laparoscopy in patients undergoing laparoscopic surgery for infertility. Patients who underwent diagnostic and/or operative laparoscopy for infertility at the Department of Obstetrics and Gynecology, Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Hospital, between January 2021 and August 2025 were included. Total of 153 patients were analyzed. Demographic characteristics, infertility-related clinical data, laparoscopic findings, surgical procedures, and postoperative pregnancy outcomes were evaluated. The rate of spontaneous pregnancy within the first 12 months after surgery was 34.6%. The median age of patients who achieved spontaneous pregnancy was lower than that of patients who did not. The presence of endometriosis and tubal patency status were significantly associated with spontaneous pregnancy. In logistic regression analysis, increasing age and the presence of endometriosis were identified as independent factors reducing the likelihood of spontaneous pregnancy. In conclusion, age, the presence of endometriosis, and tubal patency should be considered when evaluating the probability of spontaneous pregnancy after laparoscopy in patients with infertility. These factors may guide postoperative follow-up planning and the timing of referral to assisted reproductive technologies.