Servikal miyofasiyal ağrı sendromu olan hastalarda kinezyolojik bantlama ve transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) tedavisinin etkinliğinin ultrason elastografi kullanılarak karşılaştırılması
  1. Tez No: 873122
  2. Yazar: EZGİ KAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal ağrı sendromu, kinezyolojik bantlama, TENS, Myofascial pain syndrome, kinesiologic taping, TENS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı servikal miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) tanılı hastalarda, kinezyolojik bantlama ile TENS tedavilerinin ağrı, kas kuvveti, kas elastikiyeti ve fonksiyonellik üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon kliniği ayaktan hasta polikliniğine başvuran ve tek taraflı üst trapezius kasında en az bir aktif miyofasiyal tetik noktası (TN) olan, öykü veya fizik muayene ile MAS tanısı alan kadın hastalar dahil edildi. Tanıda Travel ve Simons tarafından tanımlanan kriterler kullanıldı. Randomize, kontrollü ve prospektif çalışmada hastalar, rastgele (randomize) sayılar tablosu kullanılarak randomize edildi ve eşit olarak gruplara dağıtıldı. İlk gruba TENS ve egzersiz, ikinci gruba KB ve egzersiz, üçüncü gruba sadece egzersiz tedavileri uygulandı. Her grupta 15 kişi olacak şekilde toplam 45 kişi çalışmaya dahil edildi. Hastalar tedavi öncesi, tedaviden hemen sonra, tedavi sonrası 4. haftada dinlenme ve aktivite VAS, strain elastografi, NDI ve servikal EHA ölçümleri yapılarak değerlendirildi. Bulgular: Her üç tedavi de VAS'ı düşürmede etkilidir. KB+egzersiz tedavisi aktivite VAS'ını düşürmede egzersiz tedavisine göre daha etkilidir. Aynı zamanda KB dinlenme VAS'ını düşürmede TENS ve egzersiz tedavilerine göre daha etkilidir. Elastografik değerlendirmede SE verilerine göre yalnızca egzersiz tedavisi elastikiyeti arttırmada yeterli değildir. Egzersize eklenen TENS ve KB tedavileri kas elastikiyetini arttırmada yalnızca egzersiz tedavisine göre daha üstün bulundu fakat birbirlerine üstünlük sağlayamadılar. Dizabilite değerlendirmesinde TENS+egzersiz, KB+egzersiz ve sadece egzersiz tedavileri dizabiliyeti azaltmada etkiliydi. Fakat bu etki KB ve egzersiz tedavilerinde TENS'e göre daha fazlaydı. Servikal EHA'ya baktığımızda her üç tedavi de servikal ekstansiyon ve sağ rotasyonu arttırmada etkiliydi ve aralarında anlamlı bir fark yoktu. Sol lateral fleksiyon KB ve TENS gruplarında anlamlı olarak artmıştı. Sağ lateral fleksiyon, sol ve sağ rotasyon ise tedavi sonrası her üç grupta da artmıştı fakat KB ve TENS tedavileri bu etkinin daha erken başlamasına neden oldu. Sonuç: KB ve TENS, servikal MAS tedavisinde non-invaziv, ucuz, yan etkileri az olan yöntemlerdendir. Her iki yöntem de ağrıyı azaltma, elastikiyeti ve EHA'yı arttırmada etkili olmakla birlikte; KB dinlenme VAS'ını düşürmede, dizabiliteyi azaltmada daha etkilidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to investigate compare the effects of kinesiologic taping and TENS treatments on pain, muscle strength, muscle elasticity, and functionality in patients diagnosed with MPS. Materials and Methods: Our study included female patients with at least one active myofascial TrP in the unilateral upper trapezius muscle who presented to the outpatient clinic of the Physical Medicine and Rehabilitation clinic of the University of Health Sciences (SBU) Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital and were diagnosed with MPS by history or physical examination. The criteria defined by Travel and Simons were used for the diagnosis. In this randomized, controlled and prospective study, patients were randomized using a randomized number table and equally distributed into groups. The first group received TENS and exercise, the second group received KT and exercise, and the third group received only exercise. A total of 15 people were enrolled in each group. 45 people to work were included. Patients were evaluated with resting and activity VAS, strain elastography, NDI and cervical ROM measurements before, after and 4 weeks after treatment. Conclusions: All three treatments are effective in lowering VAS. KT+exercise treatment is more effective than exercise treatment in lowering activity VAS. At the same time, KT was more effective in reducing resting VAS than TENS and exercise treatments. In elastographic evaluation, according to SE data, only exercise therapy was not sufficient to increase elasticity. TENS and KT treatments added to exercise were superior to exercise alone in increasing muscle elasticity, but they were not superior to each other. In the evaluation of disability, TENS+exercise, KB+exercise and exercise only treatments were effective in reducing disability. However, this effect was greater in KT and exercise treatments than in TENS. When we looked at cervical ROM, all three treatments were effective in increasing cervical extension and right rotation and there was no significant difference between them. Left lateral flexion was significantly increased in the KT and TENS groups. Right lateral flexion, left and right rotation increased in all three groups after treatment, but KT and TENS treatments caused this effect to start earlier. Conclusion: KT and TENS are non-invasive, inexpensive and low side effects methods for the treatment of cervical MPS. Although both methods are effective in reducing pain, increasing elasticity and ROM, KT is more effective in reducing resting VAS and decreasing disability.