Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 18-65 yaş arası evcil hayvan sahibi olan ve olmayan bireylerde depresyon düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of depression levels between individuals aged 18–65 with and without pet ownership who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic
- Tez No: 1018691
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEMRA DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Evcil hayvan sahipliği, depresyon, Beck Depresyon Ölçeği, Lexington Evcil Hayvanlara Bağlanma Ölçeği, aile hekimliği, Pet ownership, depression, Beck Depression Inventory, Lexington Attachment to Pets Scale, family medicine
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Melisa YILDIRIM, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne Başvuran 18-65 Yaş Arası Evcil Hayvan Sahibi Olan ve Olmayan Bireylerde Depresyon Düzeylerinin Karşılaştırılması, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, 2026 Amaç: Bu çalışma, Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran bireylerde evcil hayvan sahipliği ile depresyon düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel ve tanımlayıcı çalışmaya, 1 Temmuz 2025 – 2 Ocak 2026 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 232 birey dahil edilmiştir. Veriler Sosyodemografik Veri Formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Lexington Evcil Hayvanlara Bağlanma Ölçeği (LEHBÖ) aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Evcil hayvan sahibi olmayan bireylerin BDÖ puanlarının, sahip olanlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı (p=0,010). Depresyon düzeyi ile evcil hayvan sahipliği arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0,007). Evcil hayvan sahipliği oranı minimal depresyon grubunda daha yüksekken, hafif ve orta depresyon gruplarında daha düşüktü. Evcil hayvana sahip katılımcılarda BDÖ ve LEHBÖ puanları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde anlamlı bir korelasyon saptanmadı (r=0,032; p=0,732). Sonuç: Evcil hayvan sahipliği ile depresyon düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş olup, evcil hayvan sahibi olmayan bireylerde depresyon düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Minimal depresyon grubunda sahipliğin daha yüksek olması, evcil hayvan sahipliğinin daha düşük depresyon düzeyleri ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, evcil hayvana bağlanma düzeyi ile depresyon puanları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bulgular, evcil hayvan sahipliğinin ruh sağlığı ile ilişkili olabileceğini ve aile hekimliğinde psikososyal değerlendirmede dikkate alınmasının yararlı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Melisa YILDIRIM, Comparison of Depression Levels Between Individuals Aged 18–65 With and Without Pet Ownership Who Applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Medical Specialty Thesis, 2026 Objective: This study aims to evaluate the relationship between pet ownership and depression levels among individuals applied to the Family Medicine Outpatient Clinic. Materials and Methods: A total of 232 individuals who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine between July 1, 2025 and January 2, 2026 were included in this cross- sectional and descriptive study. Data were collected using a Sociodemographic Data Form, the Beck Depression Inventory (BDI), and the Lexington Attachment to Pets Scale (LAPS). Results: It was found that BDI scores of individuals without pet ownership were statistically significantly higher compared to those with pet ownership (p=0.010). A significant relationship was observed between depression level and pet ownership (p=0.007). The rate of pet ownership was higher in the minimal depression group, whereas it was lower in the mild and moderate depression groups. In participants with pet ownership, no statistically significant correlation was found between BDI and LAPS scores (r=0.032; p=0.732). Conclusion: A significant relationship was found between pet ownership and the level of depression, and depression levels were observed to be higher in individuals without pet ownership. The higher rate of pet ownership in the minimal depression group suggests that pet ownership may be associated with lower levels of depression. However, no significant relationship was found between the level of attachment to pets and depression scores. The findings indicate that pet ownership may be associated with mental health and may be useful to consider in psychosocial assessments in family medicine.