Üst trapez miyofasiyal ağrı sendrom'lu hastalarda tekrarlayıcı periferik manyetik stimülasyon ile TENS uygulamasının hastalık semptomları ve fonksiyonellik üzerine etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of repetitive peripheral magnetic stimulation and TENS application on disease symptoms and functionality in patients with upper trapezius myofascial pain syndrome
  1. Tez No: 911020
  2. Yazar: SHAHRIYAR KALBIYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN GENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal Ağrı Sendromu, tPMS, elastografi, TENS, Myofascial Pain Syndrome, tPMS, elastography, TENS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Miyofasiyal ağrı sendromu (MAS); ağrılı tetik nokta veya gergin bantlar ile karakterize, kaslarda lokalize ve / veya yansıyan ağrıya neden olabilen, inflamatuar olmayan bir ağrı sendromudur. Birçok farklı tedavi seçeneği mevcut olmakla birlikte tedavide üstünlüğü ispatlanmış bir yöntem yoktur. Tekrarlayan periferik manyetik stimülasyon (tPMS) non-invaziv, nispeten ağrısız, iyi tolere edilen ve muskuloskeletal ağrıları azaltmak için umut veren yeni bir tekniktir. Bu çalışmada üst trapez bölgesi miyofasiyal ağrı sendromlu hastalarda tPMS ve Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) uygulamasının hastalık semptomları ve fonksiyonellik üzerine etkinliğinin belirlenmesi ve her iki tedavi yönteminin, aktif tetik noktaların mekanik özellikleri üzerindeki etkilerinin ultrason elastografi yöntemi ile karşılaştırılması amaçlandı. Gereç-Yöntem: Bu çalışma prospektif, randomize, plasebo kontrollü bir çalışmadır. Bu çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniklerinde öykü ve fizik muayene ile MAS tanısı konulan ve üst trapez kasında en az bir aktif tetik noktası bulunan 18-50 yaş arası kadınlar dahil edilmiştir. Hastalar tPMS tedavi grubu, TENS tedavi grubu ve Sham tedavi grubu olmak üzere 3 gruba randomize edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen her 3 gruptaki hastalara tedavi amaçlı boyun eklem hareket açıklığı (EHA), germe ve güçlendirme programından oluşan egzersiz programı gösterilmiştir. Hastalar tedavi öncesi, tedaviden hemen sonra, tedavi sonrası birinci ayda değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan hastalar boyun EHA ölçümü, ağrı şiddeti (VAS), basınç ağrı eşiği (algometre ile), yaşam kalitesi (SF-36), tetik nokta sayısı, engellilik durumu (Boyun Dizabilite İndeksi) ve doku mekanik özellikleri (ultrason elastografi) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmayı 67 hasta tamamlamış olup hiçbir hastada tedaviye bağlı yan etki gözlenmemiştir. Tedavi sonrası her üç grupta da klinik değerlendirme parametrelerinde anlamlı düzelmeler saptanmıştır. VAS ile değerlendirilen ağrı düzeyi açısından tPMS, TENS ve Sham gruplarının grup içi değişimine bakıldığına her üç grupta da istatistiksel anlamlı azalma izlenirken, bu farkın en fazla tPMS grubunda olduğu (p0.05). EHA ölçümleri açısından tüm yönlerde tPMS, TENS grubunda tedavi bitimi ve birinci ayda anlamlı iyileşme saptanırken (p0.05). SF-36 ile ölçülen yaşam kalitesinin bazı alt başlıklarında (fiziksel fonksiyon, fiziksel rol, emosyonel, sosyal fonksiyon, zindelik) tPMS ve TENS grubunda anlamlı düzelmeler saptanmıştır. Elastografik ölçümler açısından tedavi öncesi ve sonrası grup içi ve gruplar arasında fark saptanmamıştır. Sonuç: Servikal MAS tedavisinde tPMS ve TENS, non-invaziv, etkili, kolay uygulanabilir ve yan etkileri olmayan yöntemlerdir. Her iki yöntem de ağrıyı azaltma, basınç ağrı eşiklerini, fonksiyonelliği ve yaşam kalitesini arttırmada etkili saptanmıştır. Ancak çalışmamızda tPMS ve TENS lehine olan analizler objektif veri olan makaslama elastografisi verileri ile desteklenememiştir. Bunun nedeni olarak kısa süreli tedavi programının, hastalarda semptomatik ve fonksiyonel iyileşme sağlamasına rağmen kas lifleri ve interstisyel doku üzerinde gösterilebilir objektif bir değişim oluşturması için yeterli olmadığı kanaatini doğurmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Myofascial pain syndrome (MPS) is a non-inflammatory pain syndrome characterised by painful trigger points or tight bands that can cause localised and/or radiating pain in the muscles. Although there are many different treatment options, there is no proven superiority in treatment. Repetitive peripheral magnetic stimulation (tPMS) is a non-invasive, relatively painless, well-tolerated and promising new technique to reduce musculoskeletal pain. The aim of this study was to determine the efficacy of tPMS and TENS application on disease symptoms and functionality in patients with upper trapezius MPS and to compare the effects of both treatment modalities on the mechanical properties of active trigger points using ultrasound elastography. Materials and Methods: This was a prospective, randomised, placebo-controlled trial. Women aged 18-50 years with at least one active trigger point in the upper trapezius muscle who were diagnosed with MAS by history and physical examination at Ankara University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation Outpatient Clinics were included in this study. Patients were randomised into repetitive peripheral magnetic simulation group, TENS group and sham treatment group. Patients in all 3 groups received a therapeutic exercise program consisting of cervical range of motion, stretching and strengthening exercises. Patients were evaluated before treatment, immediately after treatment and at the first month after treatment. Cervical range of motion, pain intensity, pressure pain threshold, quality of life (SF-36), number of trigger points, disability status (Neck Disability Index) and tissue mechanical properties were evaluated. Results: 67 patients completed the study. No side effects were observed in any patient. Significant improvements were found in clinical evaluation parameters in all three groups after treatment. Regarding the within-group change in the tPMS, TENS and sham groups in terms of pain level as assessed by VAS, a statistically significant decrease was observed and this difference was greatest in the tPMS group (p0.05). In terms of range of motion measurements in all directions, significant improvement was found in the tPMS and TENS groups at the end of treatment and at the first month (p0.05).Significant improvements were found in the tPMS and TENS groups in some subcategories (physical functioning, role limitations due to physical health, role limitations due to emotional problems, energy/fatigue, social functioning). of quality of life as measured by the SF-36. There was no difference in elastography measurements between the groups before and after treatment. Conclusion: For the treatment of cervical MPS, tPMS and TENS are non-invasive, effective, easy to use and safe methods. Both modalities were found to be effective on pain, pressure pain threshold, functionality and quality of life. However, the effect of tPMS and TENS on tissue mechanical properties could not be demonstrated in this trial.