VERTEBRA CERRAHİSİ YAPILAN HASTALARDA FARKLI EKSPİRASYON SONU POZİTİF BASINÇ (PEEP) DEĞERLERİNİN OPTİK SİNİR KILIF ÇAPI ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
  1. Tez No: 1018706
  2. Yazar: SULTAN KARAŞAH YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİDE HANDE ŞAHİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kafa içi basınç, optik sinir kılıf çapı, PEEP, ultrasonografi, vertebra cerrahisi, Optical neural coating diameter
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, vertebra cerrahisi geçiren hastalarda pron pozisyonda uygulanan farklı pozitif ekspirasyon sonu basınç (PEEP) değerlerinin, kafa içi basıncının noninvaziv bir göstergesi olarak kabul edilen optik sinir kılıf çapı (OSKÇ) üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif randomize klinik çalışmaya, vertebra cerrahisi uygulanacak 18–75 yaş aralığında 105 hasta dahil edildi. Hastalar uygulanan PEEP düzeyine göre 5 cmH₂O (Grup 1, n=46) ve 10 cmH₂O (Grup 2, n=59) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara standart genel anestezi uygulandı. Optik sinir kılıf çapı (OSKÇ) ölçümleri ultrasonografi ile entübasyon öncesi ve ekstübasyon sonrası değerlendirildi. Ayrıca perioperatif hemodinamik parametreler ve oksijen satürasyonu kaydedildi. Bulgular: Gruplar; antropometrik özellikler, cinsiyet dağılımı ve ASA fiziksel durum sınıflamaları açısından benzer özellik göstermekteydi. Ekstübasyon sonrası OSKÇ değerlerinde her iki grupta da artış gözlenmiştir. PEEP 10 grubunda daha yüksek OSKÇ değerleri saptanmış olmakla birlikte, değişim miktarı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Hemodinamik değerlendirmede sistolik arter basıncı açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmezken, diyastolik arter basıncı ve ortalama arter basıncı değerlerinin, indüksiyon sonrası ve pron pozisyon dönemlerinde PEEP 10 grubunda anlamlı olarak daha düşük olduğu görülmüştür. Ayrıca kalp hızı ve oksijen satürasyonu düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada, vertebra cerrahisi geçiren hastalarda 10 cmH₂O düzeyine kadar uygulanan PEEP'in OSKÇ'de klinik olarak anlamlı bir artışa yol açmadığı saptandı. Bu bulgular, orta düzey PEEP uygulamalarının OSKÇ temelinde intrakraniyal basınç artışı lehine belirgin bir bulgu oluşturmadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of different levels of positive end-expiratory pressure (PEEP) applied in the prone position on optic nerve sheath diameter (ONSD), which is considered a noninvasive indicator of intracranial pressure, in patients undergoing vertebral surgery. Materials and Methods: This prospective randomized clinical study included 105 patients aged 18–75 years undergoing vertebral surgery. Patients were divided into two groups according to the applied PEEP level: 5 cmH₂O (Group 1, n=46) and 10 cmH₂O (Group 2, n=59). Standard general anesthesia was administered to all patients. Optic nerve sheath diameter (ONSD) measurements were performed using ultrasonography before intubation and after extubation. Perioperative hemodynamic parameters and oxygen saturation were also recorded. Results: The groups were comparable in terms of anthropometric characteristics, sex distribution, and ASA physical status classifications. An increase in optic nerve sheath diameter (ONSD) values was observed in both groups after extubation. Although higher ONSD values were detected in the PEEP 10 group, no statistically significant difference was found between the groups in terms of the magnitude of change. In the hemodynamic assessment, no significant difference was observed between the groups regarding systolic arterial pressure, whereas diastolic arterial pressure and mean arterial pressure values were significantly lower in the PEEP 10 group during the post-induction and prone-position periods. In addition, no statistically significant differences were detected between the groups in terms of heart rate and oxygen saturation levels. Conclusion: In this study, PEEP applied up to 10 cmH₂O did not result in a clinically significant increase in ONSD in patients undergoing spinal surgery. These findings suggest that moderate levels of PEEP do not provide clear evidence of increased intracranial pressure based on ONSD measurements.