20. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE CAMIN KAVRAMSAL VE ESTETİK OLARAK İNCELENMESİ
A CONCEPTUAL AND AESTHETIC EXAMINATION OF GLASS FROM THE 20TH CENTURY TO THE PRESENT
  1. Tez No: 1018920
  2. Yazar: TANAY TOYGUN YUMUŞAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cam sanatı, Çağdaş sanat, Glass art
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik-Cam Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez, 20. yüzyıldan günümüze camın çağdaş sanat bağlamındaki kavramsal ve estetik konumunu incelemektedir. Cam, tarihsel süreçte çoğunlukla işlevsel, dekoratif ve teknik özellikleri üzerinden değerlendirilmiş ancak 20. yüzyıldan itibaren çağdaş sanat içerisinde yalnızca fiziksel nitelikleriyle değil, algısal, kültürel ve kavramsal boyutlarıyla da ele alınmaya başlanmıştır. Bu çalışma, camın sanat alanında uzun süre zanaat, dekoratif sanatlar ve teknik üretim bağlamında değerlendirilmiş olmasına karşın, çağdaş sanat pratiklerinde güçlü bir estetik ve kavramsal ifade potansiyeli taşıdığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tez kapsamında camın tarihsel gelişimi, optik özellikleri, biçimsel olanakları, malzeme niteliği ve çağdaş sanat yapıtlarında üstlendiği bağlamsal işlev birlikte değerlendirilmiştir. Kırılma, geçirgenlik, yansıma ve dispersiyon gibi optik özellikler yalnızca fiziksel nitelikler olarak ele alınmamış, bu özelliklerin izleyici algısı, mekânsal deneyim ve yapıtın anlam katmanları üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Çalışmada literatür taraması, seçili eserlerin analizi ve uygulama temelli üretim birlikte kullanılmış, değerlendirmelerde sanat tarihi, çağdaş sanat kuramı, heykel, mimari, tasarım ve sosyoloji alanlarından yararlanılmıştır. Bulgular, camın çağdaş sanat bağlamında teknik bir üretim malzemesi olmasının yanında optik özellikleri, malzeme niteliği ve bağlamsal kullanımı aracılığıyla izleyici algısını yönlendirebilen, mekânsal deneyimi dönüştürebilen ve çok katmanlı anlam ilişkileri kurabilen bir ifade aracı olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the conceptual and aesthetic position of glass in contemporary art from the twentieth century to the present. Throughout history, glass has largely been evaluated in terms of its functional, decorative, and technical qualities; however, since the twentieth century, it has increasingly been addressed within contemporary art not only through its physical properties but also through its perceptual, cultural, and conceptual dimensions. This study argues that, although glass has long been associated with craft, decorative arts, and technical production, it possesses a strong aesthetic and conceptual potential within contemporary artistic practices. Within the scope of the thesis, the historical development of glass, its optical properties, its formal possibilities, its material character, and its contextual function within contemporary artworks are examined together. Optical properties such as refraction, transmission, reflection, and dispersion are not treated merely as physical characteristics; rather, the study discusses how these properties shape viewer perception, spatial experience, and the layers of meaning produced by the artwork. The research combines literature review, analysis of selected artworks, and practice-based production, while also drawing on art history, contemporary art theory, sculpture, architecture, design, and sociology. The findings suggest that, within contemporary art, glass should be understood not merely as a technical material of production, but as an expressive medium capable of directing perception, transforming spatial experience, and generating multilayered relations of meaning through its optical properties, material character, and contextual use.