Stakeholder influence on feature prioritization in Agile development using AHP
Agile geliştirmede AHP kullanılarak özellik önceliklendirmesi üzerindeki paydaş etkisi
  1. Tez No: 1018555
  2. Yazar: AHMET ELBU CESİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. YUNUS EROĞLU, PROF. ZEYNEP DİDEM UNUTMAZ DURMUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AHP, Çevik yöntemler, Çok kriterli karar verme, Çok paydaşlılık, Agile methodologies, Multi criteria decision making, Multi-stakeholderism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çevik ürün geliştirme süreçlerinde, özellik önceliklendirmesi farklı paydaşların çelişen beklentileri nedeniyle karmaşık bir karardır. Bu çalışma, karar alma sürecinde şeffaflık ve tutarlılığı artırmak amacıyla Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) tabanlı yapılandırılmış bir Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) modeli önermektedir. Model, İş Değeri, Kullanıcı Etkisi, Teknik Uygulanabilirlik, Stratejik Uyum, Uygulama Maliyeti ve İnovasyon Değeri olmak üzere altı ana kriter ve bunlara bağlı alt kriterleri içeren çok seviyeli bir AHP yapısıyla tasarlanmıştır. Sekiz aday özelliğe yönelik değerlendirme, Yüksek Düzey (stratejik roller) ve Operasyonel Düzey (uygulayıcı roller) olmak üzere iki gruba ayrılan 31 çevik uygulayıcıdan toplanan anket verileriyle gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların ikili karşılaştırmaları, Super Decisions yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Üç farklı paydaş ağırlık senaryosu (70/30, 60/40, 50/50) aracılığıyla karar verici etkisi modellenmiştir. Bulgular, stratejik ve teknik paydaşlar arasında önemli öncelik farkları olduğunu göstermiştir. Hassasiyet analizleri, kriter ve paydaş ağırlıklarındaki değişikliklere karşı modelin sağlamlığını doğrulamıştır. Önerilen çerçeve, çevik ürün planlamasında kanıta dayalı, kapsayıcı ve tekrar edilebilir bir önceliklendirme yaklaşımı sunmakta olup; gelecek çalışmalar için simülasyon entegrasyonu, dinamik ağırlıklandırma ve AHP-ANP hibrit modelleri gibi genişletme olanakları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In Agile product development, effective feature prioritization is complex due to conflicting stakeholder interests. This study introduces a structured Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) framework using the Analytic Hierarchy Process (AHP) to improve transparency and consistency. A multi-level AHP model was developed with six main criteria and each with defined sub-criteria. The model was applied to eight realistic feature alternatives using survey data from 31 Agile practitioners categorized into High-Level and Operational-Level groups. Stakeholder preferences were modeled through pairwise comparisons and processed using Super Decisions software. Three stakeholder influence scenarios (70/30, 60/40, 50/50) were tested to reflect varying decision dynamics. The results revealed substantial differences in feature preferences between strategic and operational stakeholders. Sensitivity analyses confirmed the model's robustness to changes in stakeholder weights and criteria importance. The proposed framework demonstrates practical value for enhancing Agile backlog planning, offering a repeatable and scalable method for inclusive and evidence-based prioritization. Future research can extend this model with simulation tools, dynamic weighting, or integrated AHP-ANP methods. Additionally, the study incorporates a simulation-based evaluation to assess how AHP-derived prioritization affects project cost and duration under realistic Agile constraints, providing actionable insights for development planning.