Esansiyel tremorlu hastaların yaşam kalitesi ve yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the quality of life of patients with essential tremor and factors affecting the quality of life
  1. Tez No: 1018680
  2. Yazar: ZEYNEP SUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİL DÖNMEZ ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: anksiyete, depresyon, esansiyel tremor, uyku kalitesi, yaşam kalitesi, anxiety, depression, essential tremor, quality of life, sleep quality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Esansiyel tremor (ET), yalnızca aksiyon tremoru ile karakterize bir hareket bozukluğu olmayıp, yaşam kalitesini etkileyebilen çeşitli non-motor semptomlarla da ilişkilidir. Bu çalışmanın birincil amacı ET'li bireylerde yaşam kalitesini etkileyen faktörleri araştırmaktır. Diğer bir amacımız da ET'li hastalarda depresyon, anksiyete ve uyku bozukluklarının sağlıklı kontrollerden farklı olup olmadığının belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya ET tanılı 31 hasta ve yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından benzer 35 sağlıklı kontrol dahil edildi. Katılımcılara Fahn-Tolosa- Marin Tremor Derecelendirme Ölçeği (FTMTRS), Esansiyel Tremorda Yaşam Kalitesi Anketi (QUEST), Beck Depresyon Envanteri (BDI), Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (HARS), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PSQI) ve Epworth Uykululuk Ölçeği (ESS) uygulandı. Bulgular: ET'li katılımcılarda FTMTRS ortalaması 28.3 ± 20.2, QUEST Ölçeği ortalaması 18.3 ± 16.1 saptandı. ET'li bireylerde yaşam kalitesi ile tremor şiddeti, depresyon, anksiyete ve uyku kalitesi arasında anlamlı ilişki saptandı (Sırasıyla: r: 0.720, r: 0.605, r: 0.494, r: 0.457, p<0.001). Çok değişkenli regresyon analizinde yaşam kalitesinin en güçlü belirleyicisinin tremor şiddeti olduğu, depresyonun ise bağımsız olarak yaşam kalitesi ile ilişkili önemli bir non-motor semptom olduğu gösterildi (FTMRS: B: 0.512, t: 11.102, p<0.001/BDI: B: 0.669, t: 3.920, p<0.001). Yaş, cinsiyet, hastalık süresi ve tanı yaşı ile yaşam kalitesi arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Orta hat tremoru varlığı yaşam kalitesi ve non-motor semptomlarla ilişkili bulunmadı. ET'li hastalarda depresyon, anksiyete ve uyku kalitesi skorları sağlıklı kontrollere göre daha yüksek saptandı (p<0,05). İki grup arasında ESS açısından ise bir fark gözlenmedi. Sonuç: ET'de yaşam kalitesi hem motor hem de non-motor faktörlerden etkilenmektedir. Tremor şiddeti yaşam kalitesinin en güçlü belirleyicisi olmakla birlikte, depresyon başta olmak üzere non-motor semptomlar da yaşam kalitesi ile ilişkilidir. Bu bulgular ET'nin yalnızca motor belirtilerle sınırlı olmayan çok boyutlu bir hastalık olduğunu desteklemekte ve klinik değerlendirmede non-motor semptomların da sistematik olarak sorgulanması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Essential tremor (ET) is not only a movement disorder characterized by action tremor but is also associated with various non-motor symptoms that may affect quality of life. The primary aim of this study was to investigate the factors affecting quality of life in individuals with essential tremor (ET). A secondary aim was to determine whether depression, anxiety, and sleep disturbances differ between patients with ET and healthy controls. Materials and Methods: This cross-sectional study included 31 patients with ET and 35 healthy controls matched for age, sex, and educational level. Participants were assessed using the Fahn-Tolosa-Marin Tremor Rating Scale (FTMTRS), Quality of Life in Essential Tremor Questionnaire (QUEST), Beck Depression Inventory (BDI), Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and Epworth Sleepiness Scale (ESS). Results: The mean FTMTRS score in patients with ET was 28.3 ± 20.2, and the mean QUEST score was 18.3 ± 16.1. Quality of life was significantly associated with tremor severity, depression, anxiety, and sleep quality (r = 0.720, r = 0.605, r = 0.494, and r = 0.457, respectively; p < 0.001). Multivariate regression analysis demonstrated that tremor severity was the strongest predictor of quality of life, while depression emerged as an important non-motor symptom independently associated with quality of life (FTMTRS: B = 0.512, t = 11.102, p < 0.001; BDI: B = 0.669, t = 3.920, p < 0.001). No significant associations were found between quality of life and age, sex, disease duration, or age at diagnosis. The presence of midline tremor was not associated with quality of life or non-motor symptoms. Patients with ET had significantly higher depression, anxiety, and sleep disturbance scores than healthy controls (all p < 0.05). However, no significant difference in ESS scores was observed between the groups. Conclusion: Quality of life in ET is influenced by both motor and non-motor factors. Although tremor severity was the strongest determinant of quality of life, non-motor symptoms, particularly depression, were also associated with quality of life. These findings support the concept that ET is a multidimensional disorder extending beyond motor manifestations and highlight the importance of systematically evaluating nonmotor symptoms in clinical practice.