Çocuk yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilatöre bağlı hastalarda skorlama sistemlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of prognostic scoring systems in mechanically ventilated patients in the pediatric intensive care unit
- Tez No: 1018580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BATTAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut Böbrek Hasarı, Çocuk Yoğun Bakım Üniteleri, Kritik Hastalık, Organ Disfonksiyonu Skorları, Prognoz
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, çocuk yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilasyon ve ileri düzey solunum desteği gereksinimi olan hastalarda yaygın olarak kullanılan prognostik skorlama sistemlerinin mortalite ve klinik açıdan önemli sonlanımları öngörmedeki performanslarını değerlendirmektir. GEREÇ ve YÖNTEM: Bu retrospektif gözlemsel çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde yürütüldü. Ocak 2024 ile Ocak 2026 tarihleri arasında mekanik ventilasyon veya ileri düzey solunum desteği gereksinimi olan, 1 ay–18 yaş arasındaki 147 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, solunum destek yöntemleri, akut böbrek hasarı (ABH) durumu ile Pediatric Sequential Organ Failure Assessment (pSOFA), Pediatric Logistic Organ Dysfunction-2 (PELOD-2), Pediatric Risk of Mortality III (PRISM III) ve Vazoaktif-İnotropik Skor (VIS) değerleri kaydedildi. Primer sonlanım mortalite olarak belirlendi. Sekonder sonlanımlar ise uzamış çocuk yoğun bakım yatışı, noninvaziv ventilasyon (NİV) başarısızlığı, invaziv mekanik ventilasyon (İMV) gereksinimi ve ABH gelişimi olarak değerlendirildi. Prognostik performansın değerlendirilmesinde ROC analizleri ve çok değişkenli lojistik regresyon modelleri kullanıldı. BULGULAR: Çalışmaya toplam 147 hasta dahil edildi ve mortalite oranı %11,6 (17/147) olarak bulundu. Mortalitenin, akut böbrek hasarı varlığı, invaziv mekanik ventilasyon gereksinimi ve yüksek hastalık şiddeti skorları ile anlamlı ilişkili olduğu saptandı. Giriş skorları arasında mortaliteyi öngörmede en yüksek ayırt edici performans başvuru pSOFA skorunda bulundu (AUC=0,933). Bunu VIS (AUC=0,922), PELOD-2 (AUC=0,916) ve PRISM III (AUC=0,899) izledi. Başvuru pSOFA en yüksek AUC değerine sahip olmasına rağmen, DeLong analizi sonucunda skorlama sistemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde başvuru pSOFA (OR=1,991; %95 GA: 1,190–3,332; p=0,009) ve VIS (OR=1,121; %95 GA: 1,019–1,233; p=0,019) mortalitenin bağımsız belirleyicileri olarak bulundu. Başvuru pSOFA skoru ayrıca uzamış yoğun bakım yatışı, NİV başarısızlığı, akut böbrek hasarı gelişimi ve İMV gereksinimi ile bağımsız olarak ilişkili bulundu. KDIGO evre 3 akut böbrek hasarı, NİV başarısızlığı için bağımsız risk faktörü olarak saptandı. SONUÇ: Başvuru pSOFA, mekanik ventilasyon ve ileri düzey solunum desteği gereksinimi olan kritik çocuk hastalarda mortalite ve diğer önemli klinik sonlanımları öngörmede en tutarlı skorlama sistemi olarak bulunmuştur. VIS mortalitenin bağımsız belirleyicisi olarak saptanmıştır. Organ disfonksiyonuna dayalı skorlama sistemleri ile erken dönemde yapılan risk sınıflamasının klinik karar süreçlerini destekleyebileceği ve yoğun bakım kaynaklarının planlanmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: To evaluate the performance of commonly used prognostic scoring systems in predicting mortality and clinically relevant outcomes among critically ill children requiring mechanical ventilation or advanced respiratory support in a pediatric intensive care unit (PICU). MATERIALS AND METHODS: This retrospective observational study was conducted in the Pediatric Intensive Care Unit of Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine. A total of 147 patients aged between 1 month and 18 years who required mechanical ventilation or advanced respiratory support between January 2024 and January 2026 were included. Demographic characteristics, clinical findings, respiratory support modalities, acute kidney injury (AKI) status, and Pediatric Sequential Organ Failure Assessment (pSOFA), Pediatric Logistic Organ Dysfunction-2 (PELOD-2), Pediatric Risk of Mortality III (PRISM III), and Vasoactive-Inotropic Score (VIS) values were recorded. The primary outcome was mortality. Secondary outcomes included prolonged PICU stay, non-invasive ventilation (NIV) failure, invasive mechanical ventilation (IMV) requirement, and AKI development. Receiver operating characteristic (ROC) analyses and multivariable logistic regression models were performed to evaluate prognostic performance. RESULTS: A total of 147 patients were included, and the overall mortality rate was 11.6% (17/147). Mortality was significantly associated with AKI, IMV requirement, and higher disease severity scores. Among admission scores, pSOFA demonstrated the highest discriminative performance for predicting mortality (AUC=0.933), followed by VIS (AUC=0.922), PELOD-2 (AUC=0.916), and PRISM III (AUC=0.899). Although pSOFA yielded the highest AUC, DeLong analysis revealed no statistically significant differences between the scoring systems. In multivariable logistic regression analysis, admission pSOFA (OR=1.991, 95% CI: 1.190–3.332; p=0.009) and VIS (OR=1.121, 95% CI: 1.019–1.233; p=0.019) were identified as independent predictors of mortality. Admission pSOFA was also independently associated with prolonged PICU stay, NIV failure,