Hareket hastalığı duyarlılığının visuo-vestibüler refleks yanıtları ve santral supresyon üzerine etkisi: SHIMP, VVOR, VORS ve sakkadometri ile deneysel bir inceleme
Effects of motion sickness susceptibility on visuo-vestibular reflex responses and central suppression: An experimental study using SHIMP, VVOR, VORS, and saccadometry
  1. Tez No: 1018707
  2. Yazar: ÖZLEM DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN GÖKÇEN KESİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hareket hastalığı, Motion sickness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Hareket hastalığı, gerçek veya sanal hareket uyaranlarına maruz kalma sırasında ortaya çıkan vestibüler, otonomik ve bilişsel semptomlarla karakterize bir sendromdur. Günümüzde tanı büyük ölçüde öznel bildirimlere dayanmakta olup, altta yatan nörofizyolojik mekanizmaların ortaya konulmasına yönelik objektif değerlendirme yöntemlerine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışma, hareket hastalığında vestibülo-okülomotor sistemin periferik ve santral bileşenlerini birlikte değerlendirerek potansiyel objektif biyobelirteçlerin araştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 18–35 yaş aralığında 25 hareket hastalığı bulunan ve 23 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 48 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar sanal gerçeklik maruziyeti öncesi ve sonrasında sakkadometri, sakkad testi, Head Impulse Paradigm (HIMP), Suppression Head Impulse Paradigm (SHIMP), visually enhanced vestibulo-ocular reflex (vVOR) ve vestibulo-ocular reflex suppression (VORs) testleri ile değerlendirilmiştir. Ayrıca Hareket Hastalığı Duyarlılık Anketi Kısa Formu, Simülatör Hastalığı Anketi ve Görsel Analog Skala uygulanmıştır. Vestibülo-okülomotor değerlendirmede özellikle SHIMP parametreleri ve antisakkad performansında anlamlı değişiklikler saptanırken, HIMP, vVOR ve VORs parametreleri büyük ölçüde korunmuştur. Keşifsel faktör analizi; periferik vestibüler refleksler, vestibüler baskılama ve sakkadik yürütücü kontrol süreçlerinin farklı ancak ilişkili nörofizyolojik boyutlar oluşturduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak hareket hastalığının yalnızca periferik vestibüler sistem ile açıklanamayacağı; vestibüler baskılama, vestibülo-okülomotor entegrasyon ve bilişsel kontrol süreçlerini içeren çok boyutlu bir yapıya sahip olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Motion sickness is a syndrome characterized by vestibular, autonomic, and cognitive symptoms that occur during exposure to real or virtual motion stimuli. Currently, its diagnosis relies largely on subjective reports, highlighting the need for objective assessment methods to elucidate the underlying neurophysiological mechanisms. This study was conducted to investigate potential objective biomarkers by evaluating both the peripheral and central components of the vestibulo-oculomotor system in individuals with motion sickness. A total of 48 participants aged 18–35 years, including 25 individuals with motion sickness and 23 healthy controls, were enrolled in the study. Participants were assessed before and after virtual reality (VR) exposure using saccadometry, the saccade test, the Head Impulse Paradigm (HIMP), the Suppression Head Impulse Paradigm (SHIMP), the Visually Enhanced Vestibulo-Ocular Reflex (vVOR), and the Vestibulo-Ocular Reflex Suppression (VORs) test. In addition, the Motion Sickness Susceptibility Questionnaire–Short Form, Simulator Sickness Questionnaire, and Visual Analog Scale were administered. Vestibulo-oculomotor assessment revealed significant changes particularly in SHIMP parameters and antisaccade performance, whereas HIMP, vVOR and VORs parameters remained largely preserved. Exploratory factor analysis demonstrated that peripheral vestibular reflexes, vestibular suppression mechanisms, and saccadic executive control processes represent distinct yet related neurophysiological dimensions. In conclusion, motion sickness cannot be explained solely by peripheral vestibular system dysfunction. Rather, it appears to be a multidimensional condition involving vestibular suppression, vestibulo-oculomotor integration, and cognitive control processes.