Friedrich Wilhelm Nietzsche felsefesinde yaşam-sanat ilişkisi
The relaton between life and art in Friedrich Wilhelm Nietzsche philosophy
  1. Tez No: 1018934
  2. Yazar: LEYLA KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Nietzsche, Yaşam, Sanat, Nihilizm, Dionysos, Apollon, Nietzsche, Life, Art, Nihilsim, Dionysus, Apollon
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET FRIEDRICH WILHELM NIETZSCHE FELSEFESİNDE YAŞAM-SANAT İLİŞKİSİ Bu çalışmada, Friedrich Nietzsche'nin düşüncesinde yaşam-sanat ilişkisi incelenmiştir. Varoluşun haklı çıkarılmasını problem olarak gören Nietzsche, filolog kimliğiyle, tarihsel ve zamansal bağlamda değişen kavramları soykütük yöntemiyle incelemiştir. Bu yöntem, ona, şeylere ad veren ve kavramlaştıran insanın yaşamı estetik bir kurguyla da dönüştürebilmenin imkanına sahip olduğunu göstermiştir. Nietzsche, bu tespitin ardından, felsefenin dilini mitopoetik bir dile çevirerek, varoluşu, evreni, modern insanın zihinsel konformizmini alt üst eden bir tarzda açıklamıştır. Yaşam, güç istencinin yorum ve değerlendirmeler ağıyla örülü bir ilişkisellik bütünüdür. Bu ilişkisellik, güçlü insanların eylemleriyle kurulduğunda, yaşamda, çocuk masumiyetinin unutuşu, oyunu ve amor fati hakimdir. Yaşama alacaklı gibi davranan hınç insanının zayıf yorumlarının egemenliğinde ise, yaşamda boşunalığın ve hiçliğin sesi çın çın ötecektir. Bu durum nihilizmin alarmıdır. Nihilizmin alt edilmesi ve yaşamın haklı çıkarılması için, Apollon ve Dionysos'un doğadaki dilini yakalamak en önemli insan başarısıdır. Bu dil, varlığın en derin uçurumunun sesi, doğanın tınısıdır. Bu tını ise, mitler ve onu doğuran Dionysosçu müziktir. Müzik ve mitlerle en kötü yaşam dahi estetik bir fenomen olarak kurgulanacak ve bunu yapma cesareti gösteren insan da kendi yazgısının zarlarını rastlantı masasına atacaktır. Bu eylemiyle yaşamın trajedisini mitopoetik bir perspektiften onaylayacak, varoluş saatinin akrebini hep amor fatiye kuracaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATON BETWEEN LIFE AND ART IN FRIEDRICH WILHELM NIETZSCHE PHILOSOPHY In this study the relationship between life and art in Friedrich Nietzsche's thought is analysed. Nietzsche who sees the justification of as a problem, analysed the concept that change in historical and temporal context with the genelogical method with his philologist identy. This method showed him that man, who names and conceptualises things, has the possibility of transforming life with an aestetic fiction. Following this determation, Nietzsche turned the language of philosophy into a mythopoetic language and explained existence and the universe in an way that overturned the mental conformisim of modern man. Life ise whole of relationality woven with the web of interpretations and evaluations of the will to power. When this relationality is established through the actions of powerful people, life is dominated by the forgetfulness, play and amorphousness of child innocence. When life is dominated by the weak interpretations of the people of resentment who treat life as a cridetor, the sound of futility an nothingness will ring out in life. This is the alarm of nihilism. In order to overcome nihilism and justify life, the most important human achievement is to cath the language of Apollo and Dionysus in nature. This language is the voice of the deepest abyys of existence the timbre of nature. This timbre is the myths and the Dionysian music that gave birth to it. With music and myths, even the worst life will be constructed as an aesthetic phenomenon, and the man who dares to do so will throw the dice of his own destinity on the table of chance. With this act, he will affirm the tragedy of life from a mythopoetic perspektive, always setting the hour hand of the clock of existence to amorfaith.