Seyyid Bey ve Thomas W. Arnold'un Hilafet Hakkındaki Görüşlerinin Karşılaştırılması
A Comparison of Seyyid Bey and Thomas W. Arnold's views on the Caliphate
- Tez No: 1018690
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ERŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Arnold, Thomas Walker, Cumhuriyet Dönemi, Hilafet, Meşruiyet, Oryantalist, Saltanat, Seyyid Bey, İslam medeniyeti, İslam tarihi, Arnold, Thomas Walker, Republican Period, Legitimacy, Orientalist, Sovereignty, Seyyid Bey, Islamic civilization, Islamic history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
Özet
Hilafet kurumu, İslam medeniyetinin en önemli kurumlarından biri olarak uzun yıllar boyunca varlığını sürdürmüştür. 3 Mart 1924'te TBMM Hükümeti tarafından kaldırılmak istenmesiyle hilafetin mahiyeti ve meşruiyeti tartışma konusu olmuştur. Bu kritik dönemde hem İslam dünyasında hem de Batı dünyasında bu konu üzerine çeşitli eserler kaleme alınmıştır. Hilafetin kaldırılmasına ilişkin kanun teklifinin TBMM'de görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmasıyla tanınan Usûl-i Fıkıh müderrisi, hukukçu ve devlet adamı Seyyid Bey ve aynı yıl yayınlanan“The Caliphate”adlı eseriyle dikkatleri üzerine çeken İngiliz Oryantalist Thomas W. Arnold, dönemin öne çıkan isimleri arasında yer almıştır. Bu çalışma, her iki yazarın hilafet kurumu hakkındaki görüşlerini ortaya koyup karşılaştırarak, kurumun mahiyetini, meşruiyetini ve sınırlandırılmasını ele almaktadır. Çalışma giriş, üç ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi, kaynakları ve kapsamı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Seyyid Bey'in hayatı ve çalışmamıza konu olan eserleri ile hilafet hakkındaki görüşleri, İkinci bölümde Thomas W. Arnold'un hayatı, eserleri ve hilafet hakkındaki görüşleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde bu yazarların hilafet hakkındaki görüşleri ortak başlıklar altında belirlenerek karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise araştırma çerçevesinde ulaşılan sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The institution of the Caliphate has endured for many years as one of the most significant institutions of Islamic civilization. When the government of the Grand National Assembly sought to abolish it on 3 March 1924, the nature and legitimacy of the Caliphate became a matter of debate. During this critical period, various works were written on the subject in both the Islamic world and the Western world. Seyyid Bey, a professor of Usûl al-Fiqh, jurist and statesman, who is known for his speech delivered during the debate on the bill to abolish the Caliphate in the TBMM, and the British Orientalist Thomas W. Arnold, who attracted attention with his work“The Caliphate”published in the same year, were among the prominent figures of the era. This study analyses the nature, legitimacy and process of the abolition of the Caliphate institution by presenting and comparing the views of Seyyid Bey and Arnold on the matter. The study consists of an introduction, three main chapters and a conclusion. The introduction provides information on the subject, purpose, methodology, sources and scope of the research. The first chapter examines Seyyid Bey's life, his works which form the subject of this study and his views on the Caliphate, whilst the second chapter examines Thomas W. Arnold's life, his works and his views on the Caliphate. In the third chapter, the views of these authors on the Caliphate are identified under common headings and evaluated in a comparative manner. The conclusion section presents the results reached within the framework of the research.