Kastamonu ilindeki üniversite ve il halk kütüphanesinden ödünç alınan materyallere ilişkin kullanıcı profillerinin sosyal ağ analizi (2020-2024)
Social network analysis of user profiles regarding materials borrowed from university and provincial public libraries in kastamonu province (2020-2024)
  1. Tez No: 1018836
  2. Yazar: RIDVAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİD DERVİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Derme, Halk kütüphaneleri, Kastamonu, Sosyal ağ analizi, Üniversite kütüphaneleri, Public libraries, Kastamonu, Social network analysis, University libraries
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Toplumsal bilgi tüketim alışkanlıklarını anlamak, bireylerin kütüphanelerden yararlanma pratiklerinin incelenmesiyle mümkün olmaktadır. Halk ve üniversite kütüphaneleri, toplumun farklı kesimlerine hizmet sunan kurumlar olarak kullanıcı davranışlarının analizine dair önemli veriler barındırmaktadır. Sosyal Ağ Analizi (SAA), kullanıcı ve kütüphane kaynakları arasındaki etkileşimlerin yapısını ve dinamiklerini anlamlandırmada işlevsel bir metodolojik bakış açısı sunmaktadır. Bu çalışma, Kastamonu ilinde kütüphane materyallerinin ödünç alınma süreçleri üzerinden, kütüphane kullanım eğilimlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ödünç alınan materyallerin yapısı ve içeriği üzerinden, kullanıcıların materyal tercihleri ile kurulan ilişkisel ağlar incelenmiştir. Araştırma kapsamında, kimlik belirleyici kişisel veriler kullanılmamış; anonimleştirilmiş yaş grubu, cinsiyet ve kullanıcı statüsü gibi kategorik değişkenler temelinde kütüphane kullanım örüntüleri analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, Kastamonu'daki iki kütüphanenin 2020-2024 ödünç verileriyle sınırlı olup Türkiye geneli için doğrudan genellenemese de karşılaştırmalı çalışmalar için örnek teşkil edebilecektir. Araştırma, 2020-2024 yılları arasında Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Kastamonu 100. Yıl İl Halk Kütüphanesinden gerçekleştirilen 7.000'i aşkın ödünç alma işlemini kapsamaktadır. Veri setinin çalışılabilir kılınması adına, en fazla ödünç alınan materyaller üzerinden sınırlandırma uygulanmıştır. Gephi ve Cytoscape yazılımları aracılığıyla gerçekleştirilen derece, arasındalık ve yakınlık gibi merkeziyet analizleri, kütüphane kullanıcılarının karakteristik özellikleri doğrultusunda farklılaşan davranış modellerini ortaya koymuştur. Çalışma, bu bulgular ışığında kütüphane yönetimleri için kullanıcı odaklı derme geliştirme ve hizmet politikalarının oluşturulmasında stratejik bir referans sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Understanding the patterns of social information consumption is possible through examining individuals' library usage practices. Public and university libraries, as institutions serving diverse segments of society, contain significant data regarding the analysis of user behavior. Social Network Analysis (SNA) offers a functional methodological perspective in making sense of the structure and dynamics of the interactions between users and library resources. This study aims to analyze library usage trends through the borrowing processes of library materials in the province of Kastamonu. The relational networks established by users' material preferences were examined based on the structure and content of the borrowed materials. Within the scope of the research, personally identifiable data were not used; instead, library usage patterns were analyzed based on anonymized categorical variables such as age group, gender, and user status. The obtained data are limited to the 2020-2024 borrowing records of two libraries in Kastamonu, and although they cannot be directly generalized to the whole of Turkey, they can serve as a model for comparative studies. The research covers over 7,000 borrowing transactions carried out at the Kastamonu University Central Library and the Kastamonu 100th Year Provincial Public Library between 2020 and 2024. In order to make the dataset manageable, a limitation was applied based on the most frequently borrowed materials. Centrality analyses—such as degree, betweenness, and closeness—conducted using Gephi and Cytoscape software revealed behavior models that differentiate according to the characteristic features of the library users. In light of these findings, the study provides a strategic reference for library administrations in creating user-oriented collection development and service policies.