Sol dal alan pacing yapılan hastalarda interventriküler senkronitenin değerlendirilmesi
Evaluation of interventricular synchronity in patients undergoing left bundle hand pacing
- Tez No: 1018661
- Danışmanlar: UZMAN SELİM EKİNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Sol dal alan pacing, sağ ventrikül apikal pacing, interventriküler mekanik gecikme, mekanik senkronizasyon, pacemaker, Left bundle branch area pacing, right ventricular apical pacing, interventricular mechanical delay, mechanical synchronization, pacemaker
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Konvansiyonel sağ ventrikül apikal pacing (RVAP), fizyolojik olmayan elektriksel aktivasyon paterni nedeniyle zaman içinde interventriküler ve intraventriküler mekanik dissenkroniye yol açabilmekte, bu durum sol ve sağ ventrikül fonksiyonlarında bozulma ile ilişkilendirilmektedir. His–Purkinje sistemini hedefleyen sol dal alan pacing (LBBAP) ise daha fizyolojik bir ventriküler aktivasyon sağlamayı amaçlayan yeni nesil bir pacing stratejisidir. Bu çalışmanın amacı, LBBAP ve RVAP uygulanan hastalarda interventriküler mekanik senkronizasyonu karşılaştırmak ve LBBAP'ın mekanik zamanlama ve sağ ventrikül fonksiyonu üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli ve gözlemsel kohort tasarımında planlandı. Ocak 2025–Kasım 2025 tarihleri arasında merkezimizde kalıcı pacemaker implantasyonu yapılan ve implantasyon sonrası en az bir ay içinde transtorasik ekokardiyografik değerlendirmesi tamamlanan toplam 55 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar uygulanan pacing tekniğine göre LBBAP (n=28) ve RVAP (n=27) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm olgularda demografik özellikler, komorbiditeler, biyokimyasal parametreler, cihaz ve elektrokardiyografi verileri kaydedildi. Ekokardiyografik değerlendirme ASE ve EACVI kılavuzlarına uygun olarak gerçekleştirildi. Primer sonlanım noktası olarak interventriküler mekanik gecikme (IVMD) belirlendi ve LVOT ile RVOT pulse Doppler akımlarının zamanlama farkı temel alınarak ölçüldü. İkincil sonlanım noktaları arasında TAPSE ve diğer iki boyutlu ekokardiyografik parametreler yer aldı. Bulgular: RVAP grubunda diyabetes mellitus sıklığı LBBAP grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksekti (%70.4 vs %35.7, p=0.010). Biyokimyasal değerlendirmede serum kreatinin düzeyleri RVAP grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu [0.90 (0.80–1.12) vs 0.78 (0.67–0.97) mg/dL, p=0.032]. Benzer şekilde B-tipi natriüretik peptid (BNP) düzeyleri RVAP grubunda belirgin olarak daha yüksekti [197.0 (113.5–573.0) vs 86.5 (65.8–143.5) pg/mL, p=0.009]. xii Cihaz parametreleri incelendiğinde elektrot empedansı LBBAP grubunda RVAP grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.001). R-wave amplitüdü de LBBAP grubunda anlamlı derecede daha yüksek saptandı (p<0.001). Ekokardiyografik değerlendirmede interventriküler mekanik gecikme (IVMD), LBBAP grubunda RVAP grubuna kıyasla belirgin olarak daha düşüktü [17.0 (11.75–21.0) vs 50.0 (21.5–58.0) ms, p<0.001]. Ayrıca sağ ventrikül sistolik fonksiyonunu yansıtan TAPSE değeri LBBAP grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (25.7 ± 3.3 vs 19.9 ± 4.8 mm, p<0.001). Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde IVMD ≥40 ms ile Pacing Grubu, QRS süresi (p=0.004), elektrot empedansı (p=0.030) ve R-wave amplitüdü (p<0.001) La çapı (p=0.02) Spap (p=0.03) anlamlı ilişki gösterdi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde Pacing Yöntemi QRS süresi ve R wave amplitüdü modele dahil edilerek regresyon oluşturuldu. Analiz sonucunnda pacing yöntemi (RVAP) IVMD>40ms için bağımsız ve güçlü bir prediktör olarak saptandı. (OR 0.045 %95 GA 0.004-0.462 p=0.009) Sonuç: Sol dal alan pacing, sağ ventrikül apikal pacinge kıyasla interventriküler mekanik senkronizasyonu anlamlı ölçüde daha iyi