Doğrudan tahrikli lineer rejeneratif amortisör
Direct drive lineer regenerative shock absorber
  1. Tez No: 1018996
  2. Yazar: YUSUF BAŞAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL SUNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif süspansiyon, Doğru akım motorları, Doğrusal motorlar, Enerji geri kazanımı, Taşıt süspansiyonu, Active suspension, Direct current motors, Linear motors, Energy recovery, Vehicle suspension
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
DBu tezde, araç süspansiyon sistemlerinde hareket sönümleme sırasında ısıya dönüşerek kaybolan titreşim enerjisinin geri kazanılmasına yönelik doğrudan tahrikli lineer DC motor (TLDCM) tabanlı bir rejeneratif amortisör sistemi tasarlanmış ve kapsamlı biçimde analiz edilmiştir. Çalışmada ilk olarak sistemin elektromanyetik modeli oluşturulmuş, ardından TLDCM yapısı çeyrek araç (quarter-car) süspansiyon modeli ile bütünleştirilmiştir. Rejeneratif amortisörün mekanik–elektrik etkileşimi, enerji geri kazanım potansiyeli ve sönümleme performansı farklı yol profilleri ve çalışma koşulları altında MATLAB/Simulink ortamında incelenmiştir. Tez kapsamında ayrıca DC-DC dönüştürücü tabanlı güç elektroniği yapısı ve enerji depolama birimi modele entegre edilerek sistemin gerçekçi bir enerji akış modeli elde edilmiştir. Aktif ve yarı aktif kontrol stratejileri kullanılarak sönüm kuvvetinin dinamik ayarlanması sağlanmış ve kontrol yöntemlerinin enerji hasadı ile sürüş konforu üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bunun yanında Simscape Multibody kullanılarak süspansiyon sisteminin fiziksel modeli oluşturulmuş, rejeneratif amortisörün davranışı 2D animasyon ile görselleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, TLDCM tabanlı rejeneratif amortisörün süspansiyon sistemlerinde önemli miktarda enerji geri kazanımı sağlayabildiğini, uygun kontrol stratejileri ile sistemin hem konfor hem de yol tutuşu açısından geliştirilebildiğini göstermektedir. Çalışma, elektromanyetik amortisör sistemlerinin enerji verimliliği ve aktif kontrol uygulamaları açısından gelecekteki araştırmalara temel oluşturacak özgün bir model sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a direct-drive linear DC motor (TLDCM)-based regenerative shock absorber system is designed and comprehensively analyzed to recover the vibration energy dissipated as heat in conventional vehicle suspension systems. First, the electromagnetic model of the TLDCM is developed, after which the motor structure is integrated into a quarter-car suspension model. The electromechanical interaction, energy recovery capability, and damping performance of the regenerative shock absorber are investigated under various road profiles and operating conditions using MATLAB/Simulink. Additionally, a realistic energy flow structure is established by incorporating a DC-DC converter-based power electronics stage and an energy storage unit into the model. Active and semi-active control strategies are employed to dynamically tune the damping force, and the effects of these control strategies on ride comfort and energy harvesting efficiency are evaluated. Furthermore, the physical model of the suspension system is constructed using Simscape Multibody, and the dynamic behavior of the regenerative shock absorber is visualized through 2D animation. The results demonstrate that the TLDCM-based regenerative shock absorber can recover a significant amount of energy from suspension movements while simultaneously improving ride comfort and road-holding performance when suitable control strategies are applied. This study provides a comprehensive and original modeling framework for future research on electromagnetic shock absorber systems, energy harvesting applications, and active suspension technologies