Türkiye'de 1999-2023 yılları arasında meydana gelen depremlerin afet lojistik süreçleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of earthquakes occurring in turkey between 1999 and 2023 in terms of disaster logistics processes
  1. Tez No: 1018995
  2. Yazar: FURKAN SEZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT SUAT DELİBALTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, Sağlık Yönetimi, Public Administration, Emergency and First Aid, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi, Afetler, Deprem, Lojistik, Disaster management, Disasters, Earthquake, Logistics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Afetler, toplumun normal yaşam düzenini bozan, can ve mal kayıplarına yol açan olaylardır. Bu olayların yıkıcı etkilerini en aza indirmek için hazırlık, müdahale ve iyileştirme aşamalarını kapsayan bütünleşik afet yönetimi stratejilerinin uygulanması gerekmektedir. Afet yönetiminin başarıyla işlemesini sağlayan ve tüm süreçleri kontrol eden en kritik mekanizma ise afet lojistiğidir. Bu yüksek lisans tez çalışması; 1999 Marmara, 2011 Van ve 2023 yılı Kahramanmaraş depremleri özelinde Türkiye'deki afet lojistik süreçlerin gelişimini, elde edilen başarıları, karşılaşılan temel aksaklıkları incelemek ve geleceğe yönelik çözüm önerileri sunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden çoklu vaka çalışması ve doküman analizi deseni kullanılmıştır. Yapılan araştırmada; 1999'dan günümüze afet ve acil durum yönetiminde kurumsal yapılanma ve teknolojik altyapı organizasyonunda önemli ilerlemeler kaydedildiği, ancak afetin ölçeğine göre çeşitli lojistik zorlukların kısmen devam ettiği tespit edilmiştir. Bu kapsamda; deprem kaynaklı afet öncesi, afet anı ve afet sonrası elde edilen bulgular doğrultusunda, ülkemizin afet lojistiği kapasitesinin artırılması, geliştirilmesi ve süreçlerin iyileştirilmesine yönelik güncel stratejik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Disasters are events that disrupt society's normal living conditions and cause loss of life and property. To minimize the destructive effects of these events, integrated disaster management strategies encompassing preparation, response, and recovery phases must be implemented. The most critical mechanism that ensures the successful operation of disaster management and controls all processes is disaster logistics. This master's thesis study; It was conducted to examine the development of disaster logistics processes in Turkey, the achievements attained, and the primary shortcomings encountered in the context of the 1999 Marmara, 2011 Van, and 2023 Kahramanmaraş earthquakes, and to propose solutions for the future. In the research, multiple case study and document analysis design, which are qualitative research methods, were used. In the research conducted; It has been determined that significant progress has been made in insttutional structuring and technological infrastructure organization in disaster and emergency management since 1999, but various logistical challenges persist, depending on the scale of the disaster. In this context, based on findings obtained before, during, and after earthquakes, current strategic recommendations have been presented to increase and develop our country's disaster logistics capacity and improve processes.