Kadın fitness katılımcılarında beden memnuniyetinin psikolojik iyi oluş üzerindeki rolü
The role of body satisfaction in psychological well-being among female fitness participants
- Tez No: 1018586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA SABAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden memnuniyeti, Egzersiz, Fitness, Psikolojik iyi oluş, Spor, Body satisfaction, Exercise, Fitness, Psychological well being, Sports
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kadın fitness katılımcılarında beden memnuniyetinin psikolojik iyi oluş üzerindeki rolünü incelemek ve değişkenlerin çeşitli demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini Türkiye'de fitness yapan kadın katılımcılar oluşturmakta olup, örneklem grubunu rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 370 kadın fitness katılımcı kapsamındadır. Veri toplama sürecinde demografik bilgi formu,“Beden Memnuniyeti Ölçeği”ve“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda çalışmada; yaş, gelir durumu, boy ve eğitim durumu değişkenlerine göre kadın fitness katılımcılarının beden memnuniyeti ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin farklılaşmadığı belirlenmiştir. Kilo durumuna göre beden memnuniyeti düzeylerinde anlamlı farklılık tespit edilirken, psikolojik iyi oluş düzeylerinde farklılık bulunmamıştır. Öte yandan fitness yapma amacı ve antrenman sıklığına göre beden memnuniyeti düzeylerinde anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tüm bunlara ilaveten kadın fitness katılımcılarında beden memnuniyeti ile psikolojik iyi oluş arasında pozitif yönlü ilişki olduğu ve beden memnuniyeti arttıkça psikolojik iyi oluş düzeyinin de arttığı belirlenmiştir. Bireylerin fitness alanında farkındalık ve eğitim durumlarını artırabilmek için uygulamalı kurslar, seminerler, psikolojik temelli eğitimler verilmesi katkılar sağlayabilir. Derinlemesine bilgi edinilmesi bakımından nitel veya karma araştırmalar yapılmasıyla birlikte beden memnuniyetinin psikolojik iyi oluş üzerindeki uzun dönem etkilerinin araştırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the role of body satisfaction in psychological well-being among female fitness participants and to determine whether these variables differ across various demographic characteristics. The study was conducted using the correlational survey model, one of the quantitative research methods. The study population consists of female fitness participants in Turkey, and the sample group comprises 370 female fitness participants selected using random sampling. During the data collection process, a demographic information form, the“Body Satisfaction Scale”and the“Psychological Well-Being Scale”were used. The analysis of the data revealed that there were no significant differences in body satisfaction and psychological well-being levels among female fitness participants based on variables such as age, income level, height, and educational status. While significant differences were found in body satisfaction levels based on weight status, no differences were found in psychological well-being levels. On the other hand, it was found that there were significant differences in body satisfaction levels depending on the purpose of fitness and the frequency of workouts. In addition to all this, it has been found that there is a positive correlation between body satisfaction and psychological well-being among female fitness participants, and that as body satisfaction increases, so does the level of psychological well-being. Offering hands-on courses, seminars, and psychology-based training programs can help raise individuals' awareness and improve their education in the field of fitness. In order to gain a deeper understanding of the subject, it may be advisable to conduct qualitative or mixed-methods research to investigate the long-term effects of body satisfaction on psychological well-being.