Yenilenebilir enerjiye dayalı hibrit şarj istasyonlarının akıllı yöntemlerle performans analizi
Performance analysis of hybrid charging stations based on renewable energy with smart methods
- Tez No: 1018993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Derin öğrenme, Elektrikli araçlar, Hibrit araçlar, Sürdürülebilir enerji, Deep learning, Electric vehicles, Hybrid vehicles, Sustainable energy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ulaşım sektöründe artan enerji talebi ve fosil yakıt kullanımına bağlı olumsuz etkiler, sürdürülebilir ve düşük karbonlu elektrikli ve hidrojen yakıtlı araç teknolojilerinin ve bu araçlara hizmet verebilecek şarj ve yakıt ikmal altyapılarının geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı hibrit şarj istasyonlarının akıllı yöntemler kullanılarak performansının analiz edilmesi ve sistemin enerji yönetim etkinliğinin değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Yenilenebilir enerji kaynakları ile entegre çalışan hibrit istasyonlarda, üretim ve tüketim arasındaki dengenin değişken kaynak ve yük koşulları altında sürdürülebilir bir şekilde korunması, sistem verimliliği ve uzun vadeli işletme performansı açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu kapsamda, akıllı enerji yönetim yaklaşımlarının söz konusu dengeyi geleneksel yöntemlere kıyasla daha etkin bir şekilde sağlayabileceği öngörülmektedir. Ayrıca, elektrikli araç şarj süreçleri ile hidrojen üretim ve depolama faaliyetlerinin entegre bir planlama yaklaşımı ile ele alınmasının, enerji kullanım verimliliğini artırarak sistemin genel performansına olumlu katkı sağlayacağı varsayılmaktadır. Çalışma kapsamında Fırat Üniversitesi kampüsü içerisinde belirlenen istasyon tasarımına uygun bir alan belirlenmiş ve bu alanın ulaşım yoğunluğu ile yenilenebilir enerji potansiyeli birlikte değerlendirilmiştir. Sistem modeli; güneş ve rüzgâr enerji kaynakları, elektrikli araç şarj altyapısı, elektrolizör tabanlı hidrojen üretimi ve hidrojen depolama birimlerinden oluşan hibrit bir yapı temel alınarak oluşturulmuştur. Değişen kaynak ve yük koşullarına göre elde edilen bulgular, yenilenebilir enerji tabanlı şarj/ikmal istasyonlarının enerji yönetim performansının seçilen akıllı yöntem üzerinden geliştirilebileceğini ve sürdürülebilir ulaşım altyapılarının planlanmasına katkı sağlayabilecek bir yaklaşım sunabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing energy demand in the transportation sector and the negative impacts associated with fossil fuel use necessitate the development of sustainable and low-carbon electric and hydrogen fuel cell vehicle technologies, as well as charging and refueling infrastructure to support these vehicles. The aim of this study is to analyze the performance of hybrid charging stations based on renewable energy sources using intelligent methods and evaluate the energy management efficiency of the system. In hybrid stations integrated with renewable energy sources, maintaining the balance between energy production and consumption according to variable resources and load conditions is crucial for the efficiency and sustainability of the station. Smart energy management approaches are anticipated to achieve this balance more effectively. Additionally, it is assumed that the joint planning of electric vehicle charging with hydrogen production and storage processes will contribute positively to energy-use efficiency. Within the scope of this study, an area identified within the Fırat University campus was selected as a sample, and both the transportation density and renewable energy potential of this area were evaluated. The system model was established based on a hybrid structure comprising solar and wind energy sources, electric vehicle charging infrastructure, electrolyzer-based hydrogen production, and hydrogen-storage units. The findings obtained under varying resource and load conditions indicate that the energy management performance of renewable energy-based charging/refueling stations can be improved, and that this approach could contribute to the planning of sustainable transportation infrastructure.