Kobalt esaslı soft manyetik malzemenin üretimi, karakterizasyonu ve emı kalkanlama performansının araştırılması
Investigation of the production, characterization, and emi shielding performance of a cobalt-based soft magnetic material
- Tez No: 1018938
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH KILIÇASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik girişim, Electromagnetic interference
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez çalışmasında, kobalt esaslı yumuşak manyetik bir malzemenin üretimi, yapısal/manyetik karakterizasyonu ve X-band (8–12 GHz) frekans aralığında elektromanyetik girişim (EMI) kalkanlama performansı incelenmiştir. Çalışma kapsamında Co75Fe14Si7.5B3.5 bileşimine sahip alaşım, vakum indüksiyon ergitme yöntemiyle sentezlenmiş, ardından hızlı katılaştırma (eriyik eğirme) yöntemi ile şerit formunda üretilmiştir. Elde edilen şeritler iki aşamalı mekanik öğütme ve eleme işlemleriyle toz formuna dönüştürülmüştür. EMI ölçümleri için toz numuneler, tek ve çok katmanlı konfigürasyonlarda hazırlanmış, numune mimarisinde katman sayısı etkisini değerlendirmek üzere kontrollü katmanlama yaklaşımı uygulanmıştır. Ayrıca, yüzey iletkenliğini ve kalkanlama davranışını etkilemesi beklenen grafit uygulaması numune hazırlama sürecine dâhil edilmiştir. Numunelerin EMI kalkanlama etkinliği vektör ağ analizörü (VNA) kullanılarak X-band aralığında saçılma parametreleri üzerinden belirlenmiş, toplam kalkanlama etkinliği ile yansıma ve soğurma katkıları ayrıştırılarak değerlendirilmiştir. Malzemenin mikroyapısı ve morfolojisi optik mikroskop ve SEM ile incelenmiş, faz/yapı özellikleri XRD ile belirlenmiş, soft manyetik davranış VSM ölçümleriyle ortaya konmuş ve mekanik özellikler mikrosertlik testleriyle desteklenmiştir. Elde edilen bulgular, üretim yöntemi ve numune formunun yanı sıra katmanlı mimarinin, malzemenin manyetik özellikleriyle birlikte EMI kalkanlama performansını nasıl şekillendirdiğini açıklamak üzere bütüncül bir çerçevede tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the production of a cobalt-based soft magnetic material, its structural/magnetic characterization, and its electromagnetic interference (EMI) shielding performance in the X-band (8–12 GHz) frequency range were investigated. Within the scope of the study, an alloy with the composition Co75Fe14Si7.5B3.5 was synthesized by the vacuum induction melting method and subsequently produced in ribbon form by the rapid solidification (melt-spinning) method. The obtained ribbons were converted into powder form through a two-step mechanical milling and sieving process. For EMI measurements, powder specimens were prepared in single- and multilayer configurations, and a controlled layering approach was applied to evaluate the effect of the number of layers in the specimen architecture. In addition, a graphite application, which is expected to affect surface conductivity and shielding behavior, was included in the specimen preparation process. The EMI shielding effectiveness of the specimens was determined in the X-band range using a vector network analyzer (VNA) based on scattering parameters, and the total shielding effectiveness, together with the reflection and absorption contributions, was evaluated by separating these components. The microstructure and morphology of the material were examined by optical microscopy and SEM, the phase/structural characteristics were determined by XRD, the soft magnetic behavior was demonstrated by VSM measurements, and the mechanical properties were supported by microhardness tests. The obtained findings were discussed within a holistic framework to explain how the production method and specimen form, as well as the multilayer architecture, shape the EMI shielding performance of the material together with its magnetic properties.