Melez boynuzlu kertenkele optimizasyon algoritması yaklaşımı ile yüksek başarımlı optimizasyon modelleri
High performance optimization models with the hybrid horned lizard optimization algorithm approach
  1. Tez No: 1018577
  2. Yazar: GÜNEY KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit, Metasezgisel algoritmalar, Optimizasyon algoritmaları, Metaheuristic algorithms, Optimization algorithms
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Son zamanlarda metasezgisel optimizasyon algoritmalarına olan ilginin artması nedeniyle, literatürdeki metasezgisel optimizasyon algoritmalarının sayısı da artmaktadır. Metasezgisel optimizasyon algoritmaları bir problem kümesi için umut verici sonuçlar verirken, başka bir problem kümesi için durum tam tersi olabilir. Bu nedenle, araştırmacılar iki farklı metasezgisel algoritmanın güçlü yönlerini birleştirerek bu algoritmaları melezleştirmeye çalışmışlardır. Bu çalışmada, Boynuzlu Kertenkele Optimizasyon Algoritmasının (BKOA) keşif yeteneği, Runge Kutta Optimizasyon Algoritmasının (RUN) sömürü yeteneği ile birleştirilerek RKBKOA adı verilen yeni bir hibrit model oluşturulmuştur. Bu hibrit model, 23 standart kıyaslama fonksiyonu, CEC 2017 ve CEC 2022 fonksiyon setleri ve 4 gerçek dünya mühendislik tasarım problemi üzerinde test edilmiştir. Testler, Wilcoxon işaretli sıra testi ve Friedman parametresiz sıra testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Önerilen algoritmanın veri kümeleme yeteneği de test edilmiş ve sonuçlar, kümeleme problemleri için literatürde önerilen diğer yöntemlerle karşılaştırılmış ve umut verici sonuçlar elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında, RKBKOA, standart BKOA'yı geride bırakmakla kalmayıp, literatürde karşılaştırılan diğer algoritmalardan da daha iyi performans göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the recent increase in interest in metaheuristic optimization algorithms, the number of such algorithms in the literature is also increasing. While metaheuristic optimization algorithms may yield promising results for one problem set, the opposite may be true for another. Therefore, researchers have attempted to hybridize these algorithms by combining the strengths of two different metaheuristic algorithms. In this study, a new hybrid model called RKHLOA was created by combining the exploration capability of the Horned Lizard Optimization Algorithm (HLOA) with the exploitation capability of the Runge Kutta Optimization Algorithm (RUN). This hybrid model was tested on 23 standard benchmark functions, CEC 2017 and CEC 2022 function sets, and 4 real-world engineering design problems. The tests were statistically analyzed using Wilcoxon signed-rank tests and Friedman parameterless rank tests. The data clustering capability of the proposed algorithm was also tested, and the results were compared with other methods proposed in the literature for clustering problems, yielding promising results. In light of the results obtained, RKHLOA not only surpasses standard HLOA but also performs better than other algorithms compared in the literature.