Dijital Hikâyelerin İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Yaratıcı Yazma Becerilerine ve Yazma Motivasyonlarına Etkisi
The Effect of Digital Stories on the Creative Writing Skills and Writing Motivation of Fourth-Grade Elementary School Students
  1. Tez No: 1018891
  2. Yazar: ÖZGE ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM DEMİRBAŞ SUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital öyküleme, Yaratıcı yazma, Digital storytelling, Creative writing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, dijital hikâyeler kullanılarak ilkokul öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerinin geliştirilmesi ve yazma eylemine yönelik motivasyonlarında artışın sağlanması amaçlanmıştır. Araştırma, nicel araştırma yaklaşımlarından yarı deneysel desen modeli ile tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Millî Eğitim Bakanlığı bünyesine bağlı okullarda öğrenim gören öğrenciler oluştururken çalışmanın örneklemi Kayseri ili Talas ilçesinde bulunan bir okulda öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşmuştur. Araştırmada kullanılacak olan dijital hikâyeler belirlenirken Türkçe ders kitabı esas alınmıştır ve toplamda sekiz adet dijital hikâye belirlenmiştir. Araştırma sürecinde başlanmadan önce oluşabilecek aksaklıkların önceden belirlenip giderilmesi için pilot uygulama gerçekleştirilmiştir. Araştırma pilot uygulama hariç on haftada tamamlanmıştır. Uygulama sürecinde deney grubunda yer alan öğrencilerle dijital hikâye temelli öğretim sürdürülürken kontrol grubunda mevcut program uygulanmaya devam etmiştir. Süreçte her iki grupta yer alan öğrencilere uygulama öncesi ve sonrasında üç farklı hikâye haritasıyla üçer tane hikâye yazdırılmıştır. Öğrencilerin süreç öncesi ve sonrası yazma motivasyonlarının belirlenmesi için“Yazma Motivasyonu Ölçeği”, yaratıcı yazma becerilerini belirlemek için ise“Yaratıcı Yazma Rubriği”kullanılmıştır. Araştırma kapsamındaki veriler SPSS istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sürecine ilk olarak normallik analizleri yapılarak başlanmıştır. Ardından deney ve kontrol gruplarının ön test ve son test puanlarının analizi kapsamında; grupların kendi içinde ve gruplar arasındaki farkları belirlemek amacıyla t testlerinden yararlanılmıştır. Yapılan karşılaştırmalı t testleri sonucunda; dijital hikâyelerin deney grubundaki öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerinde anlamlı bir gelişme sağladığı, yazma motivasyonlarını artırdığı saptanmıştır. Bu doğrultuda yazma eğitiminde öğrencilerin derse karşı olan ilgi ve motivasyonlarını artırmak amacıyla eğitim teknolojilerinin öğretim sürecine etkili şekilde entegre edilmesi; sınıf öğretmenlerinin bu araçları etkili şekilde kullanabilmeleri için mesleki gelişimlerinin desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to develop the creative writing skills of elementary school students and to increase their motivation toward writing through the use of digital stories. The study was designed using a quasi-experimental design, one of the quantitative research approaches. The study group consisted of students attending schools under the Ministry of National Education, while the sample comprised students attending a school in the Talas district of Kayseri province. The digital stories to be used in the study were selected based on a Turkish language textbook, and a total of eight digital stories were identified. A pilot study was conducted prior to the main research phase to identify and resolve any potential issues in advance. Excluding the pilot study, the research was completed in ten weeks. During the implementation phase, digital story-based instruction was conducted with students in the experimental group, while the control group continued with the existing curriculum. During the process, students in both groups were asked to write three stories using three different story maps, both before and after the intervention. The“Writing Motivation Scale”was used to determine students' writing motivation before and after the process, while the“Creative Writing Rubric”was used to assess their creative writing skills. The data collected for this study were analyzed using the SPSS statistical software package. The analysis began with normality tests. Subsequently, as part of the analysis of the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups, t-tests were used to determine differences within and between the groups. The results of the comparative t-tests revealed that digital stories led to a significant improvement in the creative writing skills of students in the experimental group and increased their motivation to write. In this regard, it is recommended that educational technologies be effectively integrated into the teaching process to increase students' interest and motivation in writing instruction, and that professional development be provided to help classroom teachers use these tools effectively.