Ana bitkilere uygulanan çinko oksit nanopartiküllerinin (ZnO NP) soğanda bitki gelişimi ve haploid embriyo uyartımına etkisi
The effect of zinc oxide nanoparticles (ZnO NP) applied to parent plants on plant development and haploid embryo inductions in onion
  1. Tez No: 1018892
  2. Yazar: YAREN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAİKA YARALI KARAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Allium cepa, Nanopartiküller, Soğan, Allium cepa, Nanoparticles, Onion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Tarımda kullanılan biyoteknolojilere, nanoteknoloji ve nanomalzemelerin eklenmesi, tarıma yeni bir boyut kazandırmıştır. Tarımsal nanoteknolojide en çok kullanılan nanopartiküllerin başında çinko oksit (ZnO) NP'leri gelmektedir. Bu çalışmada ilk defa ana bitkilerin yetiştirilmesi sırasında nano gübre olarak uygulanan ZnO NP'lerin ginogenik embriyo uyartımına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bitkisel materyal olarak uzun gün soğan çeşitleri olan Delfos, Nun 7194 F1 ile Suluova genotipi kullanılmıştır. Araştırmada nano gübre olarak uygulanan ZnO NP'lerinin haploid embriyo uyartımına etkisini belirlemek amacıyla soğan başlarının dikiminden 25, 40 ve 55 gün sonra ana bitkilere yapraktan 7 farklı dozda (0-20-40-60-80-100-120 mg L-1) ZnO NP uygulaması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar ZnO NP'lerinin düşük dozlarının soğanda morfolojik özellikler üzerine olumlu etkisinin olduğunu ortaya çıkartmıştır. 60 mg L⁻¹ ZnO NP uygulaması, genel olarak bitki gelişim parametreleri açısından en yüksek değerlerin elde edilmesini sağlamıştır. Buna karşılık, 80 mg L⁻¹ dozu, Delfos ve Nun 7194 çeşitlerinde özellikle yaprak uzunluğu ve bazı çiçeklenme özellikleri bakımından daha etkili bulunmuştur. Nun 7194 çeşidinde maksimum yaprak genişliği 100 mg L⁻¹ dozunda elde edilmiştir. Bu bulgular, optimum ZnO NP konsantrasyonunun genotip ve incelenen özelliğe bağlı olarak değiştiğini ortaya koymakla birlikte, genel değerlendirmede 60 mg L⁻¹ ZnO NP uygulamasının daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu konsantrasyon, in vitro ginogenezis etkinliğini de artırmış; kök ve sürgün gelişimi gösteren toplam sekiz olası ginogenetik bitkicik elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The incorporation of nanotechnology and nanomaterials into biotechnological practices used in agriculture has introduced a new dimension to agricultural production. Among the nanoparticles most commonly used in agricultural nanotechnology are zinc oxide (ZnO) nanoparticles. This study, for the first time, aimed to determine the effect of ZnO NPs applied as a nano-fertilizer during donor plant cultivation on gynogenic embryo induction. Long-day onion cultivars Delfos, Nun 7194 F₁, and the Suluova genotype were used as plant material. To evaluate the effects of ZnO nanoparticles, seven different concentrations (0, 20, 40, 60, 80, 100, and 120 mg L⁻¹) were foliar-applied to donor plants at 25, 40, and 55 days after bulb planting. The results demonstrated that low concentrations of ZnO nanoparticles had positive effects on morphological traits in onion. The application of ZnO nanoparticles at 60 mg L⁻¹ generally promoted high performance across most vegetative growth parameters. However, a concentration of 80 mg L⁻¹ was found to be more effective in enhancing leaf length and certain flowering-related traits, particularly in cv. Delfos and cv. Nun 7194. In contrast, the highest leaf width in cv. Nun 7194 was achieved at 100 mg L⁻¹, indicating a genotype-specific response to increasing nanoparticle doses. Overall, the results suggest that the optimal concentration of ZnO NPs is genotype- and trait-dependent, with 60 mg L⁻¹ consistently showing the most pronounced positive effects across multiple parameters. Notably, this concentration significantly enhanced in vitro gynogenesis efficiency, yielding eight putative gynogenic plantlets with well-developed roots and shoots.