Polikistik over sendromlu kadınlarda beslenme durumu ve akdeniz diyetine uyumun beyin sisi üzerine ilişkisi
Nutritional status in women with polycystic ovary syndrome and the relationship between adherence to the mediterranean diet and brain fog
  1. Tez No: 1018666
  2. Yazar: SERAP İPŞİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYRA SEVİM KARACİF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Beyin Sisi, Akdeniz Diyeti, Beslenme Durumu, Bilişsel Fonksiyon, Polycystic Ovary Syndrome, Brain Fog, Mediterranean Diet, Nutritional Status, Cognitive Function
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Polikistik Over Sendromu (PKOS), metabolik ve üreme bozukluklarının yanı sıra nörobilişsel etkileri de olan karmaşık bir endokrinopatidir. Bu çalışma, PKOS'lu ve sağlıklı kadınlarda beslenme durumu, besin ögesi alımları ve Akdeniz diyetine uyumun beyin sisi (zihinsel bulanıklık) semptomları ile ilişkisini incelemeyi amaçlamıştır. Kesitsel tipteki bu çalışma, Türkiye'de yaşayan 18-45 yaş arası 77 PKOS'lu ve 79 sağlıklı kadın ile yürütülmüştür. Veriler; genel bilgi formu, iki ayrı gün için 24 saatlik besin tüketim kaydı, iki farklı Beyin Sisi Ölçeği ve Akdeniz Diyetine Uyum Ölçeği (MEDAS) kullanılarak toplanmıştır. PKOS grubunda Akdeniz diyetine yüksek uyum gösteren bireylerin oranı (%3,9), kontrol grubuna (%20,3) kıyasla anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0,05). PKOS grubunun birinci ölçekteki toplam beyin sisi (82,35±23,83) ve ikinci ölçekteki toplam beyin sisi (38,61±18,65) puanları ile tüm alt boyut puanları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksektir (p<0,001). PKOS grubunun posa ve mikro besin alımları kontrol grubuna göre daha yüksek olmasına rağmen, BKİ (26,02±4,62 kg/m²) ve bel çevresi (82,74±12,29 cm) gibi antropometrik ölçümleri riskli seviyelerdedir. PKOS grubunda günlük doymuş yağ asidi (r=0,239) ve Omega-6 (r=0,366) alımı beyin sisi şiddeti ile pozitif yönde; Omega-3 (r=-0,256) alımı ise negatif yönde anlamlı ilişki göstermiştir (p<0,05). Akdeniz diyetine uyum puanı ile beyin sisi puanları arasında PKOS grubunda (r=-0,421 ile r=-0,480 arasında) ve kontrol grubunda (r=-0,343 ile r=-0,499 arasında) negatif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). PKOS/kontrol grubu değişkeni ve yaş, medeni durum, eğitim düzeyi ile günlük enerji alımı kontrol edildiğinde, çoklu regresyon analizinde her iki ölçek için de beyin sisi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı yordayıcıların Akdeniz diyetine uyum (Beyin Sisi-1: β= 4,477, p<0,001; Beyin Sisi-2: β=-2,885, p<0,001) ve grup değişkeni (Beyin Sisi-1: β= 13,101, p<0,001; Beyin Sisi-2: β=-11,623, p<0,001) olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, PKOS yönetiminde antiinflamatuvar diyet modelleri bilişsel iyilik halini desteklemek amacıyla rutin tedavi protokollerine entegre edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is a complex endocrinopathy with neurocognitive effects alongside metabolic and reproductive disorders. This study aimed to investigate the relationship between nutritional status, nutrient intake, adherence to the Mediterranean diet, and brain fog (mental cloudiness) symptoms in women with PCOS and healthy women. This cross-sectional study was conducted with 77 women with PCOS and 79 healthy women aged 18–45 residing in Türkiye. Data were collected using a general information form, two-day 24-hour dietary recalls, two different Brain Fog Scales, and the Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS). The proportion of individuals with high adherence to the Mediterranean diet was significantly lower in the PCOS group (3.9%) compared with the control group (20.3%) (p<0.05). The PCOS group had significantly higher total brain fog scores on both the first scale (82.35±23.83) and the second scale (38.61±18.65), along with higher subscale scores, compared with the control group (p<0.001). Although the PCOS group had higher fiber and micronutrient intakes than the control group, their anthropometric measurements such as BMI (26.02±4.62 kg/m²) and waist circumference (82.74±12.29 cm) exceeded healthy thresholds. In the PCOS group, daily saturated fatty acid (r=0.239) and Omega-6 (r=0.366) intakes showed a significant positive correlation with brain fog severity, whereas Omega-3 intake (r= 0.256) showed a significant negative correlation (p<0.05). A significant negative correlation was also identified between Mediterranean diet adherence score and brain fog scores in both the PCOS group (r=-0.421 to r=-0.480) and the control group (r= 0.343 to r=-0.499) (p<0.05). Multiple regression analysis, controlling for group (PCOS/control), age, marital status, education level, and daily energy intake, revealed that both group membership (Brain Fog-1: β=-13.101, p<0.001; Brain Fog-2: β= 11.623, p<0.001) and Mediterranean diet adherence (Brain Fog-1: β=-4.477, p<0.001; Brain Fog-2: β=-2.885, p<0.001) were the only statistically significant independent predictors of brain fog severity across both scales. In conclusion, anti-inflammatory 2 dietary models should be integrated into routine treatment protocols in PCOS management to support cognitive well-being.