Kedilerde kafa travmalarının bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of head trauma in cats by computed tomography
  1. Tez No: 1018636
  2. Yazar: HASAN OĞUZ GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. TUNAHAN SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Kediler, Kraniyoserebral travma, Radyografi, Teşhis, Computed tomography, Cats, Craniocerebral trauma, Radiography, Diagnosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Bilgisayarlı tomografi (BT), veteriner hekimlikte tanısal görüntülemede önemli bir yer edinmiştir. X-ışınları ve bilgisayar teknolojisini kullanarak kesitsel görüntüler oluşturan BT, özellikle nörolojik, onkolojik ve ortopedik hastalıklarda detaylı anatomik bilgi sağlar. Bu teknoloji, geleneksel radyografiye kıyasla daha yüksek doku kontrastı ve daha fazla kesit görüntüsü sunarak süperpozisyon sorunlarını ortadan kaldırır. Klinik kullanımda kafa, omurga, ekstremite, toraks ve karın bölgesi gibi anatomik alanlarda tanı ve tedavi süreçlerine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmada, kafa travması şikâyetiyle getirilen toplam 15 kedi klasik radyografi ve BT ile değerlendirilmiştir. Olguların travma nedenleri trafik kazası, yüksekten düşme ve köpek saldırısı olarak belirlenmiştir. Radyografik incelemede mandibula, maksilla, os nasale, zigomatik ark, frontal kemik ve kranial kemikleri içeren farklı kraniomaksillofasiyal lezyonlar saptanmıştır. BT bulguları 15 olgunun 13'ünde radyografik bulgularla uyumlu olmakla birlikte, 2 olguda oluşan kranial kırık daha ayrıntılı şekilde ortaya konulmuştur. Veteriner hekimlikte BT'nin kullanımı, sadece hastalık tanısında değil, aynı zamanda cerrahi planlama, travmatik lezyonların değerlendirilmesi ve post-operatif takipte de büyük önem taşımaktadır. Yapılan bu çalışma ile BT'nin özellikle kompleks kranial travmalarda lezyon morfolojisini belirleme, klinik yaklaşımı yönlendirme ve prognozu değerlendirme açısından radyografiye göre daha üstün tanısal katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Computed tomography (CT) has gained an important role in diagnostic imaging in veterinary medicine. By using X-rays and computer technology to generate cross-sectional images, CT provides detailed anatomical information, particularly in neurological, oncological, and orthopedic diseases. Compared with conventional radiography, this imaging modality offers higher tissue contrast and multiple sectional images, thereby eliminating the problem of superimposition. In clinical practice, CT makes significant contributions to the diagnosis and treatment processes of anatomical regions such as the head, spine, extremities, thorax, and abdomen. In this study, a total of 15 cats presented with head trauma were evaluated using conventional radiography and CT. The causes of trauma were identified as road traffic accidents, falls from height, and dog attacks. Radiographic examination revealed various craniomaxillofacial lesions involving the mandible, maxilla, nasal bones, zygomatic arch, frontal bone, and cranial bones. CT findings were consistent with radiographic findings in 13 of the 15 cases; however, in two cases, cranial fractures were demonstrated in greater detail by CT. The use of CT in veterinary medicine is of great importance not only in disease diagnosis but also in surgical planning, evaluation of traumatic lesions, and postoperative follow-up. The present study demonstrates that CT provides superior diagnostic contribution compared with radiography, particularly in complex cranial trauma, by allowing more accurate determination of lesion morphology, guiding the clinical approach, and contributing to prognostic evaluation.