Sanal gerçeklik gözlüklerinin çocuk diş hekimliğinde anksiyete kontrolü üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of virtual reality glasses on anxiety control in pediatric dentistry
  1. Tez No: 1018578
  2. Yazar: SILA BEREN ADIGÜZEL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENES MUSTAFA AŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik, Karma gerçeklik, Korku ve kaygı, Virtual Reality, Mixed Reality, Fear and Anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Çocuk hastalarda dental kaygı ve korkunun yönetimi, pedodonti pratiğinin en zorlu yönlerinden biridir. Geçmiş diş tedavileriyle ilgili olumsuz deneyimler, ağrı beklentisi ve diş hekimine başvuru sebebinin ağrı olması, çevresel uyarıcılar çocuklarda tedaviye yönelik korku ve kaygı gelişimine neden olabilmektedir. Dental korku ve kaygının etkin şekilde yönetilememesi ise hem tedavi başarısını düşürmekte hem de uzun vadeli ağız-diş sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Pediatrik hastalarda diş tedavilerini kolaylaştırmak ve çocuğun deneyimlerini olumlu hale getirebilmek için davranış yönlendirmesi tekniklerinden yararlanılmaktadır. Geleneksel davranış yönlendirme teknikleri, birçok olguda yeterli olmakla birlikte, çocukların ilgi alanlarının değişmesi ve teknolojik gelişmelerin sağlık alanına entegrasyonu sayesinde çocuk hastaların korkularını azaltmada yeni ve etkili yaklaşımlar gündeme gelmiştir. Bu yaklaşımlardan biri de sanal gerçeklik (virtual reality, VR) ve karma gerçeklik (mixed reality, MR) teknolojileridir. VR gözlükleri, hastayı dış uyaranlardan izole ederek sanal bir ortama yönlendirirken, MR gözlükleri gerçek ve sanal ortamı eş zamanlı bir araya getirerek çocuğun çevreyle etkileşimini kısmen koruyarak dikkat dağıtımı sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında, çocuk hastalarda uygulanan dental lokal anestezi sırasında kullanılan VR ve MR gözlüklerinin dental korku ve ağrı algısı üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmaya 2024 yılı içinde kliniğimize başvuran, lokal anestezi altında dental tedavisi yürütülecek, 6-12 yaş arası, sistemik hastalığı olmayan 142 çocuk katılmıştır. Hastalardan 71 tanesinde sanal gerçeklik gözlüğü, 71 tanesinde ise karma gerçeklik gözlüğü kullanılmıştır. Hastalara lokal anestezi uygulaması öncesinde ve sonrasında korku ve ağrı anketleri uygulanmış, nabız ölçümleri yapılmış ve lokal anestezi uygulaması sırasındaki davranışları gözlemciler tarafından incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre sanal gerçeklik ve karma gerçeklik gözlüğü kullanımı sonucu korku ve ağrı ölçeklerinde, lokal anestezi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark görüldü (p<0,05). Sanal gerçeklik ve karma gerçeklik grupları arasında korku ve ağrı anketlerindeki değişiklik yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi (p>0,05). Çalışmamızın sonuçları; sanal ve karma gerçeklik gözlüklerinin, çocuk diş hekimliğinde korku ve kaygı kontrolü sağlamakta başarılı olduğu ve etkili bir dikkat dağıtma yöntemi olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Managing dental anxiety and fear in pediatric patients is one of the most challenging aspects of pediatric dentistry. Negative experiences related to previous dental treatments, the anticipation of pain, pain as the reason for the dental visit, and environmental stimuli can contribute to the development of fear and anxiety toward dental procedures in children. Ineffective management of dental fear and anxiety can reduce the success of treatment and negatively impact long-term oral health. To facilitate dental procedures in pediatric patients and promote positive dental experiences, behavior management techniques are commonly employed. While traditional behavior guidance methods are often sufficient, evolving interests among children and the integration of technological advancements into healthcare have led to the emergence of new and effective approaches to alleviate pediatric dental fear. Among these, virtual reality (VR) and mixed reality (MR) technologies have gained attention. VR glasses immerse the child in a fully virtual environment, isolating them from external stimuli, whereas MR glasses combine virtual elements with the real-world environment, allowing partial interaction with surroundings and facilitating distraction. In this thesis study, the effects of VR and MR glasses on dental fear and pain perception during local anesthesia administration in pediatric patients were comparatively evaluated. The study included 142 children aged 6–12 years without systemic disease who presented to our clinic in 2024 and required dental treatment under local anesthesia. Of these, 71 children were treated using VR glasses and 71 using MR glasses. Fear and pain surveys were administered before and after the local anesthesia procedure, pulse rate measurements were recorded, and patient behavior during the procedure was assessed by observers. The results demonstrated a statistically significant reduction in fear and pain scores after the use of both VR and MR glasses compared to baseline (p<0.05). However, no statistically significant difference was found between the VR and MR groups in terms of changes in fear and pain survey results (p>0.05). The findings of our study suggest that both virtual reality and mixed reality glasses are effective tools for managing fear and anxiety in pediatric dentistry and can be successfully utilized as distraction methods.