İdiopatik Parkinson hastalığında evrelere göre yutma ve konuşma fonksiyonlarının incelenmesi
Investigation of swallowing and speech functions according to disease stages in idiopathic Parkinson's disease
- Tez No: 1018638
- Danışmanlar: PROF. DR. CEKİ PALTURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: İdiopatik Parkinson Hastalığı, disfaji, dizartri, yutma, konuşma, hastalık evresi, Dil ve konuşma terapisi, Idiopathic Parkinson's Disease, dysphagia, dysarthria, swallowing, speech, disease stage, Speech therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
Özet
İDİOPATİK PARKİNSON HASTALIĞINDA EVRELERE GÖRE YUTMA VE KONUŞMA FONKSİYONLARININ İNCELENMESİ Bu çalışma, İdiopatik Parkinson Hastalığı (İPH) tanılı bireylerde hastalık evresine bağlı olarak yutma ve konuşma fonksiyonlarındaki değişimlerin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kesitsel ve karşılaştırmalı tanımlayıcı özellikteki araştırmaya, Hoehn-Yahr evreleme sistemine göre evre 1–4 arasında yer alan 48 İPH hastası dahil edilmiştir. Yutma fonksiyonları Türkçe Mann Yutma Değerlendirme Testi (T-MASA) ile; konuşma fonksiyonları ise diadokokinetik hız, konuşma anlaşılırlığı, Prozodik Konuşma Ölçeği ve Parkinson Ses ve Konuşma Handikap Endeksi kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler karşılaştırmalı analizler, korelasyon ve regresyon yöntemleri ile incelenmiştir. Bulgular, erken evre ile orta-ileri evre İPH grupları arasında T-MASA toplam ve alt alan puanları açısından anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Orta-ileri evrede prozodi ve konuşma anlaşılırlığında belirgin azalma saptanırken, diadokokinetik hız ölçümlerinde evreler arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Çok değişkenli regresyon analizinde, Parkinson Ses ve Konuşma Handikap Endeksi toplam puanının T-MASA toplam puanını bağımsız olarak yordayan tek konuşma değişkeni olduğu belirlenmiştir. Yaşın bazı yutma ve konuşma parametreleriyle ilişkili olduğu; cinsiyet, eğitim düzeyi ve hastalık başlangıç tarafının ise incelenen fonksiyonlar üzerinde anlamlı etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Buna karşın hastalık süresinin orta-ileri evrede bulunma olasılığını artırdığı saptanmıştır. Sonuç olarak, İPH' de evre ilerledikçe yutma ve konuşma fonksiyonlarındaki bozulmanın arttığı, prozodi ve anlaşılırlığın hastalık progresyonunu izlemede diadokokinetik hıza göre daha duyarlı parametreler olduğu ve hastaların ses-konuşma handikap algısının yutma fonksiyonundaki bozulmanın güçlü bir göstergesi olabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine changes in swallowing and speech functions depending on disease stage in individuals diagnosed with Idiopathic Parkinson's Disease (IPD). The cross-sectional, comparative descriptive research included 48 IPD patients at Hoehn–Yahr stages 1–4. Swallowing function was assessed using the Turkish version of the Mann Assessment of Swallowing Ability (T‑MASA), while speech functions were evaluated through diadochokinetic rate, speech intelligibility, the Prosodic Speech Scale, and the Parkinson Voice and Speech Handicap Index. Data were analyzed using comparative analyses, correlation, and regression methods. Findings revealed significant differences between early-stage and moderate–advanced-stage IPD groups in T‑MASA total and subscale scores. In the moderate–advanced stage, prosody and speech intelligibility showed marked decline, whereas diadochokinetic rate measurements did not differ significantly between stages. In multivariate regression analysis, the total score of the Parkinson Voice and Speech Handicap Index was identified as the only speech variable that independently predicted T‑MASA total score. Age was associated with some swallowing and speech parameters, while gender, education level, and side of disease onset had no significant effect on the functions examined. In contrast, disease duration was found to increase the likelihood of being in the moderate–advanced stage. In conclusion, as the stage of IPD progresses, deterioration in swallowing and speech functions increases; prosody and intelligibility appear to be more sensitive parameters than diadochokinetic rate for monitoring disease progression. Furthermore, patients' perception of voice and speech handicap may serve as a strong indicator of swallowing impairment.