İskemik inme hastalarında α-amino-3-hidroksi-5-metil-4-ızoksazolpropiyonik asit (AMPA) reseptör ekspresyonu
Α-amino-3-hydroxy-5-methyl-4-isoxazolpropionic acid (AMPA) receptor expression in ischemic stroke patients
- Tez No: 1018639
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, α-Amino-3-Hidroksi-5-Metil-4-İzoksazolpropiyonik Asit (AMPA) reseptörü, Human Glutamate Receptor Ionotropic AMPA 2 (GRIA2), Orta Serebral Arter (MCA), glutamat, nörotoksisite, Ischemic stroke, α-Amino-3-Hydroxy-5-Methyl-4-Isoxazolepropionic Acid (AMPA) receptor, Human Glutamate Receptor Ionotropic AMPA 2 (GRIA2), Middle Cerebral Artery (MCA), glutamate, neurotoxicity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
İSKEMİK İNME HASTALARINDA Α-AMİNO-3-HİDROKSİ-5-METİL-4-IZOKSAZOLPROPİYONİK ASİT (AMPA) RESEPTÖR EKSPRESYONU ÖZET Giriş/Amaç: İskemik serebrovasküler hastalıklar (SVH), dünya genelinde mortalite ve morbiditenin önde gelen önemli bir sebebi olmakla birlikte, mevcut tedavi seçenekleri ve sonuçları tatmin edici olmaktan oldukça uzaktır. Akut dönemde bazı antitrombotik ilaçlar ve mekanik olarak pıhtının uzaklaştırılması dışında bir müdahaleye imkân verecek temel patofizyolojik veriler literatürde yer almamaktadır. Glutamat aracılı eksitotoksisite, nöron ölümünde temel mekanizmalardan biri olup, iyonotropik glutamat reseptörleri ile ilgili gizem eksikliğini sürdürmektedir. AMPA reseptörlerinin alt birimlerinden birisi olan GluA2 (AMPA alt birim 2) hücre ölümü ya da korunmasında kritik öneme sahiptir. SVH'daki ana arteryel lezyon tanımlanarak AMPA reseptörlerinin önemli alt tiplerinden birisi olan GluA2'nin ekspresyonunun incelenmesi rafine bir araştırma olarak hipoteze edilmiştir. Klinik çalışmada SVH hastalarında AMPA alt tipi bir reseptör trafiğinin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olgu-kontrol çalışma, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp, Nöroloji, Tıbbi Biyoloji ve Genetik ile Radyoloji anabilim dallarının iş birliği ile yürütülmüştür. Olguların demografik özellikleri, vital bulguları, laboratuvar ve kan gazı parametreleri, görüntüleme bulguları, uygulanan medikal ve girişimsel tedaviler ile klinik şiddet skorları (NIHSS, GKS) kaydedilmiştir. Ekspresyon analizleri, akut dönemde başvuran MCA enfarktı olan hastaların yanı sıra TİA olgularının da başvuru anındaki periferik venöz kan örneklerinden elde edilen numuneler yoluyla Genom ve Kök Hücre Merkezi (GENKÖK) laboratuvarlarında yapılmıştır. Sağlıklı gönüllülere araştırmada yer verilmiştir. İstatistiksel analizler için SPSS 27 programı kullanılmıştır. Bulgular: Toplam 70 olgunun verileri analiz edilmiştir. AMPA reseptör ekspresyonu iskemik SVH hastalarında sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p<0,001). Serum AMPA düzeyleri ise gruplar arasında anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Korelasyon çalışmalarında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. AMPA ifadesi sadece tPA uygulanan hastalar ile sadece trombektomi yapılan hastalar arasında farklılık göstermiş ve tPA endikasyonu bulunan hastalarda GluA2 ekspresyonu anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Ekspresyon ile mortalite arasında ilişki tespit edilmemiştir. Sonuç: Bu çalışma, akut iskemik inme hastalarında AMPA reseptör ekspresyonu ve serum seviyesini birlikte inceleyen ilk klinik araştırmalardan olma özelliği taşımaktadır. Deneysel araştırma bulguları ile örtüşen veriler içermektedir. MCA enfarktı olan hastalarda GluA2 ifadesinin sağlıklı gönüllülere göre artış göstermiş olması araştırmanın birincil ve en önemli çıktısı olarak görülmektedir. Söz konusu reseptörün aktive edilmesi ile nörotoksisitenin önlenmesine yönelik yeni ve başka araştırmalara kapı açılmıştır.
Özet (Çeviri)
Α-AMINO-3-HYDROXY-5-METHYL-4-ISOXAZOLPROPIONIC ACID (AMPA) RECEPTOR EXPRESSION IN ISCHEMIC STROKE PATIENTS ABSTRACT Introduction/Objective: Ischemic cerebrovascular diseases (CVD) are a leading cause of mortality and morbidity worldwide, yet current treatment options and outcomes are far from satisfactory. Beyond certain antithrombotic drugs and mechanical clot removal in the acute phase, fundamental pathophysiological data enabling intervention are described in the literature. Glutamate-mediated excitotoxicity is one of the key mechanisms in neuronal death, and the mystery surrounding ionotropic glutamate receptors persists. GluA2 (AMPA subunit 2), one of the subtypes of AMPA receptors, is critical for cell death or survival. By defining the main arterial lesion in SVH, it was hypothesized that examining the expression of GluA2, one of the important subtypes of AMPA receptors, would be a refined investigation. The clinical study aims to detect AMPA subtype receptor trafficking in patients with SVH. Materials and Methods: This prospective, randomized, controlled study was conducted in collaboration with the departments of Emergency Medicine, Neurology, Medical Biology and Genetics, and Radiology at Erciyes University Faculty of Medicine. The demographic characteristics, vital signs, laboratory and blood gas parameters, imaging findings, medical and interventional treatments administered, and clinical severity scores (NIHSS, GCS) of the cases were recorded. Expression analyses were performed at the Genome and Stem Cell Center (GENKÖK) laboratories using samples obtained from peripheral venous blood at the time of presentation from patients with acute MCA infarction as well as TIA cases. Healthy volunteers were included in the study. SPSS 27 software was used for statistical analyses. Results: Data from a total of 70 cases were analyzed. AMPA receptor expression was found to be significantly higher in ischemic SVH patients compared to healthy controls (p<0.001). Serum AMPA levels did not show a significant difference between groups. No significant correlation was observed in correlation studies. AMPA expression differed only between patients who received tPA and those who underwent thrombectomy alone, and GluA2 expression was significantly lower in patients with tPA indication. No relationship was found between expression and mortality. Conclusion: This study is one of the first clinical investigations to simultaneously examine AMPA receptor expression and serum levels in patients with acute ischemic stroke. It contains data consistent with experimental research findings. The primary and most important finding of the study is that GluA2 expression was increased in patients with MCA infarction compared to healthy volunteers. This finding opens the door to new and further research into preventing neurotoxicity through the activation of this receptor.