Kadınların jinekolojik kanserden korunma bilgi düzeyleri ile kansertaramalarına yönelik tutumları arasındaki ilişki
Women's gynaecological cancer prevention knowledge levels and cancerthe relationship between attitudes towards screening
  1. Tez No: 1018721
  2. Yazar: SEFA BENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE BEKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Sağlık Eğitimi, Midwifery, Obstetrics and Gynecology, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi düzeyi, Jinekoloji, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi, Tutum ölçekleri, Level of knowledge, Gynecology, Attitude scales
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma kadınların jinekolojik kanserden korunma bilgi̇ düzeyleri̇ ile kanser taramalarına yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı kesitsel türde yapılmıştır. Örneklemi 30 Haziran-30 Eylül tarihleri arasında Tokat Merkez 75. Yıl Aile Sağlığı Merkezi'nde araştırmaya alınma kriterlerini sağlayan 384 kadın oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Jinekolojik Kanserlerden Korunma Bilgi Ölçeği, Kanser Taramalarına Yönelik Tutum Ölçeği-Kısa Formu ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda kadınların Jinekolojik Kanserden Korunma Bilgi Ölçeği toplam puan ortalaması 24,64±4,14; Kanser Taramalarına Yönelik Tutum Ölçeği-Kısa Formu toplam puan ortalaması ise 68,13±7,42 olarak saptanmıştır. Kadınların jinekolojik kanserden korunma bilgi düzeyleri ile kanser taramalarına yönelik tutumları arasında çok zayıf düzeyde, pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r=0,109; p=0,033). Buna göre kadınların jinekolojik kanserden korunma bilgi düzeyleri arttıkça, kanser taramalarına yönelik tutumlarının da olumlu yönde arttığı görülmüştür. Ayrıca; 45 yaş ve üzeri olma, sağlık güvencesine sahip olma, düzenli egzersiz yapma, kronik hastalık varlığı, çocuk sayısının fazla olması, düzenli Pap smear testi yaptırma ve kendi kendine meme muayenesi yapma gibi değişkenlerin kadınların jinekolojik kanserden korunma bilgi düzeylerini anlamlı derecede yükselttiği saptanmıştır. Sonuç olarak, kadınların kanser taramalara yönelik tutumlarının geliştirilmesinin, kanserden korunma bilgi seviyelerini artırmada kritik bir rol oynadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This descriptive cross-sectional study aimed to examine the relationship between women's knowledge levels regarding gynecological cancer prevention and their attitudes towards cancer screenings. The sample consisted of 384 women meeting the inclusion criteria, surveyed at the Tokat Central 75th Year Family Health Center between June 30 and September 30. Data were collected using a Personal Information Form, the Gynecological Cancer Prevention Knowledge Scale, and the Cancer Screening Attitude Scale-Short Form. The results showed that the mean total score on the Gynecological Cancer Prevention Knowledge Scale was 24.64±4.14, and the mean total score on the Cancer Screening Attitude Scale-Short Form was 68.13±7.42. A very weak, positive, and statistically significant correlation was found between women's knowledge levels regarding gynecological cancer prevention and their attitudes towards cancer screenings (r=0.109; p=0.033). Accordingly, it was observed that as women's knowledge levels regarding gynecological cancer prevention increased, their attitudes towards cancer screenings also improved positively. Furthermore, variables such as being 45 years of age or older, having health insurance, regular exercise, the presence of chronic diseases, having many children, undergoing regular Pap smear tests, and performing self-breast examinations were found to significantly increase women's knowledge levels regarding gynecological cancer prevention. In conclusion, it was determined that improving women's attitudes towards cancer screenings plays a critical role in increasing their knowledge levels regarding cancer prevention.