Miyofasyal ağrı sendromu olan hastalarda ultrason eşliğinde T2 rhomboid ve derin supraspinatus interfasyal alan hidrodiseksiyonunda deksametazon ile dekstroz kullanımının retrospektif olarak karşılaştırılması
Retrospective comparison of dexamethasone versus dextrose use in ultrasound-guided hydrodissection of the T2 rhomboid and deep supraspinatus interfascial plane in patients with myofascial pain syndrome
- Tez No: 1018656
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE EVREN EKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Miyofasyal Ağrı Sendromu, Ultrasonografi, Dekstroz, Deksametazon, Tetik nokta, Myofascial Pain Syndrome, Ultrasonography, Dextrose, Dexamethasone, Trigger Point
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Miyofasyal Ağrı Sendromu Olan Hastalarda Ultrason Eşliğinde T2 Rhomboid ve Derin Supraspinatus İnterfasyal Alan Hidrodiseksiyonunda Deksametazon ile Dekstroz Kullanımının Retrospektif Olarak Karşılaştırılması Amaç: Miyofasyal Ağrı Sendromu, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir kas-iskelet sistemi hastalığı olup tedavisinde ultrason eşliğinde uygulanan interfasyal hidrodiseksiyon teknikleri güvenli ve hedefe yönelik seçenekler olarak öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda çalışmamızın temel amacı; Myofasyal Ağrı Sendromu tanısı alan hastalarda ultrason eşliğinde uygulanan T2 rhomboid ve derin supraspinatus interfasyal alan hidrodiseksiyonunda deksametazon ile dekstroz kullanımının klinik sonuçlarını retrospektif olarak karşılaştırmaktır. Çalışma kapsamında, her iki ajanın ağrı kontrolü ve fonksiyonel iyileşme üzerindeki etkileri değerlendirilerek klinik karar süreçlerine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Materyal ve Metod: Araştırma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Algoloji Kliniği'nde, 15.04.2025 ile 15.10.2025 tarihleri arasında MAS tanısı konulan 18 yaş üzerindeki 40 hasta üzerinde gerçekleştirilen retrospektif bir arşiv taramasıdır. Grup I (n=20): 5 ml %20 dekstroz, 2.5 ml %2 lidokain ve 2.5 ml serum fizyolojik içeren toplam 10 ml'lik solüsyon uygulanan; Grup II (n=20): 1 ml (4 mg) deksametazon, 2.5 ml %2 lidokain ve 6.5 ml serum fizyolojik içeren toplam 10 ml'lik solüsyon uygulanan hastalardan oluşmaktadır. Tüm hastalara USG eşliğinde önce Derin Supraspinatus Kas Alan Bloğu, ardından T2 Rhomboid Interfasyal Alan Blokajı uygulanmıştır. Tedavinin etkinliği; NRS (Ağrı Yoğunluğu Skalası), SF-36 (Yaşam Kalitesi Ölçeği), NDI (Boyun Özürlülük Göstergesi) ve Likert Memnuniyet Skalası kullanılarak; işlem öncesi, işlem sonrası 10. dakika, 2., 4. ve 6. haftalardaki kontrollerde değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 40 hastanın yaş ortalaması 43,7±12,4 olup, %87,5'i kadındır. Her iki grupta da başlangıca göre tüm takip zamanlarında (10. dakika, 2. hafta, 4. ve 6. haftalar) NRS (p<0.001 ve p<0.001), SF-36 (p<0.001 ve p<0.001) ve NDI (p<0.001 ve p<0.001) skorlarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmada; işlem sonrası 10. dakikada Grup I NRS puanları, Grup II'ye göre anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p = 0.009). Ayrıca Grup I'de, 2. ve 4. haftalarda ek analjezik kullanımı (p<0.05) ile 4. ve 6. haftalarda ağrının dermatomal yayılımı Grup II'ye göre anlamlı derecede düşük bulumuştur (p=0.022 ve p=0,01). Likert memnuniyet skoru Grup I'de 4. ve 6. haftalarda Grup II'ye göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür (p=0.027). Sonuç: Çalışmamızda, miyofasyal ağrı sendromu olan hastalarda ultrason eşliğinde uygulanan interfasyal hidrodiseksiyonun, hem dekstroz hem de deksametazon kullanımında ağrı (NRS), yaşam kalitesi (SF-36) ve fonksiyonel iyileşme (NDI) üzerinde anlamlı düzeyde olumlu etkiler sağladığını göstermiştir. Bununla birlikte, %20 dekstroz uygulaması; işlem sonrası 10. dakikada sağladığı erken dönem ağrı kontrolü, takip sürecindeki ek analjezik ihtiyacının azaltılması, 4. ve 6. haftalardaki dermatomal ağrı yayılımının gerilemesi ve daha yüksek hasta memnuniyet düzeyleri açısından deksametazona göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha üstün klinik sonuçlar sergilemiştir. Bu bulgular ışığında, %20 dekstrozun özellikle steroid yan etkilerinden kaçınılmak istenen durumlarda interfasyal hidrodiseksiyon için etkili ve güvenilir bir seçenek olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Retrospective Comparison of Dexamethasone versus Dextrose Use in Ultrasound-Guided Hydrodissection of the T2 Rhomboid and Deep Supraspinatus Interfascial Plane in Patients with Myofascial Pain Syndrome Introduction: Myofascial Pain Syndrome is a prevalent musculoskeletal disorder that adversely affects quality of life, and ultrasound-guided interfascial hydrodissection techniques have emerged as safe and targeted therapeutic options in its management. Accordingly, the primary aim of our study is to retrospectively compare the clinical outcomes of dexamethasone and dextrose use in ultrasound-guided hydrodissection of the T2 rhomboid and deep supraspinatus interfascial spaces in patients diagnosed with Myofascial Pain Syndrome. Within the scope of the study, it is aimed to contribute to clinical decision-making processes by evaluating the effects of both agents on pain control and functional improvement. Materials and Methods: This study is a retrospective archive review conducted in the Algology Clinic of Adana City Training and Research Hospital, University of Health Sciences, involving 40 patients over the age of 18 who were diagnosed with Myofascial Pain Syndrome between April 15, 2025, and October 15, 2025. Group I (n=20) consisted of patients who received a total of 10 mL solution containing 5 mL of 20% dextrose, 2.5 mL of 2% lidocaine, and 2.5 mL of normal saline; Group II (n=20) consisted of patients who received a total of 10 mL solution containing 1 mL (4 mg) dexamethasone, 2.5 mL of 2% lidocaine, and 6.5 mL of normal saline. All patients underwent ultrasound-guided deep supraspinatus muscle plane block followed by T2 rhomboid interfascial plane block. The efficacy of the treatment was evaluated using the NRS (Numeric Rating Scale), SF-36 (Short Form-36 Health Survey), NDI (Neck Disability Index), and the Likert Satisfaction Scale at baseline, at the 10th minute post-procedure, and during follow-ups at the 2nd, 4th, and 6th weeks. Results: The mean age of the 40 patients included in the study was 43.7±12.4 years, and 87.5% were female. In both groups, statistically significant improvements were observed in NRS (p<0.001 and p<0.001), SF-36 (p<0.001 and p<0.001), and NDI (p<0.001 and p<0.001) scores at all follow-up time points (10th minute, 2nd week, 4th week, and 6th week) compared to baseline. In the intergroup comparison, Group I demonstrated significantly lower NRS scores than Group II at the 10th minute post-procedure (p = 0.009). Additionally, in Group I, the use of additional analgesics at the 2nd and 4th weeks (p<0.05) and the dermatomal spread of pain at the 4th and 6th weeks were found to be significantly lower compared to Group II (p = 0.022 and p = 0.01, respectively). The Likert satisfaction score was found to be significantly higher in Group I compared to Group II at the 4th and 6th weeks (p = 0.027). Conclusion: x Our study demonstrated that ultrasound-guided interfascial hydrodissection in patients with myofascial pain syndrome provides significant positive effects on pain (NRS), quality of life (SF-36), and functional improvement (NDI), with both dextrose and dexamethasone use. However, the administration of 20% dextrose demonstrated statistically significantly superior clinical outcomes compared to dexamethasone in terms of early pain control at the 10th minute post-procedure, reduced requirement for additional analgesics during the follow-up period, decreased dermatomal spread of pain at the 4th and 6th weeks, and higher levels of patient satisfaction. In light of these findings, we conclude that 20% dextrose represents an effective and reliable option for interfascial hydrodissection, particularly in situations where it is desirable to avoid the potential side effects of steroids.