Türkiye'de spiritüel 'şifacılık' üzerine din psikolojisi bağlamında nitel bir araştırma
A qualitative study on spiritual“healing”in Türkiye within the context of the psychology of religion
  1. Tez No: 1018679
  2. Yazar: SEVDEGÜL GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT HOROZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anlam Arayışı, Din Psikolojisi, Kişilik, Mistik Deneyim, Spiritüel Pratikler, Transpersonel Psikoloji, Mystical Experience, Personality, Psychology of Religion, Search for Meaning, Spiritual Practices, Transpersonal Psychology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de bireysel spiritüel pratiklere yönelen kadınların deneyimlerini din psikolojisi perspektifinden incelemektedir. Çalışmada yoga, meditasyon, theta healing ve reiki gibi pratiklerle ilgilenen katılımcıların bu yönelimlerinin arka planında, yaşamlarında deneyimledikleri varoluşsal bir sıkışmışlık hissi ile çeşitli dışsal kırılmaların tetiklediği anlam arayışının belirleyici olduğu saptanmıştır. Nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve fenomenolojik desen çerçevesinde yürütülen çalışmada, katılımcıların öznel deneyimlerine odaklanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, katılımcıların spiritüel pratiklerin bireylerde duygu düzenleme becerilerini güçlendirdiğini, travmatik yaşantıların anlamlandırılmasına katkı sunduğunu ve özyeterlik algısının yeniden inşasında işlevsel bir rol üstlendiği yönünde bir düşünce yapısına sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu bağlamda söz konusu pratiklerin, bireylerin psikolojik dayanıklılığını destekleyen bir savunma ve başa çıkma mekanizması olarak meşrulaştırıldığı görülmüştür. Deneyim sürecinde katılımcıların zaman ve mekân algılarında belirgin değişimler yaşadıkları, olağan bilinç hâllerinin ötesine geçen mistik ve aşkın deneyimler tanımladıkları ve bu yaşantıları çoğunlukla geleneksel dini motiflerle harmanlayarak anlamlandırdıkları tespit edilmiştir. Bununla birlikte, spiritüel pratiklerin bireylerde zaman zaman sosyal çevrede verilen olumsuz tepkilerde damgalanma yaşamaları neticesinde yaşamlarında güçlük yaşadıkları belirlenmiştir. Katılımcı ifadeleri incelendiğinde, kişilik özelliklerine ilişkin anlatımların özellikle uyumluluk ve nevrotiklik boyutlarına işaret eden temalar etrafında yoğunlaştığı görülmüş; bu bağlamda spiritüel pratiklerin, katılımcıların kişiliklerine yönelik öz-değerlendirmelerinde düzenleyici bir işlev gördüğüne dair bir anlamlandırma geliştirdikleri anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the experiences of women in Türkiye who engage in individual spiritual practices from the perspective of the psychology of religion. The findings indicate that participants who are involved in practices such as yoga, meditation, theta healing, and reiki are primarily motivated by a sense of existential distress, as well as a search for meaning triggered by various external life disruptions. A qualitative research approach was adopted, and the study was conducted within a phenomenological design, focusing on the subjective experiences of the participants. The results demonstrate that spiritual practices enhance individuals' emotional regulation skills, contribute to the meaning-making of traumatic experiences, and play a functional role in the reconstruction of self-efficacy. In this context, these practices appear to function as coping and defense mechanisms that support psychological resilience. During their experiences, participants reported noticeable changes in their perceptions of time and space, described mystical and transcendent states that go beyond ordinary consciousness, and often interpreted these experiences by integrating them with traditional religious motifs. However, the findings also reveal that spiritual practices may involve certain challenges, such as ego-centered traps and social stigmatization. Despite these vi difficulties, participants exhibited a holistic transformation characterized by increased adaptability, openness to experience, and self-acceptance. Within the framework of the Five-Factor Personality Model, the analysis showed that participants displayed particularly high levels of agreeableness and neuroticism. It was concluded that spiritual practices have a regulatory effect on personality dynamics.