korumakta ve sağ ventrikül fonksiyon parametreleri üzerinde daha olumlu etki göstermektedir. Bu bulgular, LBBAP'ın daha fizyolojik bir pacing stratejisi sunduğunu ve pacing ilişkili mekanik dissenkroninin azaltılmasında önemli bir alternatif olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Conventional right ventricular apical pacing (RVAP) may lead to interventricular and intraventricular mechanical dyssynchrony over time due to its non-physiological electrical activation pattern, which has been associated with deterioration in both left and right ventricular function. Left bundle branch area pacing (LBBAP), targeting the His–Purkinje conduction system, represents a novel pacing strategy designed to achieve more physiological ventricular activation. The aim of this study was to compare interventricular mechanical synchronization between patients undergoing LBBAP and RVAP and to evaluate the effects of LBBAP on mechanical timing and right ventricular function. Methods: This single-center, observational cohort study included 55 patients who underwent permanent pacemaker implantation between January 2025 and November 2025 and completed transthoracic echocardiographic evaluation at least one month after implantation. Patients were divided into two groups according to pacing technique: LBBAP (n = 28) and RVAP (n = 27). Demographic characteristics, comorbidities, biochemical parameters, device-related data, and electrocardiographic findings were recorded for all participants. Echocardiographic assessments were performed in accordance with ASE and EACVI guidelines. The primary endpoint was interventricular mechanical delay (IVMD), measured as the time difference between left ventricular outflow tract (LVOT) and right ventricular outflow tract (RVOT) pulse-wave Doppler flow onsets. Secondary endpoints included tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE) and other two-dimensional echocardiographic parameters. Results: The prevalence of diabetes mellitus was significantly higher in the RVAP group compared with the LBBAP group (70.4% vs. 35.7%, p = 0.010). Biochemical analysis revealed significantly higher serum creatinine levels in the xiv RVAP group [0.90 (0.80–1.12) vs. 0.78 (0.67–0.97) mg/dL, p = 0.032]. Similarly, B type natriuretic peptide (BNP) levels were markedly higher in the RVAP group [197.0 (113.5–573.0) vs. 86.5 (65.8–143.5) pg/mL, p = 0.009]. Device interrogation showed that lead impedance was significantly higher in the LBBAP group compared with the RVAP group (p < 0.001). R-wave amplitude was also significantly greater in the LBBAP group (p < 0.001). Echocardiographic evaluation demonstrated that IVMD was significantly lower in the LBBAP group than in the RVAP group [17.0 (11.75–21.0) vs. 50.0 (21.5 58.0) ms, p < 0.001]. In addition, TAPSE, reflecting right ventricular systolic function, was significantly higher in the LBBAP group (25.7 ± 3.3 vs. 19.9 ± 4.8 mm, p < 0.001). In the univariate logistic regression analysis, IVMD ≥40 ms was significantly associated with pacing group, QRS duration (p=0.004), lead impedance (p=0.030), R-wave amplitude (p<0.001), left atrial diameter (p=0.02), and SPAP (p=0.03). In the multivariable logistic regression model, pacing modality, QRS duration, and R-wave amplitude were included in the analysis. Pacing modality (RVAP) was identified as an independent and strong predictor of IVMD >40 ms (OR 0.045, 95% CI 0.004–0.462, p=0.009). Conclusion: Compared with right ventricular apical pacing, left bundle branch area pacing preserves interventricular mechanical synchronization more effectively and exerts a more favorable impact on right ventricular functional parameters. These findings suggest that LBBAP provides a more physiological pacing strategy and may represent an important alternative for reducing pacing-induced mechanical dyssynchrony.