Bir üniversitenin tıp ve diş hekimliği öğrencilerinde algılanan stres düzeyi ile bazı demografik değişkenler ve çoklu ekran bağımlılığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between perceived stress levels, certain demographic variables, and multi-screen addiction among medical and dental students at a university
  1. Tez No: 1018526
  2. Yazar: ONAT CAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan stres, Çoklu ekran bağımlılığı, Tıp öğrencileri, Diş hekimliği öğrencileri, Ekran süresi, ASÖ-4, ÇEBÖ, Perceived stress, Multiple screen addiction, Medical students, Dental students, Screen time, PSS-4, MSAS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ZBEÜ Tıp ve Diş Hekimliği öğrencilerinin algıladıkları stres düzeyine göre sınıflandırmasını yapmak, katılımcıların bazı demografik değişkenlerin algılanan stres düzeyine muhtemel etkilerini belirlemek ve katılımcıların algılanan stres düzeyi ile ekran bağımlılığı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma kesitsel-tanımlayıcı tipte bir çalışma olup Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi'nde eğitim gören, kronik hastalığı bulunmayan ve haftalık telefon ekran süresi kaydını paylaşmayı kabul eden 150 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak ASÖ-4, ÇEBÖ ve araştırmacı tarafından hazırlanan 11 soruluk sosyodemografik form kullanılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 programıyla yürütülmüştür. Bulgular: Öğrencilerin %67,3'ü (tıp %72,2, diş hekimliği %60,0; p=0,118) çoklu ekran bağımlısı olarak sınıflandırılmıştır. Tüm örneklemde ikili lojistik regresyon analizinde algılanan stres (ASÖ-4), çoklu ekran bağımlılığını etkileyen tek anlamlı değişken olmuş ve bu ilişki tıp fakültesi öğrencilerinde de mevcuttur. Cinsiyet, diğer demografik değişkenler ve günlük telefon süresi anlamlı bir etki göstermemiştir. Sonuçlar: Tıp ve diş hekimliği öğrencilerinde çoklu ekran bağımlılığı yaygın olup algılanan stres bu bağımlılığın tek bağımsız belirleyicisidir. ASÖ-4 ile ÇEBÖ'nün birlikte kullanıldığı bu ilk ulusal çalışmada ölçeklerin iç tutarlılığı kabul edilebilir düzeydedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to classify the perceived stress levels of medical and dental students at Zonguldak Bülent Ecevit University (ZBEU) using the Perceived Stress Scale Short Form (PSS-4), to identify the potential effects of certain demographic variables on perceived stress levels, and to evaluate the relationship between perceived stress and screen addiction. Materials and Methods: This cross-sectional descriptive study was conducted with 150 students enrolled at the ZBEU Faculty of Medicine and Faculty of Dentistry who had no chronic illness and consented to share their weekly phone screen time records. Data were collected using the PSS-4, the Multiple Screen Addiction Scale (MSAS), and an 11-item sociodemographic form developed by the researcher. Statistical analyses were performed using SPSS 25.0. Results: Overall, 67.3% of students (medicine 72.2%, dentistry 60.0%; p=0.118) were classified as multiple screen addicts. In binary logistic regression, perceived stress (PSS-4) was the only significant predictor of multiple screen addiction (p<0.001; Nagelkerke R²=0.192), a relationship that also held among medical students (p=0.003). Gender, other demographic variables, and daily phone use showed no significant effect. Conclusions: Multiple screen addiction is common among medical and dental students, and perceived stress is its only independent predictor. In this first national study to jointly use the PSS-4 and the MSAS, the internal consistency of the scales was acceptable (MSAS α=0.885; PSS-4 α=0.695).