Türk toplumunun göçmen algısı: Adana örneği
Turkish society's perception of immigrants: The Adana example
- Tez No: 1018944
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen Algısı, Değerler, Güvenlik, Ölçek Geliştirme, Değer algısı, Ekonomik güvenlik, Zorunlu göç, Migration, Migrant Perception, Values, Security, Scale Development, Value perception, Economic security, Forced emigration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Günümüzde uluslararası göç hareketlerinin artması, ev sahibi toplumlarda göçmenlere yönelik algıların farklı şekillerde ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Uluslararası göçmenleri kabul eden toplumlarda güvenlik kaygıları, kültürel değerlerin korunması arasında bir denge arayışı ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple çalışma, tanımlayıcı ve keşfedici niceliksel bir araştırma deseni çerçevesinde, Türk toplumunun göçmenlere yönelik algısının evrensel insani/dini değerler ile toplumsal güvenlik kaygıları arasındaki etkileşim bağlamında nasıl şekillendiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla“Göçmen Algısı Ölçeği”geliştirilmiştir. Adana ili örneğinde gerçekleştirilen bu araştırma, göçmen yoğunluğu ve sosyokültürel çeşitliliği açısından Türkiye genelindeki eğilimleri yansıtması bakımından önemli bir örneklem sunmaktadır. Çalışma, göçmenlere ilişkin toplumsal algıların yalnızca bireysel tutumlar tarafından değil, aynı zamanda dini inançlar, evrensel insani değerler, ekonomik koşullar, medya söylemi ve güvenlik endişeleri gibi çok boyutlu faktörler tarafından da şekillendirildiği varsayımına dayanmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Değerler ve Güvenlik İkilemi Arasında Türk Toplumunun Göçmen Algısı Ölçeği geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Veriler, betimleyici istatistikler (frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma) ve faktör analizi, ANOVA ve bağımsız örneklem t-testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerden elde edilen bulgulara göre, katılımcıların göçmenlere yönelik algıları cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, mesleki konum, medeni durum, göçmenlerle karşılaşma sıklığı ve kendilerini kültürel olarak tanımlama biçimleri gibi birçok sosyo-demografik faktöre bağlı olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği görülmektedir. Göçmen algısında evrensel insani ve dini değerlerin yanı sıra ekonomik ve sosyal güvenlik kaygılarının da öne çıktığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, the increase in international migration movements causes perceptions toward migrants to emerge in different forms within host societies. In societies that accept international migrants, a search for balance emerges between security concerns and the protection of cultural values. For this reason, this study aims to examine how the perception of migrants in Turkish society is shaped within the context of the interaction between universal human/religious values and social security concerns within the framework of a descriptive and exploratory quantitative research design. For this purpose, the“Migrant Perception Scale”was developed. This research, conducted in the province of Adana, provides an important sample in terms of reflecting general tendencies in Turkey with regard to migrant density and sociocultural diversity. The study is based on the assumption that social perceptions of migrants are shaped not only by individual attitudes but also by multidimensional factors such as religious beliefs, universal human values, economic conditions, media discourse, and security concerns. In the study, the Migrant Perception Scale of Turkish Society in the Dilemma Between Values and Security was developed and applied as a data collection instrument. The data were analyzed using descriptive statistics (frequency, percentage, mean and standard deviation) as well as factor analysis, ANOVA, and independent samples t-tests. According to the findings obtained from the analyses, participants' perceptions toward migrants show significant differences depending on many socio-demographic factors such as gender, age, education level, occupational status, marital status, frequency of encountering migrants, and the way they culturally define themselves. It has been determined that, in addition to universal human and religious values, economic and social security concerns also come to the forefront in the perception of migrants.