Geçici koruma altındaki Suriyeli ortaokul öğrencilerinin çevrim içi okuma motivasyonlarıyla Türkçe dersi öz yeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between the online reading motivation and Turkish course self-efficacy perceptions of Syrian secondary school students under temporary protection
  1. Tez No: 1018576
  2. Yazar: ŞAFAK SEVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi okuma, Online reading
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, geçici koruma altındaki Suriyeli ortaokul öğrencilerinin çevrim içi okuma motivasyonları ile Türkçe dersi öz yeterlik algıları arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu değişkenlerin çeşitli demografik ve eğitsel özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Çalışmada nicel araştırma yaklaşımlarından ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'nin doğusundaki bir ilin Barınma Merkezi İmam Hatip Ortaokulunda öğrenim gören 230 geçici koruma altındaki Suriyeli öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Forzani ve arkadaşları (2020) tarafından geliştirilip Sur ve Çelik (2023) tarafından uyarlanan“Çevrim İçi Okuma Motivasyonu Ölçeği”ile Taşkın (2023) tarafından geliştirilen“Türkçe Dersi Öz Yeterlik Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, geçici koruma altındaki Suriyeli ortaokul öğrencilerinin çevrim içi okuma motivasyonları ile Türkçe dersi öz yeterlik algıları arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyet değişkeninin, hem Türkçe dersine yönelik öz güven, performans ve dil becerilerine yaklaşım boyutlarında hem de çevrim içi okuma motivasyonunun tüm alt boyutlarında kız öğrenciler lehine anlamlı bir fark yarattığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda, yaş ve sınıf düzeyi arttıkça öğrencilerin öz yeterlik algıları ve çevrim içi okuma motivasyonlarının anlamlı şekilde arttığı belirlenmiştir. Bu bulgular ışığında, geçici koruma altındaki öğrencilerin Türkçe öğrenim süreçlerinde bilişsel kazanımların yanı sıra motivasyon ve duyuşsal faktörleri destekleyen bütüncül yaklaşımların benimsenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the online reading motivations and Turkish lesson self-efficacy perceptions of Syrian middle school students under temporary protection, and to determine whether these variables differ according to various demographic and educational characteristics. A correlational survey model, which is one of the quantitative research approaches, was utilized in the study. The sample of the research consists of 230 Syrian students under temporary protection studying at Barınma Merkezi İmam Hatip Middle School in the Dulkadiroğlu district of Kahramanmaraş province. The data of the study were collected through the“Online Reading Motivation Scale,”developed by Forzani vd. (2020) and adapted by Sur and Çelik (2023), and the“Turkish Lesson Self-Efficacy Scale,”developed by Taşkın (2023). In the data analysis, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey test, and Pearson correlation analysis were employed alongside descriptive statistics. According to the findings, a significant and positive relationship was found between the online reading motivations and Turkish lesson self-efficacy perceptions of Syrian middle school students under temporary protection. It was determined that the gender variable created a significant difference in favor of female students in the dimensions of self-confidence towards the Turkish lesson, performance, and approach to language skills, as well as in all sub-dimensions of online reading motivation. Additionally, it was observed that as age and grade level increased, students' self-efficacy perceptions and online reading motivations significantly increased. In light of these findings, it was concluded that holistic approaches supporting motivation and affective factors, in addition to cognitive gains, should be adopted in the Turkish learning processes of students under temporary protection.