Yapay zekâ çağında zorunlu eğitimi yeniden ele almak: Öğrenci ve öğretmen perspektifinden bir inceleme
Rethinking compulsory education in the age of artificial intelligence: An examination from the perspectives of students and teacher
- Tez No: 1018991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN DEMİR YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Zorunlu Eğitim, Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Yönetimi, Öğretmen ve Öğrenci Algısı, Eğitim, Artificial Intelligence, Compulsory Education, Ministry of National Education, Educational Administration, Teacher and Student Perception, Education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ YAPAY ZEKÂ ÇAĞINDA ZORUNLU EĞİTİMİ YENİDEN ELE ALMAK: ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN PERSPEKTİFİNDEN BİR İNCELEME Emircan PİNAR Tez Danışmanı: Doç. Dr. Canan DEMİR YILDIZ 2026, 184 sayfa Yapay zekânın eğitim sisteminde giderek yaygınlaşması, geleneksel zorunlu eğitim anlayışının yeniden değerlendirilmesini gerekli kılmıştır. Bu araştırmanın amacı, yapay zekâ çağında zorunlu eğitimin süresi, içeriği ve uygulanma biçimine ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşlerini belirleyerek mevcut sistemin yeniden yapılandırılmasına yönelik öneriler geliştirmektir. Araştırmada karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2025-2026 eğitim öğretim yılında Muş ilinde öğrenim gören öğrenciler ile görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen 600 öğrenci ve 300 öğretmen olmak üzere toplam 900 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ve açık uçlu sorular kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizlerinden yararlanılmış; nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, öğrenci ve öğretmenlerin önemli bir bölümünün mevcut zorunlu eğitim süresinin yapay zekâ çağının ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşündüğü belirlenmiştir. Katılımcılar, eğitim süresinden çok eğitimin niteliğinin önem taşıdığını vurgulamış; kişiyi temel alan esnek eğitim modellerine yönelik olumlu görüş bildirmiştir. Bununla birlikte katılımcılar, zorunlu eğitimin uygulanma biçiminin daha esnek, teknoloji destekli ve bireyselleştirilmiş bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Öğretmenler ve öğrenciler, hibrit eğitim modelleri ile yapay zekâ destekli öğrenme ortamlarının geleceğin eğitim sistemi açısından önemli olduğunu belirtmiştir. Araştırma bulgularına dayalı olarak, zorunlu eğitim sisteminin yapay zekâ çağının gerektirdiği becerilere uygun şekilde yeniden yapılandırılması; özellikle müfredat içeriklerinin yapay zekâ okuryazarlığı, dijital etik, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini merkeze alacak biçimde güncellenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS RETHINKING COMPULSORY EDUCATION IN THE AGE OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE: AN EXAMINATION FROM THE PERSPECTIVES OF STUDENT AND TEACHER Emircan PİNAR Advisor: Associate Professor Canan DEMİR YILDIZ 2026, Page: 184 The increasing prevalence of artificial intelligence in educational systems has made it necessary to reconsider the traditional understanding of compulsory education. The aim of this study is to determine students' and teachers' views regarding the duration, content, and implementation of compulsory education in the age of artificial intelligence and to develop suggestions for restructuring the current system. In this study, the convergent parallel design, one of the mixed-method research designs, was employed. The population of the study consisted of students studying and teachers working in Muş province during the 2025–2026 academic year. The sample of the study consisted of 900 participants, including 600 students and 300 teachers selected through purposive sampling. A questionnaire form and an open-ended questions developed by the researcher were used as data collection tools. In the analysis of quantitative data, frequency, percentage, arithmetic mean, independent samples t-test and one-way analyses of variance were utilized, while qualitative data were analyzed through content analysis. The findings of the study revealed that a significant proportion of students and teachers believed that the current duration of compulsory education should be reorganized in accordance with the requirements of the age of artificial intelligence. Participants emphasized that the quality of education is more important than its duration and expressed positive opinions toward flexible education models based on individual. In addition, participants stated that the implementation of compulsory education should become more flexible, technology-supported, and individualized. Teachers and students indicated that hybrid education models and artificial intelligence-supported learning environments are important for the future education system. It is recommended that the compulsory education system be restructured in line with the skills required in the age of artificial intelligence by updating curriculum contents to focus on artificial intelligence literacy, digital ethics, critical thinking, and problem-solving skills.